El vi, vell amic des del segle VII abans de Crist
12 d'abril de 2016 a les 11:20Cerdanyola és una població amb un passat molt vinculat amb la vinya ja que el raïm era el gran producte agrícola del territori fins fa només unes dècades. Però la vinculació ve de molt més enllà: el consum de vi a l'època ibèrica es remunta al segle VII abans de Crist. Les jornades La vinya i el vi a Collserola s'ha obert amb una lliçó històrica i una demostració del tipus de vi que es bevia a l'antiguitat.
Audios
12-04-2016 Marta Argelagués
12-04-2016 Josep Maria Solias
Marta Argelagués i Vanessa Parra, tècniques de Patrimoni Cultural de l'Ajuntament de Cerdanyola, explicaven aquest diumenge als jardins de ca n'Ortadó com va arribar el consum, primer, i la producció, després, del vi al nostre territori, al temps que feien un repàs a la presència del vi a la literatura de l'antiguitat.
Argelagués destaca que el conreu de la vinya i l'olivera eren signes de civilització al món antic i que els primers comerciants grecs i fenicis van portar les primeres àmfores de vi al segle VII abans de Crist. El conreu es va adaptar progressivament. La tècnica de patrimoni,, però, indica que el consum inicial de vi a poblats ibèrics com el de ca n'Oliver es reduïa a l'aristocràcia, ja que el vi era un article de luxe i la majoria del poble bevia cervesa
Al territori de Cerdanyola, les llavors de raïm més antigues que s'han trobat es van localitzar al jaciment de les sitges de la UAB, datat en la primera edat del Ferro.
El vi està molt present als textos antics i és objecte de reflexió per part d'alguns dels grans pensadors de l'antiguitat. Tots ells recomanen el consum amb moderació i alguns, com Homer, Platò o Sèneca, destaquen que és un element de "pèrdua d'humanitat", mentre que altres com Plini el vell, Plaute o Ovidi apunten que és un element desinhibidor i de força.
El vi que es consumia a l'antiguitat sempre era barrejat, normalment amb aigua, però també amb altres productes i, de vegades, es cuinava. El vi de la Laietània, el del territori de Cerdanyola, tenia molt mala fama, però no així altres productes, com el Defrutum, una elaboració de most en ebullició i que s'utilitzava per fer salses i aportar un gust dolç als aliments.
Josep Maria Solias, integrant del grup KuanUm! especialitzat en la recuperació de la gastronomia històrica des de la recerca arqueològica, literària i documental, va conduir el taller per mostrar com s'elaboraven els vins a l'antiguitat, destacava en la jornada celebrada a ca n'Ortadó que aquesta producció vinícola que es feia al territori es distribuïa per tota la Mediterrània, el món globalitzat de l'època romana. Solias, doctor en Història Antiga, va explicar com eren les àmfores en què es transportava el vi des de la Laietània a qualsevol punt del mar Mediterrani i també com es feien les barreges perquè el most esdevingués Defrutum o per modificar el vi.
L’activitat finalitzava amb un tast de vins aromàtics, perfumats i picants, utilitzant com a base el vi que es produeix a finques de Collserola, però les jornades La vinya i el vi a Collserola continuaran fins el 20 de juny amb cites a 9 municipis que comparteixen el Parc de Collserola, al qual enguany es suma també el de Ripollet.
Les activitats previstes inclouen una segona activitat a Cerdanyola, en concret una matinal agropecuària, on es vendran productes conreats al Parc que es farà el diumenge 29 de maig al centre d’educació ambiental de can Coll.