El Servei Local de Català de Cerdanyola participa en una investigació europea sobre diversitat lingüística
8 d'agost de 2008 a les 0:00
El Servei Local de Català col.labora amb la universtitat de Southampton –Regne Unit- dins el projecte LINEE (Languages in a network os European Excellence) que té l’objectiu d’investigar la diversitat lingüística d’Europa.
La universitat de Southampton investiga, en concret, sobre política lingüística, immigració i ciutadania en el marc d’un dels eixos d’estudi temàtic del projecte LINEE (
www.linee.info/) , la política lingüística i planificació. En aquest context, el grup de recreca de la universitat anglesa realitza un estudi a la zona de Barcelona sobre la comunitat romanesa i magribina amb la realització d’enquestes sobre usos lingüístics amb membres d’aquestes comunitats. L’objectiu és conèixer de primera mà quina és l’experiència d’aquestes persones com a immigrants, com va ser la seva arribada a Catalunya i l’evolució de la seva situació al nostre país.
Integrants del Servei Local de Català, amb la col.laboració de
Cerdanyola Ràdio, realitzaven enquestes a alumnes dels cursos de català de la nostra ciutat als estudis de l'emissora municipal.
Elena Dragoi, Latifa Ragrag i
Nadia Larhib destacaven la bona integració a la nostra comunitat un cop superada l’etapa de confusió inicial i l’avantatge que suposa el coneixement de la llengua catalana. Totes tres, no obstant, remarquen el desconeixement que tenien de la realitat catalana en el moment d’arribar aquí.
Elena Dragoi i Nadia Larhib es manifesten “plenament integrades” a Catalunya un país que consideren que dóna oportunitats al nouvingut. Latifa Ragrag destaca que l’aprenentatge del català ha estat important per aquesta integració, però critica que hi ha gent que demana que l’immigrant “es despulli de la pròpia identitat per ser una còpia” de la persona autòctona.
Les tres alumnes del Servei Local de Català creuen que conèixer l’idioma és molt important per a la integració, però no és l’únic element important ja que consideren que cal arribar amb una mentalitat oberta. Tot i això, Dragoi, Ragrag i Larhib coincideixen en dir que la gran majoria dels immigrants parlen primer en castellà perquè és la llengua que més escolten al carrer i al seu entorn:
D’altra banda, la Generalitat ha anunciat que 7.045 persones immigrants podran fer cursos de català durant el 2008 de manera gratuïta. El Govern ha aprovat destinar 900.000 euros per realitzar 370 cursos de llengua catalana, que tindran una durada d’entre 45 i 50 hores cadascun i estaran repartits en tres nivells diferents. Aquesta quantitat, que el Govern donarà a mode de subvenció al Consorci per a la Normalització Lingüística, s’emmarca en les actuacions per acollir i integrar els immigrants.