El Ple fa el primer pas per ordenar el sector del carrer de Santa Teresa
23 de febrer de 2018 a les 14:37El Ple ordinari del mes de febrer aprovava ahir la suspensió per termini d’un any de la tramitació de plans urbanístics i atorgament de llicències de parcel·lació de terrenys a l'àmbit delimitat per la línia R4 de Renfe, el riu Sec i part de l'avinguda de la Primavera amb la intenció d'abordar un projecte integral de la zona. Només es van oposar a la suspensió PSC i PP.
Des del govern, el regidor d'Activitat Urbanística, Ivan González, defèn la suspensió de llicències com una mesura que dona un any de temps per consensuar com ordenar una zona clau de la ciutat i guanyar un espai generós, amable i obert, connectant amb el barri de Les Fontetes i millorant l'accés a l'estació. Es tracta, diu, d'un projecte integrador amb sentit de ciutat.
El PSC es va oposar acusant al govern de no tenir cap projecte per la zona i actuar com a simple reacció al projecte d'un privat, quan el que calia era aprofitar aquesta iniciativa per treballar-hi. Segons el regidor, Carlos Cordón, no es pot actuar a corre cuita en funció del que arriba dels privats perquè això "és un projecte de tota la ciutat".
ERC va donar un suport crític al govern, a qui acusen d'ancorar-se en el victimisme i rebutjar el diàleg quan des d'ERC hi ha una oferta constant per treballar propostes. El regidor, Íñigo Enterria, afirmava que "cap proposta s'ha fet amb treball previ amb ERC".
Ciutadans va donar suport en considerar que la millora de la zona afectada millorarà la ciutat i beneficiarà també als privats. El portaveu del grup, Pau Ortolà, també va demanar al govern que tingui en compte a la resta de grups en aquest projecte.
En canvi per al portaveu del grup del PP, Manuel Buenaño, hi ha massa dubtes sobre com la suspensió afecta als privats, com es pagaran les expropiacions i com es pensa connectar la zona amb Les Fontetes. Buenaño indicava que l'urbanisme "no es fa amb suspensió de llicències".
PDeCAT admetia que sense suspendre llicències no hi ha projecte possible, tot i que la decisió arriba tard, denotant la manca d'un projecte de ciutat. El portaveu del grup, Josep Grau, espera tenir un projecte definit en uns 6 mesos anunciant que el seu grup es mantindrà expectant i farà un seguiment exhaustiu del tema.
La portaveu d'ICV-EUiA, Maria Reina, va demanar una modificació valenta per a un urbanisme que millori la qualitat de vida de les persones, amb molta atenció a la mobilitat. Reina va proposar una ampliació de l'estació, la instal·lació d'una estació d'autobusos, un aparcament imbricant amb un pont del riu i una zona verda.
Consolidació llocs de treball de la Biblioteca
El Ple va aprovar per unanimitat consolidar els llocs de treball del personal auxiliar i de consergeria del servei de la Biblioteca Central. L'alcalde, Carles Escolà, va dir que es tracta de consolidar els llocs de treball del personal auxiliar de la biblioteca, ja que al passat mandat es va dotar la ciutat d'un equipament "sense pensar en les necessitats de personal". Escolà diu que es crea una estructura estable perquè doni resposta a les necessitats creant nous llocs de treball i modificant les jornades per garantir el funcionament. A més, manifesta que ha estat negociat i acordat amb les forces sindicals.
Per al regidor d'ERC, Íñigo Enterria, aquest punt no estava preparat perquè han tardat dos anys en trobar la solució als llocs de treball reiterant que no compten per res amb l'oposició.
El portaveu del PSC, Víctor Francos, va indicar que votaven positivament per coherència "perquè els informes venien bé i s'havien consensuat amb els sindicats" , però va preguntar perquè no s'havia fet el mateix per regularitzat la situació dels treballadors de Can Serraperera i va criticar que el govern "vagi sempre amb urgències perquè no tenen una política de Recursos Humans global, integral i sensata".
