El Ple de l'Ajuntament aprova de forma inicial el Pressupost per al 2014 amb 57'8 milions
25 de novembre de 2013 a les 15:11L'Ajuntament de Cerdanyola tindrà un Pressupost l'any vinent de 57'8 milions d'euros després de la seva aprovació inicial al Ple Municipal extraordinari celebrat avui, dissabte. El govern de PSC i ICV/EUiA votava a favor d'uns comptes que defineix com d'atenció a les persones i els seus drets i de recuperació econòmica de la ciutat, PP i CiU s'abstenien per considerar el Pressupost amb aspectes positius en partides socials, inversions en espai públic i foment de l'ocupació i Compromís i ERC votaven en contra al defensar que els comptes són covards, d'injustícia social i amb inversions en projectes innecessaris i desorbitats. La regidora no adscrita també donava suport als comptes municipals per al 2014.
57.860.513 euros. Aquests són els diners amb què comptarà l'any vinent l'Ajuntament de Cerdanyola per sufragar el serveis municipals. El repartiment d'aquests diners en les diferents partides que inclou el pressupost és el que s'aprovava de forma inicial dissabte passat en ple extraordinari. Ara s’obre el període de presentació d'al·legacions i, posteriorment, els comptes municipals s’hauran d’aprovar al ple de forma definitiva.
Francisco Ortiz, regidor d'Hisenda i portaveu del PSC, i Santiago Cayuela, portaveu d'ICV-EUiA, defensaven els comptes com d'atenció a les persones, de suport a la reactivació econòmica i de manteniment i endreçament de la ciutat dotant-la de nous equipaments. En un moment de greus dificultats, Ortiz assenyalava que “hem estat capaços de completar el Pla de Sanejament, hem aconseguit un estalvi net positiu, un romanent de tresoreria positiu i un nivell d’endeutament dins els límits de la llei reguladora de les hisendes locals”.
Els objectius del pressupost, segons el regidor d’Hisenda, són “conservar el bon estat de les finances municipals”, aconseguir una “contenció fiscal i una contenció de la despesa ordinària”, a més de fer inversions en l’espai públic (gràcies a la reducció del deute), i la culminació de les obres de la iniciativa Urban (Biblioteca, pistes de tennis del riu Sec, passeig Acàcies, entre d'altres). A més, s’afegeixen projectes importants com la zona esportiva de Fontetes o l'actuació a Cerdanyola 2000. L'asfaltat de carrers -300.000 euros- o 1'5 milions en diferents partides d'ajudes a les famílies són aspectes destacats especialment tant per Ortiz com per Cayuela que assegurava que s'ha triplicat aquesta partida social en 5 anys, "cosa que pocs Ajuntaments han fet" malgrat la crisi.
Per al portaveu d’ICV-EUiA, Santiago Cayuela, el pressupost de 2014 “és la proposta del govern municipal després d’haver parlat amb molta gent i amb moltes entitats i col·lectius de la ciutat” que han fet arribar les seves peticions. Votar en contra d’aquests pressupostos, assegurava Cayuela, només es pot entendre “des del tacticisme i l’electoralisme”.
PP i CiU s'abstenen
Des de l'oposició, tant PP com CiU s'abstenien. El portaveu popular, Manuel Buenaño, assegurava que han volgut ser responsables i seriosos com a segona força política de Cerdanyola i en els darrers mesos han anat recollint les queixes dels barris del municipi.
Les propostes del PP les van fer arribar al govern municipal i, segons indica, el 90% de les peticions s'han acceptat. Entre elles destaca la millora per a les entitats del Tercer Sector, subvencions perquè els comerços contractin treballadors, consolidació de cinc places de la Policia Local o, en inversions, la construcció del camp de futbol de Fontetes, l'actuació a Cerdanyola 2000 o el mur del carrer de Cardoner. Tot i així, segons Buenaño, encara hi ha aspectes a millorar del pressupost que confia poder continuar negociant amb el govern municipal fins a l’aprovació definitiva.
Des de CiU, Alfons Escoda indicava que han volgut fer una lectura del pressupost en positiu, que no sigui partidista i intentant fer aportacions que millorin aspectes que poden ser bons per a la ciutadania. Algunes de les seves aportacions, segons Escoda, també s’han vist contemplades i altres volen continuar-les negociant.
El grup municipal de CiU veu amb bons ulls la nova partida de foment de l'ocupació o la de creació d'un centre obert infantil i creació del Consell de la Infància. També veu positiu, tot i considerar-lo insuficient, la millora per les entitats del Tercer Sector. En les inversions, a més de Cerdanyola 2000 o el camp de Fontetes, destaca la millora a Martinica i Els Xops.
Compromís i ERC, en contra
Tant Compromís per Cerdanyola com ERC votaven en contra amb un discurs de rebuig contundent. Pol Ribas, de Compromís, considera el pressupost continuïsta i covard perquè renuncia a fer política de transformació social sense apostar per pressupostos participatius i impulsa "la caritat i no la creació de llocs de treball".
Per a Ribas, al pressupost municipal no es contempla una defensa dels serveis públics i un impuls de les polítiques socials. Es renuncia, diu, a fer política en majúscula perquè el que es fa és “pagar deute i demanar més crèdits sense anar a l’arrel del problema”. Per a Compromís també és negatiu que s'ampliï el capítol 2 del pressupost perquè "és el que paga a empreses privades" quan s'haurien de recuperar serveis per a la gestió pública.
Des d'ERC, Daniel Mallén afirmava que aquest no és el pressupost que necessita la ciutat perquè “no té una destinació estratègica ni social i va encaminat a les eleccions de 2015”. Per als republicans, aquests comptes demostren “una forma de gastar els diners més dirigida a comunicar que no pas a actuar i resoldre els problemes reals de la gent de la ciutat”.
Mallén insisteix que la biblioteca o les pistes de tennis del riu Sec són projectes de cost desorbitat que no responen a les necessitats de la ciutat, així com tampoc destinar 2 milions a la remodelació de la Zona Esportiva Fontetes "per destinar-la a un club".
ERC creu que són uns pressupostos electoralistes i afirma que hi ha un abisme entre la forma de fer els números del govern i la seu grup i en com s’haurien de destinar els recursos públics en un moment com l’actual que és molt greu per a les famílies.