El restaurant Capicua rep una distinció per cuinar bé, bo i sa
5 de març de 2014 a les 14:03El restaurant Capicua de Cerdanyola és des d'aquesta setmana un dels 46 restaurants Km 0 de l'associació Slow Food, un col.lectiu representat a 122 països que vol fomentar una cultura gastronòmica basada en els aliments bons, nets i justos. El president d’Slow Food, l'italià Carlo Petrini, lliurava ahir les plaques I diplomes acreditatius als 46 establiments catalans.
Els cuiners d’Slow Food volen crear un model alternatiu de producció i consum d’aliments amb un treball conjunt amb la pagesia propera i l'objectiu d'oferir la maxima qualitat als clients. No es permet l'ús d'aliments transgènics, ni de peix en perill d'extinció. Un plat és considerat Km 0 quan la major part dels ingredients que el componen es compren directament a la pagesia local situada a menys de 100km. Isaac Gómez, cuiner del restaurant Capicua, remarca aquesta aposta per aliments de proximitat, ecològics i amb preu just.
Es tracta de cuinar amb verdura local amb varietats recuperades, formatges de pastor, vins naturals, iogurts ecològics, cervesa artesana, pa amb massa mare, o conserves de la terra, entre d'altres. Així, productes com la vallessana mongeta del ganxet, el gall del Penedès, la malvasia de Sitges, l'ovella ripollesa o l'oliva sarrut són alguns dels que utilitzen els restaurants Km0. Són producte que pertanyen al que l'associació Slow Food anomena L'Arca del Gust buscant recuperar "llavors antigues de productes que menjaven els nostres avis" i defugint les que són més productives però gairebé fetes des de laboratori.
Des de 2010 al passatge del Llorer
Isaac Gómez ha treballat amb noms del prestigi de Martín Berasategui, Ferran Adrià o el desaparegut Santi Santamaria. Des del 2010 està al comandament dels fogons del restaurant Capicua, al passatge del Llorer, i amb l'Aïna com a responsable de sala. Ells mateixos indiquen al seu web que des del principi van voler fer un menú econòmic de dilluns a divendres, on poder fer una cuina de mercat, amb producte de proximitat i fins i tot del propi hort, i una carta de qualitat a un preu raonable. Gómez explica que des del principi han tingut clar que la filosofia d'Slow Food representava el què volien fer a la cuina del Capicua.
A més del Capicua, l'únic establiment de la comarca Km0-Slow Food és el Capritx de Terrassa. Els dos restaurants pertanyen al que s'anomena Convivium Vallès amb altres dos establiments de la comarca oriental.
Un dinar a ca n’Armengol, Santa Coloma de Gramanet, va ser dimarts l'escenari del lliurament de diplomes Slow Food. La cuina va anar a càrrec Víctor Quintillà, del restaurant Lluerna, Quim Caselles, del Casamar, i el terrassenc Artur Martínez, del Capritx, restaurants Km0-Slow Food guardonats amb Estrelles Michelin.