Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • El taller de cinema de la Gent Gran presenta curt i homenatja Elena Jaumandreu
El taller de cinema de la Gent Gran presenta curt i homenatja Elena Jaumandreu

El taller de cinema de la Gent Gran presenta curt i homenatja Elena Jaumandreu

22 de novembre de 2016 a les 11:55

Jubilats d'èlit és la segona pel·lícula realitzada pel Taller Cinema Cerdanyola, format per 12 membres del col·lectiu de gent gran de la ciutat, que s'estrenava a la darrera edició del Festival Fantosfreak i que ha comptat amb una nova exhibició dins la Quinzena de la Gent Gran de la ciutat en un acte realitzat al Museu d'Art de Cerdanyola (MAC) que també volia retre homenatge la muntadora Elena Jaumandreu i fer un reconeixement del col·lectiu al director del Fantosfreak, Rafa Dengrà. 

Jubilats d'elit és un curtmetratge d'11 minuts que aborda en to de comèdia una solució brutal plantejada en secret pel govern davant  la crisi i la resposta d'un  grup de jubilats per combatre-la.

La pel·lícula és la segona del Taller Cinema Cerdanyola, col·lectiu que es va presentar amb El secret de la torre vermella, que també es va estrenar en el decurs del Fantosfreak. Per aquesta raó, els integrants del TCC feien un reconeixement al director del festival, Rafa Dengrà, qui remarca la seva satisfacció pel fet que el TCC treballi en nous projectes cinematogràfics. Dengrà recorda que Fantosfreak va començar amb només 8 pel·lícules i 50 persones de públic que es reunien al Casal de Joves i actualment és un certamen internacional al que es presenten obres d'arreu del món que reuneixen milers de persones de públic a les projeccions del Parc del Turonet. Però el que Dengrà remarca és que l'objectiu de Fantosfreak va ser sempre engrescar a que la gent del poble faci cinema i per això és motiu d'especial satisfacció que el TCC realitzi aquestes pel·lícules.

Una de les integrants del TCC és Elena Jaumandreu, que va rebre un petit homenatge dels seus companys per la seva participació en l'acte de nomenament de la Col•legiata de Sant Vicenç de Cardona com a Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea. En aquest acte a Cardona, Jaumandreu va rebre reconeixement a la seva tasca com a muntadora en la pel•lícula Campanades a mitjanit, un dels cims creatius d'Orson Welles, rodada en part a la col•legiata. Al finalitzar el muntatge, un treball de 10 mesos, l'autor de Ciutadà Kane, La dama de Shangai o Set de mal  va dir que Jaumandreu era la millor muntadora del món.

A preguntes dels assistents a la projecció de Jubilats d'élit, Jaumandreu destacava que treballar amb Orson Welles va ser, al mateix temps, un plaer i dur. La muntadora explicava que va estar a punt de no participar en Campanades a mitjanit perquè estava realitzant una altra feina amb altre director "que mereixia el mateix respecte que Welles". Jaumandreu va explicar com es muntaven pel·lícules en el temps del cel·luloide i l'acetat tant lluny de la cinematografia digital i la relació dels muntadors amb els directors. 

Durant aquest reconeixement del TCC es va projectar un fragment del documental "El millor ofici del món" dedicat a professionals del muntatge, de Gabriel Gómez i Joan Marimón.

La cerdanyolenca Elena Jaumandreu va ser muntadora d'una vintena de pel·lícules. Va iniciar la seva carrera justament amb Campanades a mitjanit, amb qui va treballar amb un altre muntador, Frederick Muller. El 1965 tenia 29 anys i vivia a Madrid. Després va participar, entre d'altres, a Las Vegas, 500 millones, d'Isasi-Isasmendi, Interior Roig, d'Eugeni Anglada, i a d'altres produccions rodades a Catalunya i a l'Estat espanyol. 

Galeria d'imatges