El Roser de Maig, amb la cultura d'arrel tradicional
4 de maig de 2018 a les 12:19Castells, gegants, diables, bèsties de foc, sardanes, trabucaires...La cultura d'arrel tradicional sempre ha tingut un lloc destacat al programa de la Festa Major del Roser de Maig i enguany no serà diferent.
Ja avui divendres els Castellers de Cerdanyola inicien el seu cap de setmana de festa amb un assaig obert per a totes aquelles persones interessades en conèixer el món casteller. Es farà al seu local del carrer del Remei, 15. També dissabte realitzaran un altre assaig obert a la plaça de l'Estatut que començarà a les 19,30h com a preludi de la diada castellera de diumenge.
Trobada de bèsties
Demà dissabte el foc tindrà un protagonisme especial. La Colla de la Martineta organitza una trobada de bèsties de foc amb la participació del Drac Miserach de Sant Pau d'Ordal; Poll Foll, de Ripollet; Cancerber de Canovelles; la Bèstia, de Parets del Vallès; el Boc Manyut, Drac Gorgui i Martineta de Cerdanyola. A les 11h es farà la plantada de Bèsties al Parc de Can Xarau. Una hora més tard, s'iniciarà la cercavila per diferents carrers del centre per tornar de nou a Can Xarau on es farà la ballada de lluïment a les 13,30h
Durant tot el matí Can Xarau acollirà diferents tallers: de Gralles i Tabals, a càrrec dels Castellers de Cerdanyola; de Jocs tracionals, organitzats per La gresca i els Arriers de Sant Antoni Abat; el de danses tradicionals, preparat per l'Esbart Sant Marçal, la Colla de Gitanes i Antics Dansaires i l'Agrupació Cultural Sardanista o un taller per a la confecció d'un mocador, realitzat per la Colla Gegantera de Cerdanyola.
El foc dels Diables
A les 22h arriba un dels moments més sorollosos de la festa. La llum, la pòlvora i el foc, s'uniran per oferir l'espectacle del Correfoc que organitzen els Joves Diables de Cerdanyola. Sortiran de la plaça de Francesc Layret, acompanyats amb la Colla de la riera de Rubí i el Grup de foc de Sant Boi de Llobregat i recorreran el passeig de Cordelles, el carrer de la Bonasort, carrer de Foment, carrer de Francesc Layret i tornada a la plaça, on oferiran el seu contrapregó des de la balconada de l'Ajuntament.
Castells, gegants i danses
Diumenge és el dia de les entitats de cultura tradicional per excel·lència i, de fet, la jornada la obren els Trabucaires a les 9h del matí fent un recorregut despertant la població des de la plaça de Josep Viladomat, carrer de Francesc Layret i plaça de l'Abat Oliba.
Precisament en aquesta plaça, a les 11,30h, està prevista la Ballada popular de la Polca de Cerdanyola. A la mateixa hora es farà la cercavila de gegants, organitzada per la Colla Gegantera de Cerdanyola que partirà des del Parc del Turonet i farà un recorregut pels carrers pel centre de la ciutat fin arribar de nou al punt de sortida on es realitzarà el tradicional ball.
Quan la cercavila dels gegants arribi al carrer de Lluís Companys es trobarà la Diada Castellera que els Martinets organitzen a la plaça de l'abat Oliba. Estaran acompanyats dels seus padrins, els Castellers de Barcelona i els Castellers de Sant Cugat.
Ja per la tarda, a les 18h, l'Agrupació Cultural Sardanista organitza una ballada de sardanes amb la Cobla Sabadell a la plaça de Francesc Layret i, a la mateixa hora, però a la plaça de l'Abat Oliba, serà el torn per a l'Esbart Dansaire Sant Marçal que oferirà una actuació amb algunes de els seves danses més representatives.