El programa 'Viure i Conviure' compta ja amb 8 parelles a Cerdanyola
20 de desembre de 2005 a les 0:00La Teresa Cardona i la Mari Carmen Chaparro formen una parella molt peculiar. La Teresa té 87 anys mentre que la Mari Carmen en té poc més de 20. Totes dues conviuen juntes i són part activa d’un intercanvi social que fomenta el programa Viure i Conviure de Caixa Catalunya. Es tracta de detectar a aquelles persones grans disposades a acollir estudiants a casa seva durant el curs universitari, a canvi de companyia i de l’ajuda personal per part de l’estudiant.
La Teresa i la Mari Carmen, la Maria i la Meritxell, la Dolores i la Núria, la Consuelo i l’Alba són només alguns dels noms de les 8 parelles del programa que estan funcionant a Cerdanyola i que la setmana passada van ser rebudes al consistori de la ciutat per l’Alcalde, Antoni Morral, i la regidora de Promoció Social, Montserrat Puig.
Tant les dones grans com les estudiants que les acompanyen van tenir l’oportunitat d’explicar la seva experiència, en tots els casos molt positiva. Prèviament, però, la psicòloga de la Fundació Viure i Conviure, Olga Ibáñez, explicava els objectius d’aquesta iniciativa: afrontar la soledat en les persones grans, facilitar alternatives d’allotjament als estudiants joves i, sobretot, promoure i facilitar les relacions solidàries i ajuda mútua entre dues generacions.
Una experiència enriquidora
Seguidament, va obrir el torn dels testimonis la parella integrada per l‘Amor i l'Esther. L’Amor, una persona ja gran amb una discapacitat física, es mostrava molt contenta amb la seva nova companya de pis, l'Esther. La jove és estudiant de veterinària i és de Vic. Ella mateixa descrivia l’experiència com a molt enriquidora.
També molt rica ha estat l’experiència per la Maria i la Meritxell. La Maria entrava en el programa arran la mort del seu marit i per a ella aquest intercanvi ha suposat la possibilitat de sortir d’una greu depressió en la qual estava immersa. Ella s’estima a la Meritxell com si es tractés de la seva pròpia filla.
També s’estimen força la Consuelo i l’Alba, tot i que de vegades és inevitable alguna petita disputa. I és que ningú ha dit que la convivència sigui fàcil.
La tranquil·litat dels familiars
També estava present a la trobada la filla de la Francisca, altre de les cerdanyolenques que formen part del programa Viure i Conviure. Ella explicava la tranquil·litat amb la que poden viure els familiars sabent que els seus pares o mares, als quals no poden assistir per motius de feina o de llunyania física, estan acompanyats.
26 són les parelles de Cerdanyola que, de moment, han format part del programa Viure i Conviure; 8 estan funcionant actualment. L’Alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, lloava, durant l’acte, l’encert de la Caixa Catalunya per organitzar aquesta iniciativa i es mostrava molt satisfet d’haver tingut l’oportunitat de conèixer, en primera persona, les experiències d’aquestes parelles.
Segons Morral, la convivència és sempre font de riquesa però en aquest cas en un grau molt més elevat al tractar-se d’una relació entre una persona gran i una jove en la que s’intercanvien molts valors.
La coordinació entre la Fundació i el consistori
El programa Viure i Conviure s’adreça a persones més grans de 65 anys que visquin soles i a joves estudiants universitaris de menys de 30 anys. L’Ajuntament de la ciutat, a través de serveis socials, capta a la persona gran, mentre que la recepció del jove estudiant es fa a través de la universitat i de la Fundació Viure i Conviure.
Aquest programa, a més de a Cerdanyola, està funcionant a molts altres municipis amb seu universitària com Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Reus o Terrassa, entre d’altres.