El sincrotró de Cerdanyola participa en la construcció del primer accelerador de l'Orient Mitjà
26 de març de 2015 a les 14:22El Sincrotró Alba està examinant els imants que s’instal·laran a l’anell d’emmagatzematge de Sesame, la font de llum de sincrotró que s’està construint a Jordània, a l’Orient Mitjà.
El Sincrotró Alba de Cerdanyola col·labora amb l’Organització Europea per a la Investigació Nuclear (CERN) en la validació del prototip i una sèrie de 16 imants dipolars que s’instal·laran a Sesame, la font de llum de sincrotró que s’està construint en l’actualitat a Jordània.
Els imants dipolars s’utilitzen als sincrotrons per guiar la trajectòria dels electrons. També s’utilitzen per generar llum de sincrotró ja que els electrons, al rebre una acceleració centrípeta, emeten llum de sincrotró. La llum de sincrotró és radiació electromagnètica i conté un continu de longituds d’ona, que van des de l’infraroig fins els raigs X durs. Ens permet analitzar l’estructura de la matèria així com les seves propietats a nivell atòmic.
El Laboratori de Mesures Magnètiques del Sincrotró Alba s’encarrega de caracteritzar el mapa de camp magnètic d’aquests imants, és a dir, mesura amb exactitud la intensitat del camp magnètic al pla horitzontal que conté la trajectòria dels electrons. Aquest procés és el pas final en la producció dels imants i assegura que es respecten les estrictes toleràncies definides per la dinàmica del feix.
Amb aquest objectiu, els experts de l'equipament de Cerdanyola utilitzen un banc de mesures que conté un braç robòtic 3D i un sensor magnètic de gran precisió així com una metodologia pròpia – desenvolupada durant la construcció del Sincrotró Alba – per mesurar el camp magnètic dins dels imants, comprovant la seva uniformitat i el seu gradient amb un marge d’error màxim del 0.05%.
Caterina Biscari, directora del Sincrotró Alba, indica que l'experiència de la construcció de la instal·lació de Cerdanyola ha suposat col·locar "els nostres investigadors i enginyers a l'avantguarda de la ciència". El Laboratori de Mesures Magnètiques del Sincrotró Alba és l’únic a Espanya especialitzat en mesurar grans estructures magnètiques. A banda dels imants i dispositius d’inserció d’ALBA, ha estat contractat per validar imants per altres centres de recerca i empreses nacionals i internacionals.
Sesame
La Font de Llum de Sincrotró per a les Ciències Experimentals i Aplicades de l’Orient Mitjà (Synchrotron-Light for Experimental Science and Applications in the Middle East, Sesame) va néixer sota els auspicis de la Unesco al 2002. Basat en el model del CERN, Sesame és una organització cooperativa que reuneix a científics i governs de la regió. Part dels seus components procedeixen de Bessy I, un antic accelerador de partícules alemany.
Aquesta nova infraestructura té l’objectiu d’obrir noves vies de cooperació i resoldre reptes científics a la regió de l’Orient Mitjà. Segons Biscari, es "un gran pas en la col·laboració científica internacional, eliminant les barreres polítiques en benefici de la investigació".
A 30 kilòmetres d’Amman, el consell rector de Sesame està format per nou països: Jordània, Bahrain, Xipre, Egipte, Israel, Pakistan, Iran, l’autoritat Palestina i Turquia. Al 2014, Espanya es va convertir en un dels països observadors al consell rector de la instal·lació.