El primer experiment del Sincrotró Alba podria tenir aplicacions pràctiques en poc termini
13 de juny de 2012 a les 0:00Investigadors del Departament de Química de la UAB i de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) han estat els primers usuaris del sincrotró ALBA. Els científics investiguen les propietats magnètiques de nanopartícules que s’incorporen als materials superconductors per a millorar-ne les seves propietats, una recerca orientada a incrementar substancialment l’eficiència de la xarxa de distribució elèctrica. L'experiment vol revolucionar la xarxa de distribució elèctrica.
Els investigadors del Departament de Química de la UAB, Eduardo Solano i Josep Ros, conjuntament amb els investigadors Jaume Gàzquez, Susagna Ricart i Teresa Puig, del grup de Superconductors de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), estan estudiant la nanoestructuració de capes superconductores de material ceràmic superconductor a la qual s’incorporen nanopartícules d’òxids metàl·lics.
Eduardo Solano explicava que la incorporació de nano imans a les làmines de cables superconductors permet millorar l’eficiència de la transmissió d’electricitat. En experiments anteriors es va observar que la presència de nanopartícules, generades in situ en les capes, millora substancialment la capacitat superconductora del material. Aquesta fixació produeix "un transport de corrent elèctric més eficient i amb aplicacions a diversos camps, des de l’estalvi energètic a la millora en motors d’alta potència o en ressonància magnètica a hospitals". Amb les dades obtingudes, els científics podran optimitzar l’aplicació de les nanopartícules de ferrita per millorar les propietats de les cintes superconductores. Les aplicacions pràctiques podrien dur-se a terme en un termini no gaire llunyà en el temps.
Eduardo Solano lamenta que la visió a curt termini de l’agenda política s’acabi imposant en la investigació científica, "que requereix de terminis molt més llargs per obtenir resultats que puguin aplicar-se a la societat", el que està deixant l’Estat espanyol a la cua d’Europa. Solano creu que s'estan patint temps dolents per a la ciència a l'Estat, "amb retallades, depenent directament del Ministeri d'Economia i sense tenir en compte que una investigació pot requerir d'anys i anys per arribar a uns resultats pràctics".
El projecte ha estat un dels 50 escollits entre 203 propostes d’experiments per a utilitzar les set línies de llum. D’aquestes propostes, 167 provenien d’Espanya, 30 d’altres països europeus i la resta d’Àsia i dels Estats Units. A la convocatòria a usuaris per a l’any 2012, la primera que es realitza, s’han registrat casi 300 grups d’investigació i més de 600 usuaris individuals.