Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El primer Ple ordinari de 2024 debatrà la implantació de la Zona de Baixes Emiss...
El primer Ple ordinari de 2024 debatrà la implantació de la Zona de Baixes Emissions

El primer Ple ordinari de 2024 debatrà la implantació de la Zona de Baixes Emissions

25 de gener de 2024 a les 11:31

El primer Ple ordinari de 2024 debatrà la implantació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) amb l’aprovació inicial de l’ordenança relativa a la restricció de la circulació de determinats vehicles a Cerdanyola del Vallès amb l’objectiu de preservar i millorar la qualitat de l’aire.

Audios

25-01-2024 Entrevista Carlos Cordón

L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, explica que es tracta d’una ordenança que es ve treballant des de fa molt de temps de mà de l’AMB i que “busca anar restringint de forma progressiva l’accés dels vehicles més contaminants a determinades zones del municipi tal com marca la llei per a les ciutats de més de 50 mil habitants per tal de combatre la contaminació atmosfèrica, causa de moltes morts a l’àrea metropolitana”.

Pel que fa a Cerdanyola, la ZBE funcionarà com a la resta de municipis, amb els vehicles que no disposin d’etiqueta ambiental amb l’accés prohibit en determinades franges horàries, de 7 a 20 hores, de dilluns a divendres. A la nostra ciutat s’ha establert una ronda per delimitar la ZBE i que ajudi a entrar i sortir del municipi, i que engloba la N-150, Avinguda de Canaletes / Guiera, Santa Rosa, Avinguda de Roma / Serragalliners / Serraperera, i tancament de nou amb la N-150 amb La Clota, Santa Anna i Can Pallarès. A aquesta ronda cal afegir el que correspon a l’àmbit de Bellaterra.

Cordón destaca la mirada social que comporta la ZBE, “amb una ordenança que inclou un paquet d’exempcions i moratòries per als propietaris de vehicles que encara no disposin d’etiqueta ambiental, amb especial atenció als vehicles que es dediquen a transportar persones amb mobilitat reduïda, discapacitat o alguna malaltia; els de titulars amb ingressos dues vegades inferiors al Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM) o els vehicles de professionals en els seus darrers anys abans de jubilar-se”. També es podran expedir fins a 24 autoritzacions puntuals l’any per a usuaris de vehicles sense etiqueta que necessitin utilitzar-lo per poder utilitzar-lo, per exemple, per sortit de viatge o per qüestions mèdiques. Si avui s’aprova inicialment, l’ordenança serà vigent al juliol i el règim sancionador ho seria a partir de gener de 2025.

El Ple ordinari de gener també votarà personar-se com a part demandada en el recurs contenciós administratiu interposat contra l’acord del Ple que desestima el recurs de reposició interposat contra una modificació parcial de la RLT de l’Ajuntament de Cerdanyola.

En l’apartat de mocions hi ha una d’ERC i En Comú Podem instant a fer una auditoria de l'enllumenat públic del municipi i una altra de Guanyem i En Comú Podem de suport a les treballadores en vaga de la residència Joan XXIII i instant al govern municipal a implicar-se en la cerca d’una sortida satisfactòria al conflicte.

El Ple ordinari de gener de 2024 començarà a les 19.30 hores i es podrà seguir pel canal de YouTube de l’Ajuntament i altres xarxes i webs municipals. A les 19 hores començarà l’Audiència Ciutadana.