Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • El Sincrotró, bombeta per il.luminar la ciència i la indústria del sud d'Europa
El Sincrotró, bombeta per il.luminar la ciència i la indústria del sud d'Europa

El Sincrotró, bombeta per il.luminar la ciència i la indústria del sud d'Europa

13 de maig de 2003 a les 0:00

Joan Bordas i Josep Campmany, responsables del Laboratori de Llum Sincrotró, destacaven ahir al Parc Tecnològic del Vallès (PTV) que la construcció d'aquest equipament a Cerdanyola contribuirà a millorar la competitivitat científica i industrial al sud d'Europa. El de Cerdanyola serà el tretzè sincrotró d’Europa, però només el de Grenoble està a la meitat sud del continent.

El Laboratori de Llum Sincrotró s'instal.larà molt possiblement a terrenys previstos per a l'ampliació del PTV al Centre Direccional, tot i que s'han de realitzar -prèviament a l'adquisició definitiva dels terrenys- els estudis topogràfics per certificar definitivament que els terrenys s'adapten a les característiques de l'equipament ja que no pot haver vibracions i per tant disposar d'estabilitat absoluta, tenir una temperatura permanent d'entre 23º i 0'5º i rebre l'ús de 180 metres cúbics d'aigua a l'hora per a la seva refrigeració. El Sincrotró tindrà 260 metres de perímetre, 13.500 metres quadrats de superfície en l’edifici,  10.8000 metres d’espais administratius i un edifici tècnic de 4.400 metres quadrats.

La constitució del Consorci format per responsables tècnics i representants de l’administració i encarregat de tirar endavant el projecte encara està pendent. Els responsables del Laboratori universitari destaquen l’interès a tenir una cartera de futurs proveïdors en marxa per cobrir les múltiples necessitats que generarà la construcció de l’equipament.

Segons Bordas i Capmany, la construcció del Sincrotró tindrà un cost de 164 milions d'euros aportats pel Govern de l'Estat i de la Generalitat que també sufragaran els 14 milions d'euros anuals necessaris pel seu funcionament.

El doctor Bordas explica, per fer comprensible què és la font de llum sincrotró, que es tracta d’una bombeta girant a la velocitat de la llum que queda distorsianada i permet la descomposició dels materials, un accelerador d’electrons que pot utilitzar-se en totes les branques de la ciència i que, per tant, té incomptables aplicacions industrials.