El Ple rebutja la hipoteca sobre la concessió del tanatori
30 de gener de 2015 a les 14:01El ple ordinari del mes de gener va rebutjar ahir l’autorització d’una hipoteca sobre la concessió del servei de cementiri i tanatori així com la personació de l’Ajuntament com a acusació particular en la causa sobre l’adjudicació de concessions esportives. S’aprovava, en canvi, l’ampliació del contracte del servei de neteja dels edificis municipals. Aquests tres punts de l’ordre del dia van ser els més debatuts de la sessió plenària.
L’empresa concessionària del servei per a la gestió integral del servei de cementiri i tanatori, la funerària Montserrat Truyols, volia hipotecar la concessió per un període de 15 anys però ahir el ple del consistori va rebutjar aquesta demanda amb els vots contraris de PP, CiU, ERC, Compromís per Cerdanyola i la regidora no adscrita i els vots favorables del govern, PSC i ICV-EUiA.
Els dubtes econòmics i de salut pública generats van ser els principals motius al·legats pels grups de l’oposició per posicionar-se en contra.
Des del PP, el portaveu del grup, Manuel Buenaño, assegurava que sempre havien estat d’acord amb aquest expedient però decidien votar ahir en contra per coherència i prudència per causes sobrevingudes. I és que des del PP mostraven incertesa sobre què podria passar en un futur si l’empresa Truyols es declarava en concurs de creditors, tal i com ha passat amb la concessió del PEM Guiera. Buenaño manifestava que a dia d’avui la situació del Parc Esportiu no s’ha solucionat i no es pot caure en els mateixos errors.
Des de CiU asseguraven que aquest servei és un bé per a la ciutadania i al mateix temps un negoci però el regidor del grup, Jaume Folch, alertava sobre l’impacte negatiu en la salut de les persones per les emanacions tòxiques que genera un crematori. Aquest risc, però, es podria fer desaparèixer si s’instal·lés un sistema de depuració de gasos que ara mateix no contempla l’empresa concessionària. Folch recordava que la pròpia empresa que ha fet el projecte recomana aquesta instal·lació i lamentava que per motius econòmics es decideix no fer-la. El regidor també advertia que en breu podria entrar en vigor una nova legislació que obligui a tenir aquest tipus de sistemes en els crematoris.
El grup municipal d’ERC va presentar un contenciós contra l’adjudicació d’aquesta concessió, que ha estat admès a tràmit, per considerar que hi ha hagut errors greus de caràcter formal. És per això que la portaveu Helena Solà demanava ahir la retirada de l’ordre del dia d’aquest punt manifestant que si el contenciós tira endavant i s’aprovava la hipoteca podria haver-hi repercussions econòmiques per a l’Ajuntament. Els republicans també tornaven a criticar l’ubicació del crematori, massa proper a la ciutat i amb possibles efectes adversos per a la salut de les persones, segons Solà.
En la mateixa línia es pronunciaven des de Compromís per Cerdanyola assegurant que el consistori no aprèn dels errors i es pretén permetre, un altre cop i tal i com va passar amb Guiera, que s’avali una hipoteca amb una concessió. Ho explicava el portaveu del grup, Pol Ribas.
El govern municipal va recordar que no es poden posar clàusules ambientals a les que no obliga la llei i que es té el compromís per escrit de l'empresa d'adaptar-se a qualsevol nova normativa ambiental que pugui entrar en vigor.
D’altra banda, el regidor de Serveis Municipals, Víctor Francos, es mostrava especialment sorprès amb la posició del PP que va estar d’acord amb l’adjudicació, en la que ja es contemplava la possibilitat de que el concessionari pugués demanar una hipoteca, i ara decidís votar en contra. Francos afirmava que ERC i Compromís votaven en contra però era un vot coherent perquè sempre s’havien manifestat en aquest sentit però als populars els hi demanava una mica més de rigor.
