Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • El quadre 'Un borrratxo' de Togores participa en una exposició a 15 museus
El quadre 'Un borrratxo' de Togores participa en una exposició a 15 museus

El quadre 'Un borrratxo' de Togores participa en una exposició a 15 museus

14 de febrer de 2006 a les 0:00

El quadre de Josep de Togores Un borratxo, propietat de l’Ajuntament de Cerdanyola, participarà a l’exposició itinerant On són les dones? Espais femenins a l’art català dels segles XIX i XX, organitzada per la Diputació de Barcelona.

En la mostra participen 20 museus de tota Catalunya, entre els què es troba el Museu de Cerdanyola, que ha prestat la peça. L’exposició s’ha inaugurat al Museu Abelló de Mollet del Vallès, on es podrà veure fins el 28 de febrer. Posteriorment es traslladarà a Thermalia, el Museu de Caldes de Montbui, a la seu de la Diputació de Barcelona (Can Serra  a la Rambla de Catalunya, Barcelona), i a d’altres museus com el de Masnou, Vilafranca, Sabadell, Sítges o Terrassa, entre d’altres municipis.

L’exposició presenta una col·lecció inèdita de 66 obres d’art seleccionades entre diferents museus que inclou obres d’alguns dels més importants artistes catalans de finals del segle XIX i començaments del XX, com ara Santiago Rusiñol, Joaquim Sunyer, Enric Casanovas, Lola Anglada, Joaquim Mir, Francesc Gimeno o el mateix Togores. La mostra fa un recorregut per la delimitació dels espais tradicionalment considerats com a femenins dins la iconografia artística. Es divideix en diferents àmbits: espais domèstics, espais urbans, espais socials i espais naturals.

El quadre Un borratxo és una de les obres més representatives de “l’època de Cerdanyola”, el primer període de l’artista Josep de Togores, encara sota el ressò del modernisme. Està pintat a l’oli sobre tela, és de grans dimensions i representa una escena de gènere costumista situada en un escenari que es podria identificar com els pins de les Fontetes. L’obra reflecteix la divisió de gèneres existent a l’època i també la relació desigual entre pagesos i estiuejants a la Cerdanyola de principis de segle XX.

A l’espera de la rehabilitació de Can Domènech, l’exposició no es podrà veure a Cerdanyola, ja que l’actual sala d’exposicions municipal, l’Espai Enric Grandos, no reuneix les condicions de seguretat i conservació que requereix un muntatge d’aquestes característiques.