El Pressupost s'aprova de forma definitiva
30 d'abril de 2013 a les 12:04
El Pressupost de l'Ajuntament de Cerdanyola s'aprovava ahir al Ple Municipal de forma definitiva amb un increment de 649.833 euros. El govern destaca que els comptes recullen moltes aportacions dels grups i que aquests diners es destinen majoritàriament al manteniment i millora de l'espai públic i a equipaments públics. Tota l'oposició, tret de la regidora no adscrita, va votar en contra: el PP parlava de partides inflades; CiU, de l'augment de l'IBI però reconeixia una millora significativa en el diàleg amb el govern; Compromís, de pegats d'un Pressupost que no lluita contra la injustícia social; i ERC, de projectes faraònics. El vot de qualitat de l'alcaldessa va desfer l'empat en la votació.
El Pressupost de l'Ajuntament de Cerdanyola per al 2013 s'aprovava ahir de forma definitiva amb un increment de 649.833 euros respecte els comptes inicials ja que augmenten les previsions de transferències de l'Estat. El Pressupost de l'Ajuntament puja de 63.409.534 euros.
El regidor d'Hisenda, Francisco Ortiz, remarca que un pressupost prorrogat hauria suposat paralitzar inversions i subvencions i que la majoria dels nous recursos es destinen al manteniment de l'espai públic de la ciutat, el projecte d'ocupació de Can Banús o el fons de contingència per a imprevistos.
La reurbanització de la plaça Acàcies o millores al sector Xops de Montflorit o a la zona de Martinica a Ca n'Antolí van ser temes que va destacar el govern que insistia en què s'han recollit aportacions de tots els grups. Algunes formacions, com PP i especialment CiU, van reconèixer que s'havien admet propostes del seu grup, però tots van votar en contra, tal i com havien fet en l'aprovació inicial, per diverses causes.
El portaveu popular, Manuel Buenaño, recordava que els projectes de Martinica o Xops ja estaven previstos, però que no es podia garantir el seu compliment tot i que s'incloguin al Pla d'Inversions Quadriennal. Buenaño insistia en què no hi ha prou suport a les entitats del tercer sector i que hi ha "partides inflades", com la de l'IAE o la taxa d'escombraries.
Des de CiU destaquen com a principal problema del pressupost que els ingressos es fonamenten en un augment de l'IBI que consideren desproporcionat, però reconeixien que s'han recollit moltes de les seves propostes, com la subvenció per a projectes solidaris innovadors, per publicar la tarifació social a Aulos i l'escola d'art de l'Ateneu o l'eliminació del pagament de plusvàlua pels desnonats. El portaveu de CiU, Alfons Escoda, es congratula del que considera una "predisposició del govern per tenir un diàleg positiu".
Des de Compromís, Carles Escolà manifestava que les propostes del seu grup giraven a l'entorn de quatre eixos: mecanismes de participació ciutadana, defensa dels serveis públics i les polítiques socials, dinamització econòmica amb creació d'ocupació pública recuperant externalitzacions i mesures per abordar el deute. Escolà definia el pressupost com covard perquè "fa pegats en comptes de lluitar contra la injustícia social".
ERC centrava la seva crítica en dos projectes que considera innecessaris en temps de crisi: les pistes de tennis i paddle i, especialment, la Biblioteca Central, que qualifica de "projecte faraònic". Helena Solà plantejava distribuir recursos d'aquests projectes en partides petites per altres necessitats de la ciutat i per la creació de la nova escola a La Farigola amb un conveni amb la Generalitat per recuperar aquests diners en el futur El regidor d'Hisenda insistia que l'escola és competència de la Generalitat, que ja ha dit que no farà l'escola i que ja ha incomplert el conveni firmat amb l'Ajuntament després de què el Consistori fes una inversió important.
Ajuts a les famílies
Un dels apartats molt lligat al Pressupost és el de les bases per a l'atorgament d'ajuts econòmics a les famílies, un reglament que s'aprovava ahir de forma definitiva amb l'oposició de CompromísxC i ERC i l'abstenció de PP. Francisco Ortiz manifestava que l'Ajuntament de Cerdanyola destina més diners a aquesta partida que cap altre municipi del nostre entorn.
Des de Compromís critiquen que el model es fonamenti en el valor cadastral i no en la renda familiar. El regidor d'Hisenda manifesta que no es pot comparar aquest reglament amb la tarifació social, perquè l'IBI és un impost amb una legislació determinada i no es poden fer tarifes diferents en funció de la renda, cosa que nega el regidor de Compromís Carles Escolà.
Des d'ERC insistien que les ajudes han de contemplar més factors socials per pal.liar l'augment de l'IBI, mentre el portaveu de CiU destacava l'augment "brutal de l'IBI", raó per la qual assegura que no es veuen "amb cor d'abstenir-se o votar en contra" d'ajudes a les famílies.
Compte General de 2011
L'altre debat econòmic va ser el del Compte General de 2011 aprovat amb el suport de govern, l'oposició de PP i ERC i l'abstenció de la resta de regidors. Des del govern, Francisco Ortiz assegura que ha augmentat patrimoni, un cop s'ha quadrat inventari i comptabilitat, i que la liquidació pressupostària indica que hi ha superàvit de 6 milions i un romanent de tresoreria que ha passat de 6 milions negatius al 2010 a 2'5 milions negatius al 2011.
El portaveu del PP, Manuel Buenaño, destacava que el govern no ha facilitat informació sobre temes com l'ús de telèfons mòbils o targetes de crèdit i destacava l'existència de 65 informes desfavorables per part d'Intervenció sobre aquest Compte General amb una repercussió comptable de més de 900.000 euros, al temps que el regidor d'ERC Daniel Mallén afirmava que no s'ha pogut acreditar 770.000 euros atorgats en subvencions entre 2006 i 2011.