L'Ajuntament no es personarà en el cas Altis
Altre punt que era rebutjat tenia forma de moció i la presentava ERC per reclamar que el consistori es personi com a acusació particular en la causa que investiga possibles delictes comesos en les concessions a la Federació Catalana d’Handbol de la piscina de Montflorit i de l’Altis. Des d’ERC consideren que l’Ajuntament ha de personar-se en aquesta causa per estar informat de quina és la situació, si pot o no haver-se comés algun delicte o errada i, en definitiva, per vetllar pels interessos de l’administració.
Votaven en contra de la moció els dos grups del govern, PSC i ICV-EuiA, a més del PP, CiU i la regidora no adscrita.
El portaveu del grup municipal de CiU, Alfons Escoda, afirmava que no és correcte personar-se en un procés que encara es troba en diligències prèvies i encara no se sap si hi haurà o no judici. Escoda acusava al PP d’haver portat al penal aquest cas per motius electoralistes assegurant que aquesta és la forma de fer política del PP però lamentava que des d’ERC també s’hi sumin.
El portaveu del PP, Manuel Buenaño, afirmava que ni el partit ni ell mateix havien posat cap denúncia contra treballadors de la casa o excàrrecs de l’Ajuntament sinó que havien denunciat uns fets i la fiscalia s’havia encarregat de la resta.
Des d’ICV-EUiA demanaven que es retirés la moció en considerar que l’únic que es busca és fer soroll i crear una ombra de dubtes al voltant d’una gestió que, en cap cas, es va fer amb mala fe, sent possibles les errades administratives però no penals. Amb aquesta moció, assegurava el portaveu del grup Jordi Miró, es pretèn que l’Ajuntament prengui partit.
Des del PSC es comprometien a que si un cop finalitzades les diligències prèvies hi hagués qualsevol indici de criminalitat o perjudici cap a la institució, s’iniciarien totes les accions necessàries per buscar als culpables.
La portaveu republicana Helena Solà reiterava que, en cap cas, es pretenia que l’Ajuntament es posicionès i que personar-se no significava acusar sinó tenir accés a la informació. Solà també mostrava malestar pels dos informes tècnics que el govern havien demanat per aquesta moció en els que, segons la portaveu, s’opinava i, fins i tot, hi ha un clar posicionament. També des del PP asseguraven que en un d’aquests informes s’estava dictant sentència.
S'amplia el contracte de neteja d'instal.lacions municipals
Amb els vots favorables del govern (PSC i ICV-EuiA), els vots contraris de PP, ERC i Compromís per Cerdanyola i l’abstenció de CiU i la regidora no adscrita, es va aprovar ahir l'ampliació del contracte del servei de neteja dels edificis i instal·lacions municipals amb l’empresa Clece, passant de 1.507.941 euros a 1.761.720 euros motivada per la recuperació de nous espais a la ciutat i la incorporació de nous locals i equipaments.
Des del grup municipal d’ERC destacaven que es tracta d’un increment força elevat i que no havien trobat justificació de perquè en comptes de fer una modificació no s’havia fet una nova licitació. Per la seva part, el regidor de Serveis Municipals, Víctor Francos, assegurava que es modifica perquè hi ha un contracte en vigor que s’ha de respectar i que l'empresa només cobra per allò que certifica.
Pel que fa a la resta de grups, des de Compromís per Cerdanyola tampoc es mostraven d’acord amb l’increment i tornaven a insistir en remunicipalitzar el servei, demanant un estudi sobre la viabilitat de la proposta. Des del PP asseguraven que en l’informe de la modificació no queda prou explicades les altes i baixes d’equipaments a netejar i demanaven aclariments.
Altre punt aprovat a la sessió plenària era l’establiment d’un preu de lloguer per a les entitats que vulguin utilitzar les pistes de tennis i pàdel de la Zona Esportiva del Riu Sec per ajudar a fer més viable un equipament que espera poder comptar amb un mínim de 350 abonats. El regidor d’Esports, Marc Guillamon, explica que aquesta addenda a les condicions del contracte, que encara no s’ha aprovat de manera definitiva, pretén afavorir la concurrència pública, promovent els esports de raqueta i, al mateix temps, garantint l’equilibri econòmic de la concessió.
