Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • El PSC vol garantir uns mínims bàsics per a les situacions socials més vulnerabl...
El PSC vol garantir uns mínims bàsics per a les situacions socials més vulnerables

El PSC vol garantir uns mínims bàsics per a les situacions socials més vulnerables

3 d'abril de 2013 a les 15:04

Aquesta va ser una de els principals conclusions de la jornada de treball que la Federació del PSC del Vallès Occidental Sud organitzava ahir sobre polítiques socials al MAC Can Domènech.

La Federació del PSC del Vallès Occidental Sud organitzava ahir una jornada de treball sobre polítiques socials al Museu d'Art de Cerdanyola-MAC Can Domènech.

Amb l’objectiu de posar de manifest que les polítiques socials que afecten a la ciutadania estan en perill a causa de les retallades que s’estan duent a terme des dels governs estatal i autonòmic, la diputada del PSC al Congrés dels Diputats, Esperança Esteve; la senadora del PSC, Mònica Almiñana, i la diputada del PSC al Parlament de Catalunya, Montserrat Capdevila van parlar de com s’estan treballant aquests temes a les seves respectives cambres. A més, els assistents, persones relacionades amb aquests àmbits, van traslladar a les diputades i a la senadora quines són les problemàtiques reals del territori.

L’acte el va obrir l’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, qui va fer una defensa del municipalisme i de les polítiques socials que des dels ajuntaments i les mancomunitats de municipis es pot realitzar en aquests sectors posant com a exemple l’oficina d’intermediació hipotecària que es va crear juntament amb les poblacions de Ripollet i Montcada i Reixac. Per a Carmona, des de mancomunitats com la nostra es poden treballar les polítiques socials des de l’eficiència donant serveis de qualitat.

La diputada al Congrés, Esperança Esteve, critica que el govern “no és capaç de pactar una agenda de mínims bàsics per a les situacions de més vulnerabilitat”. Segons indica, “avui dia estem fent el que no toca, perquè el que hem de fer és ocupar-nos de les persones ja que l’agenda nacional i l’econòmica no va separades, són una”.

Esperança Esteve indica que “hem de veure què estem perdent pel camí i com podem actuar” però, remarca que “estem davant d’un canvi de model i un trastocament de les prioritats que són incomprensibles sobretot per a la gent que pateix”.

Esteve explica que l’atur i l’habitatge són les preocupacions més importants de la ciutadania en aquests moments. Segons comenta, els emprenedors i les petites empreses els demanen “que corri el crèdit perquè, sense ell, no hi ha inversió i no es pot crear ocupació”.

Pel que fa a l’habitatge, la diputada destaca que el seu partit ha subscrit “en la seva integritat” la ILP promoguda per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca demanant la reforma de la Llei Hipotecària. Tot i reconèixer que la seva formació va veure el problema dels desnonaments més tard, recalca que “han assumit les tres condicions de la Plataforma i actualment s’està treballant al Congrés”.

La diputada socialista manifesta que “sense sostre no hi ha normalitat” i que mentre es crea ocupació s’han de fer uns programes de mínims adreçats als infants, a les famílies i a les entitats que ajuden en aquests àmbits al poder polític.

Per la seva banda, la diputada del PSC al Parlament, Montserrat Capdevila, critica el projecte de llei que presentarà el Govern per tal de garantir l’estat del benestar. Segons remarca, ja comptem amb un marc legal que, en teoria, ho hauria de garantir, com són les lleis de Serveis Socials, de Renda Mínima d’Inserció o de Salut i opina que una nova llei “no ens donarà el que avui ja tenim com a marc legal i no s’està garantint”.

Capdevila diu que caldria prioritàriament fer el que els catalans i catalanes demanen: lluitar contra l’atur i la precarietat laboral i garantir que no hi hagi exclusió social “a través de l’alimentació, el sostre i amb uns recursos mínims d’ingressos per garantir una vida mínimament digna”.

La diputada al Parlament assenyala que això “ho tenim legalment a Catalunya si vulguessin garantir-lo” però lamenta que “que no s’està aplicant i no s’està governant ni exercint la responsabilitat que correspon a un govern. Per això, qüestionen que una nova llei ara resolgui “el que no han estat capaços de resoldre en 2 anys”.

Durant l’acte es va llegir un manifest sota el lema “Cap família sense llar, cap llar sense família".

Galeria d'imatges