Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

El web de la UAB estrena el portal de ciència oberta Foto de Pixabay a pexels.com (CC0)

El web de la UAB estrena el portal de ciència oberta

24 de gener de 2024 a les 12:52

El web institucional de la UAB ha estrenat un nou portal dedicat a la ciència oberta, una estratègia de la Universitat per compartir coneixement i dades amb els actors socials del seu entorn, ja sigui en l'àmbit local o en el context internacional.

Aquest portal vol contribuir a donar suport a totes les pràctiques de ciència oberta tot proporcionant formació, plataformes, infraestructures o assessorament.

Segons explica el web, la ciència oberta "es basa en el principi d'obertura i transparència en tot el procés de recerca, fomentant, sempre que sigui possible, l'intercanvi de coneixement i la col·laboració entre els actors que hi participen". Es considera un factor clau per "augmentar la confiança de la ciutadania en la ciència" i "fomentar la participació del públic en les activitats de recerca".

El Pla estratègic 2030 de la UAB emfatitza el paper que vol tenir la Universitat com a agent de transformació de la societat tot promovent l’intercanvi de coneixement per donar resposta als grans reptes i demandes socials. Per això, la ciència oberta és una prioritat per a la Universitat i l'estratègia de la institució en aquest terreny està alineada amb les polítiques de la Comissió Europea i les polítiques nacionals. Entre altres iniciatives i objectius, la UAB planteja crear un grup estratègic dedicat a la ciència oberta, proporcionar recursos i suport a les iniciatives en aquest camp o col·laborar amb altres universitats i organitzacions.

El portal detalla els diferents eixos de l'estratègia de ciència oberta —accés obert, ciència ciutadana, dades de recerca en obert, divulgació científica, educació oberta, integritat científica i mètriques per a l'avaluació de la recerca— i descriu les diferents iniciatives endegades per la institució i la comunitat universitària. Inclou, a més, una agenda d'activitats relacionades amb el desplegament de la ciència oberta.