Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • El Taulí fa tractament quirúrgic ambulatori per a l’extirpació de les glàndules...
El Taulí fa tractament quirúrgic ambulatori per a l’extirpació de les glàndules paratiroides Equip de cirurgia de glàndules paratiroides (Foto Parc Taulí)

El Taulí fa tractament quirúrgic ambulatori per a l’extirpació de les glàndules paratiroides

29 de gener de 2024 a les 9:16

El servei de Cirurgia General i Digestiva del Parc Taulí realitza el tractament quirúrgic ambulatori per a l’extirpació de les glàndules paratiroides en el tractament de l’Hiperparatiroïdisme Primari. D’aquesta manera, els pacients poden marxar a casa el mateix dia i fer la recuperació en el seu domicili, abans, havien de passar 24 hores a l’hospital.

Fonts hospitalàries indiquen que aquesta millora ha estat possible pel canvi del procés quirúrgic global estudiat pel Dr. Xavier Guirao, coordinador de la Unitat de Cirurgia Endocrina-Cap i Coll i el Dr. Santiago Barcons, juntament amb l’equip del servei d’Anestesiologia, Infermeria, Neurofisiologia, Endocrinologia, Radiologia i Medicina Nuclear. Així com també, per l’ampliació de quiròfans al Centre Quirúrgic Ambulatori (CQA), que ha permès fer més cirurgies.

Per poder accedir a aquest procés quirúrgic ambulatori, els pacients amb hiperparatiroïdisme primari han de complir certs criteris. Els més importants són,  descartar patologia paratiroïdal multiglandular, no patir cap malaltia greu i  formar part del grup amb un baix risc anestèsic. Els adenomes paratiroïdals, les glàndules paratiroides malaltes, han de ser doblement localitzats.

Per poder fer aquesta comprovació, prèviament a la cirurgia, s’estudien els adenomes amb dues  proves: una nuclear i una radiològica. Si la prova radiològica i la nuclear coincideixen en la localització de l’adenoma, vol dir que està doblement localitzat. És a dir, aquell pacient pot ser tractat amb la cirurgia ambulatòria.

Des de la posada en marxa d’aquest nou procés quirúrgic, dos pacients s’han beneficiat d’aquest canvi en el tractament quirúrgic, i s’han recuperat favorablement. Es preveu que més d’una vintena de pacients puguin ser tractats amb aquest nou procés.

Què són les glàndules paratiroides?

Les glàndules paratiroides són quatre petits cúmuls de teixit endocrí que se situen al coll, adossades al tiroide, i que tenen com a funció mantenir constant la concentració de calci en la sang.

La causa més freqüent per la qual un pacient s’hagi d’operar de les glàndules paratiroides és l’hiperparatiroïdisme primari, una malaltia en la qual una o més paratiroides augmenten de mida i produeixen un augment de calci en la sang. Tot i que és una malaltia que pot aparèixer a qualsevol edat, és més freqüent en dones entre els 45 i els 65 anys, i pot causar càlculs de ronyó, osteoporosi, trastorns digestius, fatiga i cansament general.