El teatre familiar prendrà la ciutat aquest cap de setmana
28 de setembre de 2012 a les 0:00Cerdanyola viurà un cap de setmana ple d’activitat lúdica i cultural. Avui comença la VIII edició del Festival Internacional de Teatre Infantil i Juvenil (FIT) amb la representació de 22 espectacles fins diumenge. A més, també comencen les XXXII de les Festes de la Tardor del Pont Vell i es celebren les Jornades Europees de Patrimoni amb diverses activitats.
Però el repàs a l’agenda el comencem amb música, la que ens porta aquest divendres el duo Sebas i Ignasi, a la guitarra i el saxo, al Bar La Tia Felipa a partir de les 20 hores. Es tracta de l’activitat Rosendeando, un homenatge al músic madrileny Rosendo. En aquest mateix local demà, a les 12,30 hores, es farà un nou Vermouth and Blues amb Martini’s Blues Trio.
També aquest divendres el grup Héroes de Leyenda, farà un homenatge al grup Héroes del Silencio en un concert a la sala Acme, a les 23 hores.
Aquest divendres s’obrirà de nou el teló i començarà una nova edició del Festival Internacional de Teatre Infantil i Juvenil, FIT Festival. L’obra Simplicissimus, de Roberto G. Alonso, donarà el tret de sortida al festival a les 19.30h.
Dissabte i diumenge, matí i tarda, s’ompliran d’espectacles. De nacionals n’hi hauran 8 propostes diferents de 6 companyies, 4 de Catalunya, 1 d’Astúries i una d’Andalusia. Zepellin, Afuera es un lugar o Terrajocs seran alguns dels títols d’aquests espectacles.
Hi haurà animació, titelles, circ i, en definitiva, una oferta molt variada per a tots els gustos i edats, segons Gabi Ruiz. Pel que fa a les companyies internacionals, enguany ens acompanyaran dues, una d’Alemanya i una altra de França, concretament de Montpellier, que oferiran 7 actuacions amb tres espectacles diferents, Anziehsachen, Blancaneus descongelada i El conte de Pilou-Pilou.
En total s’oferiran 22 representacions, 15 a espais interiors, 4 a exteriors i tres sessions de taller de circ, a més del laboratori teatral per a professionals i la celebració del IV Simposi sobre el Teatre Infantil i Juvenil el 18 d’octubre a la Universitat Autònoma de Barcelona.
Festes del Pont Vell
També avui comencen les festes de la tardor del Pont Vell. L’edició d’enguany coincideix amb el 50è aniversari de les riuades de 1962 i aquest barri fronterer ha volgut recordar-les a través dels diaris de l’època que es podran veure en una exposició que serà inaugurada divendres a les 20h al Centre Cívic, al carrer Nostra Senyora dels Àngels.
Una altra exposició, que il·lustra el barri anys enrera gràcies a les imatges cedides per la veïna Lluïsa Sallent, també es podrà visitar al mateix centre a partir de divendres.
Gabriel Zambrana, membre de la comissió organitzadora, explica que la festa presenta activitats molt similars a les d’anys anteriors. Divendres no faltarà la tronada d’inici de festes al Parc Massot i una passejada en moto pels carrers del barri a càrrec de l'Associació Caballeros de Sión. A continuació, a les 21.15h, s’oferirà una Nit de Música amb la presentació, per part de l’Associació d’Espectadors, de Los Quehaceres del Querer i una selecció de sarsueles a càrrec de La Careta Teatre.
La primera jornada de festa es tancarà amb els monòlegs picants de Vanessita la del Tigre i un ball amb el DJ Gor.
Pel que fa a dissabte, la jornada començarà a les 9 h, amb la VIII Fira d'art i artesania al carrer de l'Estació. A les 9.30 hores s’iniciarà el II Obert de partides ràpides d'escacs al carrer Nostra Senyora dels Àngels i a partir de les 10 hores hi haurà una matinal infantil, a càrrec de l'esplai La Gresca.
A les 12 hores es farà un recital de poesia, a càrrec de l'Associació Cultural Jaume Tuset del Centre de Formació de Persones Adultes, al Centre Cívic.
I ja per la tarda, a les 17.15 hores, es podrà gaudir d’un seguit d’actuacions de dansa i música a càrrec de l’Esbart Dansaire Sant Marçal, de l'Orquestra d'Acordions Mòdul-4 de Cerdanyola, Lucero de Lora i Javier Jurado, amb el seu espectacle Pura Sangre i una cantada d’havaneres amb el Grup l'Espingari, amb cremat de rom per a tothom.
I per tancar el programa de dissabte correfoc amb els Diables de Ripollet i una colla convidada a les 21.30h, el castell de focs artificials a les 22.30h i, posteriorment, hi haurà un ball de nit amb l’Orquestra Aquarium. La majoria d’actes tindran lloc a la carpa instal·lada al carrer de Nostra Senyora dels Àngels.
