El Servei de Mediació de l’Habitatge lluitarà pel dret a tenir una segona oportunitat
5 de juliol de 2012 a les 0:00La Mancomunitat Intermunicipal de Cerdanyola del Vallès, Ripollet i Montcada i Reixac ha signat un conveni amb Càritas Diocesana de Barcelona per a la posada en funcionament del Servei de Mediació Hipotecària per oferir suport a les famílies dels tres municipis en situació de risc de desnonament del seu habitatge.
El conveni signat permetrà establir un marc estable de relació entre la Mancomunitat i el Servei de Mediació de l’Habitatge de Càritas Diocesana de Barcelona per tal d’unir esforços, fer una atenció inicial a les persones afectades i reforçar els sistemes de mediació entre les famílies i les entitats financeres. El Servei està atès per 32 persones voluntàries, de diversos perfils, entre les quals destaquen extreballladors d’entitats bancàries, advocats experts en temes d’habitatge, economistes i arquitectes entre d’altres.
El director de Càritas Diocesana de Barcelona, Jordi Roglà, ha lloat el treball mancomunat dels tres municipis, com a exemple de treball conjunt per no haver de duplicar esforços i serveis a l’hora d’atendre la gent que més ho necessita. Roglà ha explicat que l’esclat de la crisi al 2008 va fer sorgir un nou problema al ja existent de dificultat d’accés a l’habitatge, "el problema que comporta la possibilitat ben real de perdre l’habitatge".
El 2011 Càritas va posar en marxa el del Servei de Mediació Hipotecària, que ja atès a més de mil famílies, resolent satisfactòriament la majoria de casos. Roglà parla de "la defensa del dret a tenir una segona oportunitat, una qüestió que no es soluciona amb la dació en pagament, si no acudint al rescat de les persones per evitar la fractura social i canviant les lleis". Jordi Roglà ha destacat la bona voluntat i disposició en la majoria dels casos, tant de propietaris de pisos com d’entitats financeres, el que ha permès que en 2 de cada 3 casos els afectats puguin continuar vivint a casa seva, i els que no ho poden fer, puguin accedir a un altre habitatge. Càritas ofereix un servei que integra també la recerca de lloguers socials en cas que no s'arribin a acords amb les entitats financeres que impedeixin el desnonament.
La responsable del Servei, Carme Trilla, reconeix que el servei és necessari perquè "les lleis no protegeixen a qui ha signat una hipoteca i contrau deute, i que fa falta una llei del sobreendeutament tal com existeix a altres països. La manca d’aquesta legislació obliga a treballar des de la voluntarietat dels qui treballen al Servei i la bona voluntat o no de les entitats". Els tècnics del Servei, d’una gran qualificació professional, treballen amb "propostes rigoroses, raonables i assumibles que permeten arribar a acords i solucions". En paral·lel, es recolzen propostes de modificació legislativa.
L'alcaldessa de Cerdanyola i actual presidenta de la Mancomunitat, Carme Carmona, indica que es van decantar per la proposta de mediació de Càritas perquè "oferia un servei integral que, a més de fer mediació entre les famílies i les entitats bancàries, fa una atenció integral i continuada a les famílies en risc d'exclusió social".
L’alcalde de Ripollet, Juan Parralejo, insistia en el deure moral dels Ajuntaments a l’hora d’assumir competències i implicar-se en els problemes que pateixen els ciutadans, per això alertava de "l’amenaça que suposa la anunciada intenció del Govern central de suprimir mancomunitats i competències als consistoris amb l’excusa del dèficit públic, quan només un 3’5% del deute total generat per les administracions públiques correspon als Ajuntaments". L’alcaldessa de Montcada i Reixac, Elena Pérez, també es felicitava per la signatura del conveni i tornava a destacar el paper que juga la Mancomunitat fent possible afrontar projectes conjunts que d’altra manera serien impossibles d’assumir en solitari des de cada consistori.