El Vallès rememora les riuades del 1962
8 de juny de 2012 a les 0:00En el marc de la commemoració dels 50 anys de les riuades del 1962, sis municipis vallesans de les conques del riu Ripoll i de la riera de les Arenes, Cerdanyola, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell i Terrassa, molt afectats per aquells esdeveniments, van presentar ahir al Museu d’Història de Catalunya el programa d’activitats conjunt 'La Nit Tràgica', així com altres activitats que organitza cada ciutat.
Cerdanyola participa activament en el programa La Nit Tràgica preparat per sis municipis de la comarca per commemorar el 50 aniversari de les riuades del 1962.
Tot i que a Cerdanyola les riuades no va provocar morts, sí que es va registrar molta afectació en habitatges, empreses i infrastructures de la ciutat, segons afirmava ahir l'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, durant la presentació del programa.
Per a Carmona, el testimoniatge de les persones afectades per aquell desastre ha estat fonamental per portar a terme el programa que s’ha preparat conjuntament i, alhora, ens ha de servir per tirar endavant i canviar la delicada situació actual.
Les riuades a altres municipis
El comissionat de l’ajuntament de Terrassa, Jaume Valls, Terrassa va ser l’epicentre de la tragèdia humana que va suposar aquella riuada, tal i com ho demostren els 327 morts i tot un seguit de danys a la indústria, a les cases particulars, al comerç i a l’espai públic en general.
Aquest esdeveniment, per a Valls suposa també tot una demostració de la manera de fer del franquisme, amb una absoluta manca d’ordenació urbanística capaç de donar acollida a l’allau d’immigració cap a la indústria tèxtil. Tot un desastre anunciat que va fer possible que la gent s’autoconstruís les seves llars a les pròpies lleres del rius.
Com a contrapartida, però, aquesta tragèdia també va fer possible l’aparició de la solidaritat entre la ciutadania, de tal manera que es pot parlar d’un abans i un després per a la ciutadania.
Juan Carlos Sánchez, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sabadell, considera que a hores d’ara no estem pitjor que la nit després d’aquell setembre de 1962, i si llavors ens vàrem sortir, ara també ho podem fer tot aprenent de l’esperit de lluita i superació dels ciutadans d’aquell temps.
De la seva banda, l’alcalde de Ripollet, Juan Parralejo, destacava que encara a hores d’ara hi ha por a Ripollet quan plou una mica més del compte, i que des del 62 el riu Ripoll ha crescut. Segons Parralejo, hi ha temor a l’aigua, a la pluja i a les inundacions.
L'alcalde explica que hi va haver dues riuades. Una primera que es va endur les persones i una segona, dies després, que va provocar la caiguda de l’únic pont que comunicava amb Cerdanyola i Sant Cugat, incomunicant Ripollet amb l’exterior.
El programa d'activitats
El conjunt del programa consta de 13 exposicions, 16 conferències, 3 itineraris per conèixer els espais d’aquesta memòria, 5 actes d’homenatge, 4 presentacions de propostes educatives, 11 presentacions de publicacions i altres accions de comunicació audiovisual i 9 activitats commemoratives.
Dins del programa, a Cerdanyola, del 19 de setembre al 14 d'octubre, s'organitzarà l'exposició Plou a bots i barrals! Imatges d'una nit tràgica. Una mostra de fotografies i documental que es farà a l'Ateneu.
El 10 d'octubre s'impartirà la xerrada Imprudència temerària amb resultat de mort: immigració i poder polític a l'entorn de les riuades catastròfiques a càrrec del professor Martí Martín, a les 19h a l'Ateneu.
També s'ha programat l'itinerari Testimonis d'una nit tràgica; itinerari testimonial entre Cerdanyola i Ripollet. El 29 de setembre de 17h a 20h. El punt de sortida serà l'Ateneu.
El programa de la commemoració també inclou propostes educatives adreçades a l'alumnat de secundària de Cerdanyola i Ripollet per explicar les causes i les conseqüències dels aiguats. Tindran lloc durant el curs 2012-2013.
Finalment, Cerdanyola Ràdio (105.3FM) prepara un programa especial, titulat 1962: quan el cel va caure sobre els nostres caps, que s'emetrà els dies 25 i 26 de setembre a les 12h i a les 22h.