L’últim dia de festa, diumenge, ben d’hora, a les 9 del matí, hi haurà l’actuació dels Trabucaires de Ripollet i del barri de Gràcia de Sabadell. A les 10 hores tindrà lloc una xocolatada amb coca i a les 10.30h s’iniciarà la Marxa ciclista per Ripollet. La sortida es farà des de la Casa de Natura i arribada a l'escola Tiana. A la mateixa hora s’organitzarà una cercavila amb la colla de Gegants de Ripollet, el Poll Foll dels Diables de Ripollet i la Martineta dels Diables de Cerdanyola.
Per agafar forces, a les 11.30h, tindrà lloc una botifarrada a l’escola Tiana, organitzada per l’AV Tiana-Pont Vell i Patronat Municipal d'Esports de Ripollet. A les 12 del migdia està prevista l’actuació castellera a càrrec dels Castellers de Cerdanyola, el Nois de la Torre, de Torredembarra i Castellers de Sabadell, els Saballuts.
I al migdia, a les 14 hores, arribarà un dels actes més esperats, segons Zambrana, la paella popular amb la col·laboració dels Inútils de la cuina. Ja per la tarda, a les 17h, es realitzarà el tradicional Juguem al Bingo i a les 20 hores tindrà lloc el ball fi de festa amb l'Orquestra Fase III.
Jornades Europees del Patrimoni
Cerdanyola s’ha sumat un any més a la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni amb la realització de diverses activitats.
Aquest dissabte, coincidint amb la celebració del 50è aniversari dels aiguats al Vallès Occidental l’any 1962, el Museu d’Història de Cerdanyola i el Centre d’Interpretació de Patrimoni de Ripollet-Molí d’en Rata, organitzen l’itinerari Testimonis d’una nit tràgica. Els aiguats de 1962. L’activitat s’inicia a la mostra fotogràfica sobre les riuades a l’Ateneu de Cerdanyola i s’acaba amb la visita a l’exposició sobre els mateixos aiguats al CIPR-Molí d’en Rata de Ripollet. Durant el recorregut, que inclou el pas pel riu Ripoll, els participants podran escoltar diversos testimonis de persones que van viure aquella tràgica nit. L’activitat es farà dissabte, de 17h a 20h i el punt de trobada és l’Ateneu de Cerdanyola del Vallès (carrer de la Indústria, 38-40).
Amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni, es realitzaran jornades de portes obertes al conjunt patrimonial que formen el Museu i el Poblat Ibèric de Ca n'Oliver i visites guiades a les 12 h del dissabte (jaciment) i a les 12 h del diumenge (Museu).
Ca n’Oliver és un gran assentament que va estar habitat entre els s. VI i I a.C. Les restes arqueològiques restaurades i museïtzades ocupen una superfície de 6.000 m2 i hi ha la restitució de tres edificis ibèrics. Al Museu es poden veure més de 500 objectes arqueològics, que combinats amb els interactius i audiovisuals, permeten descobrir els trets principals de la cultura ibèrica.
També es faran jornades de portes obertes al Museu d’Art de Cerdanyola MAC-Can Domènech i l’entrada serà gratuïta.El 30 de setembre entre les 12h i les 14h el MAC ha programat l’Itinerari per la Cerdanyola modernista. Es tracta d’un passeig que parteix del mateix museu i que recorre alguns dels edificis més singulars del patrimoni modernista cerdanyolenc, on destaquen les obres de l’arquitecte municipal Eduard Maria Balcells Buïgas i del seu oncle, Gaietà Buïgas i Monravà. L’activitat és gratuïta i inclou la visita a l’interior del museu, l’església i algunes torres. Cal reserva prèvia al 935 914 130 o a mac@cerdanyola.cat
El diumenge l’Ajuntament de Cerdanyola i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola han organitzat l’activitat La masia de Can Coll i les plantes medicinals de Collserola. Les places ja s’han exhaurit.
Es tracta d’una visita guiada a la masia de Can Coll seguint l’eix temàtic de les plantes medicinals i aromàtiques i la seva relació amb els espais arquitectònics i mobiliari de les cases de pagès. L’activitat s’acaba amb un petit recorregut pels voltants per identificar aquestes mateixes plantes que creixen a les immediacions de la masia de Can Coll, que es troba a l’interior del Parc Natural de la Serra de Collserola i que conserva els diferents espais interiors tal i com eren a principis del segle XX. L’activitat es farà de 10h a 13h a la masia de Can Coll (carretera de Cerdanyola a Horta, km 2) i les inscripcions s’han de tramitar al telèfon 935 914 133.