Les mocions
En l'apartat de mocions es va aprovar una presentada pel PSC a la que es van afegir Compromís, ERC, ICV-EUiA i regidor no adscrit demanant establir un sistema públic de pensions amb major capacitat de redistribució i reducció de les desigualtats. Precisament abans del Ple, Marea Pensionista es concentrava per demanar unes pensions dignes.
Compromís per Cerdanyola i PSC també presentaven mocions de suport a la vaga feminista del 8 de març, Dia Internacional de les Dones Treballadores que va ser aprovada per tots els grups i l'abstenció del PP i C's.
El regidor Carlos Cordón explicava que es tracta d'un tema de conscienciació general de la societat a tots els nivells. El regidor no adscrit manifestava el seu ple suport i va demanar estar com a proposant. La portaveu d'ICV-EUiA, Maria Reina, també s'afegia a la moció, a la vaga i feia una crida a la participació.
El regidor del PDeCAT, Marc Costa, també es va postular a favor dels motius de la vaga i va recordar que ahir se celebrava el Dia Europeu d'Igualtat Salarial. Va comentar que calen mesures legislatives, incrementar el salari mínim i les pensions, l'equiparació dels permisos de paternitat i maternitat, repartir el pes de la conciliació i eradicar la violència masclista.
Des de Ciutadans, la regidora, Sonia Rodríguez, va assegurar compartir l'objectiu de la moció però, tot i remarcar que respecten el dret de vaga, va destacar que "el feminisme ha de ser plural i no exclusiu de ningú", per això es van abstenir en la votació.
El regidor d'ERC, Daniel Mallén, va manifestar la seva satisfacció per la fusió de les mocions de PSC i CxC, però va expressar dubtes sobre si era adequat el terme "adherir-se" a la vaga perquè si l'Ajuntament, com a empresa s'adhereix a la convocatòria, seria "un tancament patronal", per això va demanar tocar el redactat i posar "donar suport".
Tant la regidora de Polítiques d'Igualtat, Elvi Vila com el regidor del PSC, Carlos Cordón, van considerar que no calia tocar res.
ERC presentava una moció per a l’estudi de la implantació de l’aparcament de zona verda residencial. La regidora Elilzabeth Pasamonte demanava un estudi per a una possible implantació i demanava un procés participatiu. Marc Costa la considerava bona idea i demanava obrir el debat.
El portaveu de Ciutadans, Pau Ortolà, es va mostrar a favor de l'estudi però dubtava de la seva utilitat indicant que cal buscar zones d'aparcament lliure i es van abstenir. La regidora Contxi Haro, va dir que no era el moment d'estudiar en concret la zona verda i es van abstenir en la votació.
Ciutadans presentava una moció per a la instal·lació de màquines de reciclatge d’envasos amb incentiu i una altra de rebuig a l'augment de les tarifes i a l'actual sistema de finançament del transport públic a l'Àrea Metropolitana que es van aprovar per unanimitat.
L'audiència ciutadana
Diverses qüestions referides a l'espai urbà i el transport públic van ocupar bona part del temps de l'audiència ciutadana.
També membres de la PAH de Cerdanyola i Ripollet van intervenir per demanar als grups del PP i de C's que no vetin al Congrés la llei Vivienda PAH impulsada per la Plataforma i que "podria evitar pràctiques abusives". També van parlar de l'especulació en els preus de l'habitatge de lloguer i van criticar que el govern de Cerdanyola "ha pres mesures totalment estèrils en polítiques d'habitatge i que s'han de buscar solucions per aconseguir habitatge públic i acabar amb l'especulació immobiliària.
Com a acte simbòlic van fer sonar clàxons i xiulets a la plaça de Francesc Layret cada 8 minuts, que és el temps en què a Espanya es realitza un desnonament, segons dades de la PAH, uns 173 diaris.