Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • El projecte SORTEX guanya la 13a edició del Programa de Generació d'Idees del PR...
El projecte SORTEX guanya la 13a edició del Programa de Generació d'Idees del PRUAB

El projecte SORTEX guanya la 13a edició del Programa de Generació d'Idees del PRUAB

13 de maig de 2022 a les 9:32

Una solució per identificar i separar les fibres tèxtils ha estat escollida la millor proposta del programa d'emprenedoria del Parc de Recerca UAB (PRUAB) dedicada enguany al Residu 0.

Una solució per identificar i separar les fibres tèxtils ha estat escollida la millor proposta del programa d'emprenedoria del Parc de Recerca UAB (PRUAB) dedicada enguany al Residu 0. 

L'equip de SORTEX l'integren Rafa Valdés, doctorand en Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB; Gemma Rius, investigadora de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona i Ivan Hortigüela, doctorand en Dret de la Universitat Rovira i Virgili. Com a guanyadors dels Programa de Generació d’Idees formaran part d'un programa d'acceleració d'Esade i, d'aquesta manera, es donarà continuïtat al projecte.

SORTEX proposa identificar i separar les fibres dels teixits per afavorir la circularitat dels residus tèxtils. Aquest equip desenvoluparia una tecnologia que, acompanyada d'una base de dades de les diferents fibres, s'aplicaria a la recollida selectiva o als estocs dels productors de tèxtils. La seva solució fa un anàlisi molecular de les fibres i, després, les classifica de forma automàtica. Per tant, és una proposta que podria interessar a fabricants, administracions o gestors de residus. També a nous models de negoci que es crearan en un futur quan s'apliqui la nova normativa de reciclatge de teixits.

El segon premi ha estat per REVERTI, una solució per millorar la traçabilitat dels envasos de líquids amb l'objectiu de millorar-ne la reutilització. Incorporarien una etiqueta RFID a les botelles i, amb un programari propi, optimitzarien el seu procés de circularitat.

El tercer finalista del Generació d'Idees ha estat VALUEPOT, que proposa revaloritzar les peles de patata. Crearien un nou subproducte biodegradable, pellets de biomassa per a la indústria ramadera. Concretament, voldrien destinar el seu producte al sector eqüestre, utilitzant-lo al terra de les quadres de cavalls.

Programa de Generació d'Idees

El Programa de Generació d’Idees és una iniciativa del Parc de Recerca UAB que té l’objectiu de fomentar l’esperit emprenedor, la cultura de la innovació i donar suport a modelar les idees del personal investigador i doctorand de tots els àmbits científics del campus de la UAB a partir de reptes proposats per la indústria.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és promoure la recerca desenvolupada al Campus arribi a la societat, a través de la connexió amb tots els agents del territori.

El Programa combina formació pràctica i teòrica perquè el personal investigador conegui com transferir la seva tecnologia a la societat, mitjançant la metologia learn start up, a partir d’una idea basada en la recerca que desenvolupen.

Cada edició del Programa està enfocada en un sector concret, per tal de promoure la interacció de la indústria amb el món científic i desenvolupar productes i solucions innovadores.

Així, aquesta 13a edició del programa volia generar projectes per eliminar i revaloritzar els residus. L’objectiu és idear i desenvolupar solucions innovadores en matèria de residus per avançar cap a una economia verda. 

Galeria d'imatges