Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El Ple de l'Ajuntament dóna el primer pas per aprovar la taxa de residus
El Ple de l'Ajuntament dóna el primer pas per aprovar la taxa de residus

El Ple de l'Ajuntament dóna el primer pas per aprovar la taxa de residus

23 de juliol de 2004 a les 0:00

La taxa de recollida, tractament i eliminació de residus es va aprovar inicialment ahir al Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola amb un cost de 56 euros anuals per domicili i de 153 a 422 euros a l’any per comerç o establiment d’hostaleria, segons el volum i tipus de residus que es generin en l’activitat de cada establiment. La proposta del govern municipal va tenir el suport dels tres grups de l’Equip de govern –ICV/EuiA, CiU i ERC-, l’abstenció del PSC i el vot en contra de PP i PAS. El període de publicació oficial s'ha dilatat per assolir que les al.legacions es puguin presentar al mes de setembre i fer l'aprovació definitiva al Ple Municipal d'octubre amb la resta d'ordenances fiscals.

La taxa s’aplicarà per assumir els 2’6 milions d’euros de cost que té la gestió dels residus a la ciutat al 33’3 percent entre veïns, comerç i restauració i el mateix Ajuntament.

El regidor de Serveis Generals, Santiago Cayuela, destaca que la nova ordenança fiscal inclou exempcions totals i bonificacions d’acord al nivell de renda, en especial per a jubilats i pensionistes. Així, estaran exempts de pagar la taxa els jubilats que guanyin menys de 1.200 euros mensuals i les famílies que disposin d’uns ingressos inferiors al 50 percent del Salari Mínim Interprofessional per càpita. Pel que fa a les bonificacions, hi haurà també per a veïns en relació a la renda disponible per família i a establiments que tinguin contractat un servei de recollida de residus de diverses fraccions.

Cayuela manifesta que es donaran facilitats per tramitar aquestes exempcions i bonificacions i no es descarta una oficina específica d’atenció ciutadana per aquest tema, un telèfon d’atenció i fins i tot tramitació domiciliaria.

Cayuela va destacar que el govern de Cerdanyola va decidir ajornar l’aplicació de la taxa, tot i rebre pressions per fer-ho a l’octubre passat, perquè consideraven precipitat incorporar una nova ordenança municipal sense analitzar la realitat de la ciutat i informar i recollir propostes dels diferents col.lectius de la localitat. En aquest sentit, el regidor de Serveis Generals fa una valoració positiva del debat obert amb agents socials, polítics i econòmics de la ciutat i destaca que s’han recollit bona part dels suggeriments plantejats.

En un principi, es preveia que els veïns assumissin el 60 percent del cost i el sector del comerç i les activitats de restauració el 40 percent restant, però es va canviar el plantejament amb el compromís de l’Ajuntament d’assumir part del cost fins fer una divisió a la pràctica de tres terços en què l’administració, els veïns i els comerços es reparteixen la taxa amb el 33 percent cadascun.

La regidora del PAS, Gemma Jaumandreu, va remarcar que la seva formació no s’oposa a una taxa de residus, però abans considera que cal fer un ampli debat ciutadà sobre el model de gestió d’aquests residus. Jaumandreu defensava el seu vot contrari a l’ordenança perquè “no s’ha generat debat a fons, no hi ha compromís fer de reciclar la materia orgánica i no hi haurà un servei real” de tractament i eliminació de residus, entre d’altres. Jaumandreu també va criticar el sistema de gestió d'ecoparcs que considera "infeicient i que provoca la trasnferència de residus a abocadors".

El PP també va votar en contra. El seu portaveu, Antonio González, afirma que l’Impost de Béns Immobles (IBI) es va pujar al 1999 amb l’argument que permetia asumir el cost de la recollida d’escombreries i considera que la nova taxa suposa duplicar la imposició per la mateixa matèria. González indica que l’objectiu de la taxa és aconseguir ingressos per evitar el caos econòmic en què afirma que es troba l’Ajuntament i que provoca "empitjorament de serveis".

La portaveu socialista, Dolors Toló, va admetre que s’han recollit suggeriments, però destaca que no s’han assumit “ni de bon tros” totes les inquietuds de comerciants i restauradors de la ciutat.

Tant el PSC com el PAS van reclamar conèixer l’opinió dels grups de CiU i ERC i les seves portaveus, Consol Pla i Montserrat Puig, respectivament, van destacar que s’ha estudiat la realitat de Cerdanyola abans de plantejar la taxa de residus i que s’ha de mantenir el debat per recollir al.legacions i també sobre el model de gestió de residus.

També des del govern municipal, Santiago Cayuela va remarcar que s’ha dilatat el període d’al.legacions incloent setembre per incorporar nous suggeriments ja que destaca que s’ha de fer més debat sobre la qüestió i campanyes d’educació ambiental permanents. El regidor de Serveis Generals va negar que l’IBI inclogués una taxa d’escombreries ja que “només afecta a la tinença d’immobles”.

L’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, va remarcar que l’Ajuntament “en solitari no es pot fer càrrec dels reptes i obligacions” legals i ambientals del tractament de residus i va reclamar la complicitat de la ciutadania per tirar endavant el model de reducció, reciclatge i reutilització.

També en relació a la recollida de residus, els regidors van aprovar –amb el vot contrari del PAS i l’abstenció del PP- la firma d’un conveni entre l’Ajuntament i les empreses de promoció immobiliària que han treballat a l’actuació del sector Uralita per a la instal.lació de contenidors d’escombreries soterrats en aquesta zona. Gemma Jaumandreu va reclamar el Pla Integral de Residus i va preguntar què passaria si es trobessin restes d’amiant al fer l’obra, cosa que el regidor de Territori, Rafael Bellido, va respondre assegurant que s’aturarien les obres. El conveni puja a 208.544 euros que es pagaran al 50 percent entre empresa i Ajuntament.