El Sincrotró Alba publica una sèrie de vídeos divulgatius dels experiments realitzats a Cerdanyola
1 de febrer de 2017 a les 12:57El Sincrotró Alba ha realitzat una sèrie de vídeos divulgatius per mostrar els experiments que es poden realitzar a la instal·lació científica cerdanyolenca i els avenços que es poden fer aprofitant la llum de sincrotró. Aquests vídeos informen d'experiments realitzats en àmbits tan diversos com el medi ambient, la biomedicina, l'alimentació, o el patrimoni cultural.
Usuaris del Sincrotró Alba procedents d'universitats i centres de recerca expliquen com han tret profit de la llum de sincrotró i quins beneficis els aporta per a les seves investigacions. La recuperació de patrimoni cultural danyat, els avenços en l'alimentació amb un enriquiment saludable del blat, la millora del diagnòstic del càncer de pell, l'increment d'eficiència dels catalitzadors a l'automoció o les facilitats en la investigació sobre el virus de l'hepatitits C són les investigacions analitzades en aquesta sèrie divulgativa.
El primer reportatge realitzat aborda dos experiments sobre l'ús del Sincrotró en matèria de patrimoni cultural i conservació d'art a través de dos projectes liderats per Trinitat Pradell, investigadora del departament de Física i Enginyeria Nuclear de la Universitat Politècnica de Catalunya, experta en l'anàlisi fisicoquímica del patrimoni històric i artístic. Usant llum de sincrotró, els investigadors van poder confirmar que algunes de les taques presents a la capella de Sant Miquel del Monestir de Pedralbes de Barcelona es devien a la presència de fongs. El segon experiment estudiat es realitza per a la catedral de Segòvia amb l'anàlisi amb llum de sincrotró dels vitralls de diferents períodes, cosa que ha ajudat a conèixer el seu procés de fabricació i la seva posterior conservació.
El segon dels vídeos recull un experiment liderat pel Grup de Tècniques de Separació en Química (GTS) de la Universitat Autònoma de Barcelona, sobre l'enriquiment del blat amb seleni. Usant llum de sincrotró, els investigadors han pogut conèixer quina és la especiació i distribució del seleni en el blat i així definir de quina manera s'enriqueix millor.
El tercer reportatge aborda un altre experiment impulsat des de la UAB, en concret per una recerca liderada per l'investigador Manel Sabés sobre el diagnòstic i tractament del càncer de pell amb llum de sincrotró.
El medi ambient és protagonista del quart vídeo i recull l'experiment dirigit per l'investigador de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Jordi Llorca sobre l'estudi dels catalitzadors que poden millorar el sector de l'automoció i la qualitat de l'aire.
Una recerca del Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC) i del propi Sincrotró Alba es tracta al cinquè d'aquests reportatges divulgatius ja que els investigadors han realitzat el primer mapa 3D de cèl·lules infectades pel virus de l'hepatitis C. A més, Ana Joaquina Pérez, investgadora de l'estació experimental Mistral del Sincrotró Alba, indica que també han pogut veure com les alteracions en les cèl·lules reverteixen amb fàrmacs.
Aquests vídeos formen part del projecte de divulgació FCT-15-9828 "Apropant la ciència a la societat - Programa de divulgació científica del Sincrotró ALBA", cofinançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) - Ministeri d'Economia i Competitivitat i la Fundació Obra Social "la Caixa".