Des dels grups de l’oposició, ERC i Compromís per Cerdanyola acusaven al govern de manca de rigor formal però també de contingut pel que fa al plec de condicions. Els republicans asseguraven que aquest plec estava dirigit cap a un adjudicatari en concret i des de Compromís recordaven que disposem d’una eina municipal, com és Cerdanyola Promocions, per engegar serveis a la població.
Els republicans també demanaven, sense èxit, que es retirés aquest punt al no haver estat contestades les al·legacions que el grup havia presentat a l’aprovació inicial del servei. El regidor d’Esports recordava que l’aprovació era inicial, no definitiva, i que aquesta addenda s’afegia a l’aprovació inicial.
Altres punts tractats al ple van ser l’aprovació de la cessió de l'ús del programa informàtic de registre de sol·licitants d'habitatges amb protecció oficial i la pròrroga del conveni entre Agència de l'Habitatge de Catalunya i Ajuntament per la cessió temporal de l'ús de tres habitatges de titularitat pública a La Clota per a persones amb especials necessitats d'atenció.
També es desestimaven les al·legacions presentades pels grups de Compromís, les Candidatures Alternatives del Vallès i l’entitat Aspadi a l’aprovació inicial de la normativa per a les instal·lacions de Can Xarau. La regidora de Compromís, Puri Palomar, intervenia per assegurar que s’estava perdent una oportunitat per donar un pas endavant pel que fa a la inclusió en aquesta normativa mentre que el regidor d’Esports, Marc Guillamon, es comprometia a continuar treballar per una inclusió però que sigui efectiva.
Compromís també presentava una moció de rebuig a la nova Llei de Seguretat Ciutadana per considerar que “té com a finalitat restringir d’una manera arbitrària el dret a la manifestació pacífica de les reivindicacions dels ciutadans, posa en risc l’exercici dels drets i llibertats fonamentals, vulnera els principis de proporcionalitat i seguretat jurídica i envaeix clarament competències pròpies del Govern de la Generalitat i dels ens locals”. Alguns grups, com ICV-EuiA i CiU, demanaven canvis en el redactat però, després de no arribar a un acord, la moció es sotmetia a votació i quedava rebutjada amb els vots en contra del PP i PSC, l’abstenció de CiU i ICV-EuiA i els vots favorables d’ERC i Compromís.
Finalment, amb caràcter d’urgència s’admetia un acord per designar als professionals de reconegut prestigi que han de formar part del Consell Municipal de Comunicació que es convocarà el proper 16 de febrer i es rebutjava una moció, també amb caràcter d’urgència, de Compromís reclamant que es treballi amb les institucions responsables per trobar una garantia de futur a l’escola bressol La Gespa de la UAB.
Plenillo
Abans de la celebració del ple, en el moment dedicat a l’audiència ciutadana, diverses entitats acudien a l’Ajuntament per fer les seves reivindicacions. Entitats de persones amb discapacitats de la ciutat, Associació Funcional, La Tortuga Cerdanyola sense Barreres i Tots vàlids, demanaven una major exigència en el compliment de les lleis que defensen els drets de les persones amb discapacitats i en l’adaptació de la via pública. També sorgien diverses preguntes sobre les obres al Casal de Joves i al barri de Fontetes, en concret al passeig de les Acàcies, i es vessaven acusacions d’afavorir els privats en aquest darrers projecte; unes acusacions que negava rotundament la regidora d’Urbanisme, Eulàlia Mimó.
Paral·lelament a la celebració del ple, un grup de manifestants protestaven a la plaça de Francesc Layret reclamant treball per als aturats. La intenció del grup és constituir una nova associació d’aturats a Cerdanyola que es concentrarà tots els dijous a partir de les 18h davant el consistori.