El servei del CAS es podria descentralitzar entre Cerdanyola i Ripollet
28 de gener de 2004 a les 0:00La regidora d’Educació, Promoció Social i de la Salut i presidenta de la Comissió de Seguiment del Centre d’Atenció Primària (CAP) Canaletes, Montserrat Puig, defensa la possibilitat que l’atenció a drogodependents es descentralitzi entre l'equipament de Canaletes per als usuaris de Cerdanyola i el CAP II per als malalts de Ripollet a partir del mes de març. El 5 de març finalitza el termini de l’acord provissional sobre el funcionament del Centre d’Atenció i Seguiment de les Drogodependències (CAS). Aquest acord busca ser una proposta de consens, que Puig és optimista de cara a la seva aplicació, i inclouria la dispensació de metadona en els dos equipaments sanitaris.
Puig indica que aquesta proposta ja ha estat debatuda al si de la Comissió de Seguiment del CAP Canaletes, l’última reunió de la qual es va celebrar el passat dia 15 d’aquest mes. La regidora de Salut destaca que la comissió té diversos temes importants a tractar com el servei d’urgències, el mapa sanitari de la ciutat o el transport sanitari, però la proximitat del 5 de març ha obligat a donar prioritat a aquest tema amb la participació de representants de les postures enfrontades que hi ha sobre aquest servei i la seva ubicació.
Segons explica Montserrat Puig, la proposta que es vol consensuar demana a la Generalitat que els malalts de la nostra ciutat s’atenguin al CAP Canaletes i els de Ripollet al CAP II i que en els dos centres es realitzi el tractament amb metadona.
Puig ja ha exposat aquesta proposta a la resta de l’Equip de Govern municipal i als portaveus de l’oposició. La regidora de salut destaca que tant el govern municipal com la portaveu socialista s’han manifestat a favor de la proposta de consens i que, de moment, ni PP ni PAS s’han posicionat. La postura del govern municipal és donar suport a la proposta de consens, però, si aquesta no es pot tirar endavant, apostar per l'atenció integral del servei al CAS del CAP Canaletes.
La regidora i presidenta de la Comissió de Seguiment del CAP Canaletes recorda que el moment de transició que es viu a la Generalitat provoca dificultats per la incertesa de trobar un interlocutor vàlid amb l’administració competent en el tema, ja que es desconeix si Joan Colom seguirà com a director general de Drogodependències. A més, Puig destaca que per aplicar aquesta proposta de consens cal convèncer al Servei Català de la Salut de la descentralització del servei del CAS entre el CAP Canaletes i el CAP II, cosa a la qual sempre s’ha oposat l’organisme de la Generalitat.
En els primers mesos de funcionament del CAS –en el període comprés entre agost i desembre del 2003-, s’han registrat 1.396 visites i s’ha atès 359 persones. L’estadística indica un repartiment similar entre Cerdanyola i Ripollet ja que de les visites 758 eren de la nostra ciutat i 628 de la veïna localitat i 194 persones ateses eren ciutadans de Cerdanyola i 165 veïnes de Ripollet.
L’equip professional del CAS -format per un psicòleg, una metgessa, una infermera, una treballadora social i una auxiliar administrativa- fa un balanç molt positiu dels primers mesos de funcionament i destaquen que no hi ha hagut cap incidència i, de fet, no s’ha utilitzat cap full dels previstos per recollir les dades d’incidents.
Actualment, la metadona es continua dispensant a Sabadell i diversos malalts que reben aquest tractament han demanat la seva expedició en les farmàcies. Montserrat Puig manifesta que s’han obert converses amb la Coordinadora de Farmacèutics de Cerdanyola per estudiar la possibilitat que els malalts recullin la metadona a les farmàcies de la ciutat un cop passat un primer període de condicionament que es realitzaria al CAS. Fins ara cap farmàcia ha demanat llicència per expendre metadona.
Puig manifesta que es treballa en l’elaboració del Pla Municipal de Drogodependències, tot i reconèixer que la falta de recursos obligar a treballar amb més lentitud del que desitjaria.