Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • El Safareig impulsa un projecte de recuperació de la memòria oral de les dones
El Safareig impulsa un projecte de recuperació de la memòria oral de les dones

El Safareig impulsa un projecte de recuperació de la memòria oral de les dones

22 de juny de 2004 a les 0:00

El grup de dones feministes El Safareig aborda un triple objectiu de cara al futur amb la promoció d'un projecte de recuperació de la memòria oral de les dones de Cerdanyola, la potenciació de l'entitat i el seu local com espai de trobada i intercanvi d'experiències de les dones de la ciutat i l'impuls de la formació de gènere amb activitats com la xerrada que avui protagonitza a l'Ateneu -19.30 hores- la sociòloga Teresa Torns sobre l'ús del temps.

Carmen Martínez, presidenta d'El Safareig -que recentment ha renovat la seva junta directiva, pero que manté les coordinadores dels Serevei d'Atenció a la Dona (Mercè Garreta) i el Servei d'Ocupació (Elena Grau)- destaca que recentment s'han publicat diversos treballs històrics sobre Cerdanyola com el llibre sobre el moviment obrer de Jose Luis Negreira o la recull dels costums de la ciutat a L'Abans d'Antonio Olea, però considera que cal recuperar la memòria "de les dones que també han construit Cerdanyola" i que considera que en massa ocasions són oblidades. "Cal recuperar aquests sabers i que quedi constància per a la identitat de la nostra població", indica Martínez, que remarca que "és absurd pensar en Cerdanyola sense la vida de les seves dones". En aquest sentit la presidenta d'El Safareig recorda la lluita per "reduir el nombre d'alumnes per aula, aconseguir més professorat, assolir uns serveis sanitaris més dignes..." on els paper de les dones ha estat "fonamental i és de justícia que això quedi reconegut a la història de Cerdanyola. Martínez manifesta que la recuperació ha de ser oral perquè "les dones som grans narradores" i aquesta memòria oral hauria de servir per a les generacions següents i les escoles.

L'entitat busca l'assessorament universitari per realitzar les entrevistes de manera adequada "i recollir la veu d'aquestes dones de la ciutat i que ens han de transmetre com van viure" tots els aspectes de la vida social, cultural, econòmica "amb una mirada única que segur serà diferent de tot allò que s'ha fet". El Safareig disposa ja d'un llista de dones per realitzar aquesta iniciativa en el moment que es pugui tirar endavant.

Carmen Martínez destaca que El Safareig vol ser un punt de trobada de les dones de la ciutat perquè "les dones necessiten dialogar, escoltar-se, relacionar-se" i per això es crearà un espai amb, inicialment, periodicitat mensual i que tindrà un dia fix, encara per determinar.

La nova presidenta d'El Safareig, entitat que s'ha adaptat a la nova llei d'associacions al temps que feia el canvi de junta, destaca la necessitat de "formar-se com a persones i com a dones" amb treballs que bordin els temes de gènere "on El Safareig sempre ha estat a l'avantguarda" sobre els estudis que apareixen.

Precisament, dins aquest espai de formació, la catedràtica de sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Teresa Torns, oferirà aquesta tarda una xerrada a l'Ateneu per presentar el seu estui Les polítiques del temps en què s'aborda l'ús del temps, la dedicació d'aquest temps a la vida laboral i la personal i els efectes que això té sobre la qualitat de vida.

Martínez destaca que els serveis que es prestaven fins ara a El Safareig i que "són referència per qualsevol municipi i qualsevol dona de la comarca amb un tractament professional" i rigorós en l'atenció a la dona contra la violència o l'àmbit laboral.

La presidenta de l'entitat recorda que El Safareig "va suplir durant molt temps l'atenció a les dones víctimes de la violència de forma única" i manifesta que ara la coordinació amb l'Administració i els cossos de seguretat és molt millor en una tema complex "on la gent necessita ajuda". Martínez destaca que "la violència que apareix és la punta de l'iceberg" i explica que moltes vegades apareixen denúncies als municipis on hi ha bons serveis per tractar la violència "no perquè hi hagi molta, sinó perquè hi ha un punt de referència". Des d'El Safareig s'insisteix que abordar la prevenció és molt important "perquè no es sap què hi ha sota la punta" de l'iceberg.

La igualtat en el treball, l'ús d'un llenguatge no sexista, la divulgació en els mitjans de comunicació o evitar sexisme als llibres de text són altres aspectes en què Martínez considera que cal mantenir la lluita per assolir uns canvis que facin una societat millor i més justa.