Compromís es va abstenir, però insistia en la crítica a l'empresa mixta Cerdanyola Aparca de gestió dels pàrkings i en les despeses financeres, que Carles Escolà assegura que han pujat un 130% respecte 2010.
Ordenança d'oci nocturn
L'ordenança d'intervenció municipal en espectacles públic i activitats recreatives, coneguda com la de l'oci nocturn, es va aprovar amb l'oposició de CompromísxC i ERC.
El regidor d'Activitats, Santiago Cayuela, remarca que el model d'oci nocturn que es busca és el de diversificació d'establiments a la ciutat però de forma compatible amb el descans veïnal. Cayuela indica que les discoteques només es podran implantar a Polizur i la Bòbila i allunyats de nuclis veïnals i remarca que l'ordenança incorpora una disposició perquè cap establiment que ja tingui llicència tingui problemes de funcionament.
Segons Cayuela, hi ha dues sales amb problemes: Circus, perquè hi ha en marxa un procediment administratiu de revisió de la llicència, i Mamamandawa, perquè té una terrassa oberta en sector on el planejament urbanístic només permet aparcament o zona verda a l'exterior.
Compromís i ERC van manifestar la seva crítica al procediment d'elaboració de l'ordenança ja que consideren que no s'ha fet amb prou participació ciutadana. Escolà afirmava que el govern actua amb la màxima de "tot per al poble però sense el poble" i Helena Solà que ho fa amb dues vares de mesurar: per a empreses familiars i per a grans empreses.
Des del PP, Mònica Álvarez considera que queda pendent de resolució els problemes de convivència entre els locals de la zona Polizur i els veïns de La Farigola i CiU no entén l'expedient obert a Circus, especialment per la seva activitat cultural.
El Plenillo, abans del Ple
Aquest serà l'últim Ple que comença a les 18 hores i amb l'audiència ciutadana al finalitzar la sessió. A partir del mes de maig, el Plenillo es farà a les 18 hores i el Ple a les 19 hores després de l'aprovació definitiva de la modificació del ROM.
El regidor de Participació, Víctor Francos, recordava que era una proposta de quatre grups –PSC, ICV/EUiA, PP i CiU, més la regidora no adscrita - que reuneixen 21 dels 25 regidors del Consistori, davant les crítiques de CompromísxC i ERC per considerar que s'ha faltat al respecte la comissió ciutadana d'elaboració del ROM. Francos insisteix que la comissió podrà elaborar la seva proposta però que molts veïns han demanat aquest canvi i Marc Guillamon, d'Iniciativa, manifestava que podrà decidir si és millor fer el Plenillo abans o després del Ple en base a l'experiència comprovada.
Sergio Rodríguez, de Compromís, manifesta que es va notificar el canvi a la comissió "quan ja era un fet consumat" i comenta que "s'estan rient de la participació" de la ciutadania, mentre Helena Solà, d'ERC, defens que ha de ser la ciutadania "la que decideixi quan i com ha de participar".
Referèndum per l'estat propi
Pel que fa a les mocions, es va retirar la proposta de la Junta de Portaveus de recuperació i gestió d'aliments en bon estat als contenidors per estudiar-la amb les entitats del tercer sector.
La que més debat va aixecar va ser la presentada per ICV/EUiA, CiU, CompromísxC i ERC: el pacte per la celebració d'un referèndum sobre la independència i la creació d'un estat propi. A petició del regidor del PSC Víctor Francos es va fer una votació secreta, però els grups van manifestar el seu vot. En contra PSC i PP; abstenció de la regidora d'Els Verds que forma part del grup socialista, Laura Rodríguez; i vot favorable dels grups que havien presentat la proposta.
Francos va demanar que es retirés la proposta i es presentés l'aprovada al Parlament que va comptar amb el suport del PSC. El regidor socialista indica que el text de la moció no demanava un referèndum sobre el dret a decidir, sinó que era una proposta per a la independència i la creació d'un estat propi. Per a Francos, la moció no tenia "cap voluntat d'arribar a un acord amb el PSC", sinó s'hauria presentat l'acord parlamentari i hauria "obtingut 20 vots" de suport al Ple cerdanyolenc.
Els grups proposants es van negar a retirar la moció perquè hi havia un compromís públic amb la delegació local de l'Assemblea Nacional Catalana i amb SI i la CUP, però van convidar al PSC a presentar una moció per al pròxim Ple amb la proposta aprovada al Parlament que va obtenir 104 vots de suport per una consulta sobre el dret a decidir.
Laura Rodríguez va argumentar la seva abstenció ja que, tot i que el seu partit aposta per un model confederal, els temes de sobirania no formen part de l'acord que té amb el PSC a Cerdanyola per la seva incorporació al grup municipal, un acord fonamentat en temes de millora mediambiental i eficiència energètica. Aquesta doble situació fa que optés per l'abstenció.
Per unanimitat es va aprovar la moció d'ERC sobre el control de les concessions de serveis públics per part de l'Ajuntament, un cop Esquerra va acceptar retirar l'exposició de motius ja que diversos grups es van queixar de l'expressió de greus irregularitats per tot cas considerar que serien incompliments.
De fet, la portaveu d'ERC, Helena Solà, havia qualificat "d'escàndols que han costat 150.000 euros" a l'Ajuntament els problemes sorgits als últims mesos amb les concessions del Parc Esportiu Municipal Guiera i la Zona Esportiva Municipal Bosc Tancat. Entre d'altres elements, la moció reclamava la realització d'una auditoria econòmica anual dels comptes del concessionari que sigui exhaustiva i realitzada per una empresa externa.