El Sincrotró reprèn el projecte d’impuls de vocacions científiques amb la Missió Alba per a escoles
9 de setembre de 2019 a les 10:32Missió Alba està a punt per començar la seva segona edició. El projecte impulsat pel Sincrotró Alba augmenta un 40% l’oferta, esperant arribar als 400 docents inscrits, que podran participar amb les seves classes de 5è i 6è de forma totalment gratuïta. 8 centres de Cerdanyola, públics i concertats: Collserola, Sant Martí, Xarau, La Sínia, Les Fontetes, Serraparera, Fedac Cerdanyola i Ramon Fuster van participar en la primera edició.
Missió Alba es desenvolupa a través d’internet, els seus continguts estan relacionats amb la ciència del Sincrotró i responen a les exigències del currículum oficial per aquesta etapa educativa. El registre estarà disponible fins el 20 d’octubre de 2019 i la Missió començarà el gener de 2020.
La Missió Alba, amb el subtítol Desafiament científic al Sincrotró, s’iniciarà al gener amb quatre etapes al llarg del curs: matèria al gener, força al febrer, energia al març i llum a l’abril. Amb la llum de sincrotró, l’equip de la instal·lació cerdanyolenca convida a nens d’entre 10 i 12 anys a analitzar com és la matèria i les seves propietats amb quatre laboratoris virtuals a missioalba.cat / misionalba.es .
La directora del Sincrotró, Caterina Biscari, va presentar el projecte destacant Missió Alba vol superar la distància geogràfica a la instal·lació de les escoles –especialment les més allunyades d’altres comunitats de l’estat- i arribar als nens amb l’objectiu d’oferir una visió més accessible de la ciència, promoure vocacions científiques i donar a conèixer la investigació que es realitza a l’equipament de Cerdanyola. Caterina Biscari insisteix que “la ciència és divertida, útil per a la societat i absolutament necessària” per al progrés.
La conscienciació de la societat és fonamental perquè els polítics vegin que “si inverteixen en ciència” això els donarà vots i si ho fan tota la societat avançarà. Així, Missió Alba vol acostar la ciència de primer nivell al conjunt de la societat eliminant la barrera geogràfica entre la infraestructura i la ciutadania i Crear ponts entre les comunitats científica i educativa.
Valoració positiva de la primera edició
Tant alumnat com mestres van valorar molt positivament la primera edició de Missió ALBA, sent “una manera diferent, estimulant i motivadora de presentar la ciència” que “aporta recursos i seguretat als mestres a l’hora de fer experiments a l’aula” i “permet entrar en contacte amb personal científic de forma propera”.
Enguany es preveu que en total més de 10.000 alumnes de tota Espanya resolguin els 4 reptes relacionats amb la matèria, la força, l’energia i la llum que els plantejaran membres del personal de l’Alba a través de la plataforma de laboratoris virtual. Amb el lema de fer visible l'invisible, l’alumnat experimentarà a l’aula seguint les instruccions de l’equip del Sincrotró per arribar a trobar la resposta científica al repte, fins a completar tota la missió. Segons els mateixos alumnes, “són reptes senzills que en realitat t’ensenyen moltes coses complicades, a la vegada que t’ho passes bé experimentant amb els companys”.
Equips de tota Espanya estaran intentant resoldre la missió al mateix temps. Entre tots els que ho aconsegueixin se sortejaran premis com samarretes de Missió Alba, videoconferències amb l’equip del Sincrotró que els ha animat a experimentar i la visita d’aquests a l’escola guanyadora del premi final.
Els objectius del projecte són fomentar la ciència entre els més joves transmetent-ne una visió propera, positiva i motivadora així com oferir als docents recursos per treballar la ciència de manera experimental.