El programa de La 2 'Linea 900' aborda diumenge les conseqüències de l'amiant
22 d'octubre de 2004 a les 0:00El programa de La 2 de TVE Línea 900 emetrà diumenge un reportatge sobre la situació creada per l’amiant a Cerdanyola i El Ferrol. Pulmones de amianto és el títol del reportatge de Carlos Enrique Carrasco i Ignasi Rodríguez Batlle que, pel que fa a Cerdanyola, parla de l’empresa Uralita, que va utilitzar durant dècades l’amiant per a fabricar productes de fibrociment, i del Ferrol presenta la problemàtica de les drassanes Bazan, actualment Izar, on l’amiant s’utilitzava per a la fabricació de vaixells de guerra.
En ambdues localitats l’amiant ha provocat asbestosi a moltes persones, per inhalació de les fibres del mineral. Una malaltia que ha estat la causa de moltes morts i que comporta que actualment hi hagi milers d’afectats a l’Estat Espanyol.
Cerdanyola i El Ferrol són les dues localitats escollides pel reportatge, que es podrà veure a partir de les 20.30 hores per La 2, per presentar els efectes de l’amiant, un mineral batejat amb una paraula grega que vol dir “indestructible”.
Actualment, tot i que l’any 2002 es va prohibir a tot l'estat la fabricació i comercialització de materials amb fibra d'amiant, encara hi ha 800 empreses que utilitzen aquest material per als seus processos de fabricació. Una dada que s’entén en l’existència d’una moratòria per 2 anys concedida a l’Estat Espanyol per a poder seguir emprant aquest producte, tot i el perill que comporta.
Recomanació del col.lectiu d'afectats
Salvador Mañosa, president de l’Associació d’Afectats per l’Amiant, recomana a tothom que vegi el programa. Una de les activitats de l’entitat que presideix és la difusió de la malaltia entre la població. Paral·lelament s’estan recollint dades sobre l’efecte de l’asbestosi, amb l’objectiu de conèixer l’abast real damunt la població de Cerdanyola i la seva zona d’influència. Amb aquesta informació es portarà a l’empresa Uralita als tribunals perquè assumeixi les seves responsabilitats. Tant de les persones que van treballar a Uralita, en un procés que porten els advocats d’UGT, com dels afectats passius, aquelles persones que mai no van treballar però que per veïnatge amb la planta o parentiu amb treballadors, han desenvolupat la malaltia. El bufet Roca Associats és l’encarregat de representar-los i portar Uralita als tribunals.
La durabilitat de l’amiant fa que les problemàtiques que genera durin molt de temps. Salvador Mañosa desvetlla que actualment hi ha a tot l’Estat més de 2.000 tones de materials construïts amb amiant, raó per la qual fa una crida perquè les administracions tinguin cura quan s’hagin de fer desmuntatges o enderrocs.
Força interès
L’Associació d’Afectats per l’Amiant passa per un bon moment, donat que a l’entendre del seu president s’estan fent bé les coses. Fins al punt que darrerament els estan telefonant de diversos punts de l’Estat i des d’Albí, a França, demanant-los ajut.
L’organització de les associacions d’afectats per l’amiant d’arreu de l’Estat comporta la visualització d’un problema sanitari molt important, amb moltes persones que han mort a causa de la malaltia i d’altres, milers, d’afectades per l’amiant. Salvador Mañosa apunta que l’Estat haurà de fer noves lleis que impedeixin que una empresa com Uralita, que aviat complirà 100 anys, hagi fet sempre el que ha volgut, amb total impunitat.
L’agenda de l’Associació contempla per dimarts vinent, 26 d'octubre, una reunió amb els alcaldes de Cerdanyola i Ripollet, que es celebrarà a la casa consistorial de la localitat veïna. També hi hauran reunions amb la Consellera de Sanitat, Marina Geli, i el Conseller de Medi Ambient, Salvador Milà.
L’Associació d’Afectats per l’Amiant es reuneix tots els dilluns de 17 a 20 hores a l’Ateneu de Cerdanyola, carrer de la Indústria, 38-40. En aquest indret i en el Centre Cultural de Ripollet, Rambla de Sant Jordi, 2, recullen dades de les persones malaltes d’asbestosi amb l’objectiu de documentar les denúncies que actualment es tramiten.