Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • El Sincrotró impulsa una jornada per acostar la ciència a les famílies i desmunt...
El Sincrotró impulsa una jornada per acostar la ciència a les famílies i desmuntar tòpics

El Sincrotró impulsa una jornada per acostar la ciència a les famílies i desmuntar tòpics

22 de setembre de 2015 a les 12:20

El Sincrotró ALBA celebra la desena edició de la Nit Europea de la Recerca aquest divendres al MAC, un projecte recolzat per la Comissió Europea que enguany es centra en l’Any Internacional de la Llum. L’acte inclou xerrades amb científics, exposicions, concursos, teatre i altres iniciatives amb l'objectiu de promoure la investigació, fomentar l'interès dels joves per a les carreres científiques i presentar a la ciutadania una visió més propera de la ciència i dels investigadors.

Audios

22-09-2015 Gastón García

Gastón García, sotsdirector del Sincrotró Alba, indica que una de les finalitats d'aquesta iniciativa és transmetre a la societat que la ciència és molt present a la nostra vida quotidiana i eliminar falsos estereotips sobre els investigadors. García explica, per exemple, que els més petits poden aprendre que la ciència pot ser un joc.

Aquest 2015 és l'Any Internacional de la Llum i des del Sincrotró de Cerdanyola considera que és una gran oportunitat per mostrar davant la societat les possibilitats de les tecnologies relacionades amb la llum. Gastón García manifesta que aquestes tecnologies s'apliquen en àmbits científics molt diversos que afecten a multitud d'aspectes de la vida diària.

En aquest sentit, el sotsdirector d'Alba explica que la llum de Sincrotró no és només una tecnologia complicada i experimental, sinó que també és una ciència aplicada en temes com la biomedicina, però també el medi ambient o fins i tot el patrimoni artístic.

Activitats a Cerdanyola

Aquesta edició de la Nit de la Recerca al MAC d'aquest divendres ofereix activitats de divulgació gratuïtes per a tots els públics que inclouen xerrades amb científics, exposicions, concursos, o teatre entre d'altres iniciatives.

Entre les activitats que es realitzaran destaca la representació del conte El flautista d'Hamelin amb un espectacle de teatre d'ombres a les 17.30 hores amb un debat posterior sobre els detalls tècnics del muntatge i els elements que fent servir la llum poden crear ambients de somni. També hi haurà jocs i experiments amb la llum per aprofundir en aspectes com els colors o la difracció, igualment a partir de les 17.30 hores, un concurs de dibuix infantils perquè la canalla il·lustri com veu als científics; i s'oferiran conferències sobre la llum de sincrotró, el Sincrotró Alba de Cerdanyola i la seva aplicació al món de la salut , a partir de les 19 hores, que aniran a càrrec de Salvador Ferrer,  Montse PontChristina Kamma-Lorger, respectivament, tres dels científics de l'equipament de la nostra ciutat. Les conferències es complementen amb l'exposició "Investigar amb llum de sincrotró ¿com ha millorat el nostre món?".

Gastón García indica que aquest esdeveniment forma part d'un programa d'activitats que el Sincrotró Alba impulsa durant tot l'any obert a tota la ciutadania, però amb especial atenció a les escoles de Cerdanyola.

Diverses seus al conjunt de l'Estat espanyol

La iniciativa està finançada en el marc del programa Horizon2020 de la Comissió Europea, en la qual participen catorze socis coordinats per la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D) de la Universitat de Girona: BIOcomuniCA’T, el Centro Nacional de Investigación sobre la Evolución Humana (CENIEH) de Burgos, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, la Fundación Parque Científico y Tecnológico de Las Palmas de Gran Canaria, la Fundación Séneca de Murcia, l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, la Junta de Castella i Lleó, el Museo de la Ciencia de Valladolid, el Sincrotró ALBA de Cerdanyola del Vallès i les universitats de Cantabria, Extremadura, Murcia i Oviedo.

Galeria d'imatges