El Vallès Occidental es dota d’una nova estratègia per afrontar els reptes de la indústria fins al 2030
10 de juliol de 2025 a les 7:18El Consell d’Alcaldies del Vallès Occidental ha aprovat una nova Estratègia d’Indústria horitzó 2030 i un Pla d’Acció 2025-2027, que recullen les prioritats compartides de la comarca per afrontar la transformació productiva, digital i sostenible del seu teixit empresarial. Fonts del Consell Comarcal remarquen que l’objectiu és fer un pas endavant per reforçar el lideratge industrial del Vallès Occidental i donar resposta als reptes del sector.
La decisió s’ha pres al Consell d’Alcaldies del Vallès Occidental amb la presència del conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Miquel Samper, i l’assistència de representants de les principals entitats socioeconòmiques del territori i dels 23 ajuntaments vallesans, inclòs el de Cerdanyola.
La nova edició 2025 del Flaix de la indústria elaborat per l’Observatori comarcal apunta que el sector industrial continua jugant un paper fonamental en l’estructura econòmica del Vallès Occidental. Segons les dades de l’informe, aquest sector suposa el 24,4% del valor afegit brut, un pes superior al que té al conjunt de Catalunya (19%), Espanya (17,1%) i la mitjana de la Unió Europea (20,2%).
De fet, el sector industrial vallesà compta amb un teixit productiu format per 3.575 empreses que l’any 2024 van generar 84.200 llocs de treball, el 19,5% de l’ocupació total de la comarca. Aquest teixit es caracteritza per la seva elevada diversificació, tant en termes d’ocupació com de facturació de les empreses ubicades al territori, aportant més resiliència davant d’episodis conjunturals desfavorables o situacions de crisi com les experimentades els darrers anys.
El president comarcal, l’alcalde de Barberà, Xavier Garcés, destaca que la força d’aquesta estratègia rau en la complicitat de tota la comarca per treballar de manera coordinada, sumant esforços i recursos, per “garantir que el Vallès Occidental sigui un territori de futur per a la indústria i per a la nostra ciutadania”. Garcés també ha posat èmfasi en la importància de la governança compartida ja que el nou Plenari d’Indústria “serà l’espai on alcaldies i entitats socioeconòmiques podran acordar línies estratègiques i avaluar els projectes prioritaris”.
El conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, ha posat en valor l’estratègia industrial del Vallès Occidental ja que “es fa en un moment econòmic molt positiu a Catalunya amb un creixement econòmic del 3,6% i amb 3,9 milions de persones afiliades a la seguretat social“. En aquest sentit, Sàmper ha assegurat que es necessiten “nous espais per fer activitat econòmica i acollir les peticions d’inversions que tenim“.
Una estratègia per a la transformació productiva
La nova Estratègia d’Indústria del Vallès Occidental horitzó 2030 té com a objectiu consolidar la capitalitat industrial de la comarca, millorar la competitivitat del seu teixit empresarial i generar ocupació de qualitat. El model aposta per una transformació basada en la digitalització, la sostenibilitat, el coneixement i la cooperació institucional.
Per fer-ho possible, es desplegarà un Pla d’Acció triennal (2025-2027) que recull accions concretes en tres projectes centrals d’intervenció:
- Polígons d’activitat econòmica (PAE): millora d’accessibilitat, promoció de la marca industrial comarcal i creació del portal territorial “SOM Polígons”.
- Clústers territorials i col·laboració empresarial: foment de la cooperació entre empreses i organització de la Jornada Vallès Industrial.
- Talent, qualificació i ocupació: campanyes per captar talent jove i femení, i formació a mida per al sector industrial.
També preveu dues iniciatives de cooperació enteses com a actuacions de lobby, cooperació institucional i posicionament del territori:
- Agenda Vallès: espai d’acord, reivindicació, incidència i gestió política i institucional amb la voluntat d’abordat qüestions com la promoció territorial, entorn empresarial, infraestructures d’ocupació i infraestructures de mobilitat.
- Espais de coordinació: per millorar la visibilitat dels serveis davant els potencials destinataris, coordinar l’oferta de serveis i disposar d’una visió de conjunt establint mesures d’impacte i rendiment de les intervencions.
Nous espais de governança
Aquesta nova etapa s’acompanya d’un model de governança que reforça la cooperació pública i privada. La constitució del nou Plenari d’Indústria permetrà alinear esforços entre ajuntaments, sindicats, empreses, universitats i centres tecnològics del territori.
Amb aquesta estratègia, el Vallès Occidental es posiciona com un territori clau per afrontar els reptes del Pacte Nacional per la Indústria, aportant expertesa, infraestructures, capital humà i capacitat de transformació. Aquesta aposta col·lectiva suposa una nova etapa per convertir la indústria en motor de desenvolupament econòmic, sostenibilitat ambiental i cohesió social, generant valor compartit per al conjunt de municipis i ciutadania de la comarca.