Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El Ple de l’EMD aprova la modificació de la reforma de la plaça del Pi i l’augme...
El Ple de l’EMD aprova la modificació de la reforma de la plaça del Pi i l’augment de la taxa de guals Plaça del Pi

El Ple de l’EMD aprova la modificació de la reforma de la plaça del Pi i l’augment de la taxa de guals

9 de novembre de 2023 a les 12:09

La Junta Veïnal de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra ha aprovat, en sessió extraordinària, la modificació del projecte de desviament de trànsit a la plaça del PI inclosa al Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) per a la seva peatonalització i l’augment de la taxa de guals, increment que es destinarà a invertir en l’espai públic davant la crítica de Gent per Bellaterra (GxB) que considera que la pressió fiscal ja es excessiva.

La reforma de la plaça del Pi, centre neuràlgic de Bellaterra, va ser un projecte impulsat el mandat passat a l’EMB amb l’objectiu de desviar el trànsit i afavorir la peatonalització d’aquest espai. La Diputació, però, va informar desfavorablement per la manca d’espai en la corba entre el carrer Lluís de Ábalo amb el carrer de Joan Fàbregas, especialment per al pas de vehicles pesants.

El  plenari de l’EMD ha aprovat aquesta setmana, amb els únics vots a favor del nou govern de de Bellaterra Endavant (BE) -GxG va votar en contra i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) es va abstenir, la modificació d’aquest projecte amb l’objectiu de poder rebre la subvenció del PUOSC per tirar-la endavant.

El president de l’EMD, Josep Maria Riba, apunta que ni Diputació ni Ajuntament veien amb bons ulls el projecte anterior i presentar-lo al PUOSC “no tenia recorregut”, raó per la qual han optat per una modificació que mantingui l’objectiu essencial d’estimular l’activitat del comerç i que hi hagi més vida”. Riba admet que la proposta s’ha de treballar més

Riba indica que l’Ajuntament completaria amb una inversió de 23.000 euros els 98.377 que arribarien del PUOSC, però remarca que és urgent fer aquesta presentació per no perdre la subvenció.

Tant Guillem Nadal, de GxB, com Laura Batalla, d’ERC, s’havien queixat que el projecte requereix més treball i desenvolupament. Nadal, de fet, considera que és una proposta que “està molt verd i pot portar un caos a la cruïlla del Condis”.

Des del govern, Jordi Macarulla admet que aquest punt “és el més delicat perquè hi carregues més vehicles mentre que la carretera no es toca”, però es vol fer més modificacions de canvi de sentit o posar doble sentit en una via actual de sentit únic per disminuir el trànsit que procedeix de l’escola Ramon Fuster. Macarulla indica que es busca fer un projecte equilibrat i segur on el vianant sigui prioritari.

Guillem Nadal considera que el projecte “condemna a que la carretera passi pel davant de l’estació per sempre” i assegura que suposa perdre 25 places d’aparcament, cosa que el govern nega:

En relació a la carretera, Josep Maria Riba indica que l’objectiu és que la titularitat passi a ser municipal com a carrer i aleshores l’EMD pugui ordenar el trànsit, afavorint la seva peatonalització. Riba subratlla que la finalitat és la plaça del PI “faci goig, perquè ara fa pena”.

Ordenances fiscals per a 2024

Pel que fa a la modificació de les ordenances fiscals per al proper exercici 2024, la més destacada és la de la taxa de guals, que augmentarà un 75% que es destinarà a actuacions en l’espai públic. BE votava a favor, ERC s’abstenia i GxB ho feia en contra.

Josep Maria Riba indica que aquest augment es destinarà a tasques de neteja i jardineria al nucli central de Bellaterra i al Turó de Sant Pau perquè “la imatge de Bellaterra ha de millorar i això ho assegura”.

Laura Batalla, vocal d’ERC, veu bé un augment d’una taxa que “s’estava pagant per sota del que cobra Cerdanyola” però sempre que el destí d’aquests ingressos es revisi periòdicament i s’inverteixin en l’espai públic Bellaterra.

Guillem Nadal, portaveu de GxB, recorda que una taxa ha de cobrir el servei que es presta “no dedicar-la a la neteja, per això ja estan els impostos” i manifesta que enguany l’IBI augmentarà un 11’6%. Nadal indica que són aquests ingressos els que s’han de destinar a l’espai públic, però que la taxa de guals augmentarà un 75% i es pregunta “els veïns de Bellaterra han de pagar doble?”. Per a Nadal, es passa “d’un conveni de màxims a uns impostos de màxims”.

Riba comparteix que la pujada de l’IBI és una “molt mala notícia” que no es compensa amb la garantia d’una partida de 100.000 euros d’inversió a Bellaterra al pressupost de l’Ajuntament de Cerdanyola, partida que, subratlla, existeix per primer cop i permetrà actuar més en l’espai públic bellaterrenc.

A més, el president de l’EMD destaca que la setmana vinent hi haurà una reunió molt important amb l’Ajuntament on s’abordarà la necessitat d’un nou conveni regulador que comporti un finançament molt millor, al temps que es treballa amb el Parlament per assolir una llei d’EMD’s que asseguri aquest finançament. Riba confia que el nou conveni serà una realitat aquest mandat.

Pel que fa a la taxa per rodatge cinematogràfic, que també es modificava i s’aprovava per unanimitat, es redueix l’import però inclou també sessions fotogràfiques i es va aprovar per unanimitat.

Una tercera Ordenança Fiscal modificada era la d’utilització de l'espai públic amb mercaderies, materials de construcció, runes, tanques o bastides -entre d’altres elements- que es va aprovar amb el vot en contra GxB que considera que és una taxa molt difícil de controlar per part de l’EMD i que suposa una “manera de perseguir-nos a nosaltres mateixos com a veïns”.

Un altre punt del plenari es va aprovar per unanimitat, el de l’augment de retribucions de la plantilla marcat per la normativa, després d’aclarir que era un increment aplicat només al personal i no als càrrecs electes.