El xiprer i el plàtan, principals problemes d'enguany pels al.lèrgics
12 de març de 2013 a les 13:03Els tipus de pol·len més abundants a l’atmosfera de Catalunya, i que més afectaran els pacients al·lèrgics enguany, són les cupressàcies -com el xiprer- (23%), el plàtan d'ombra (10%), la parietària (6%), l’olivera (5%), les gramínies - com els cereals- (4%) i les quenopodiàcies -com la bleda o l'espinac- (3%).
Així ho indiquen les previsions de la la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC), centre pertanyent a la UAB. El fred dels darrers dies ha retardat les pol·linitzacions. Quan acabi, pot sortir amb molta força el pol·len de xiprer i causar al·lèrgies. El pol·len de plataner trigarà encara entre dues i tres setmanes a fer-se present. Parietària, gramínies i blets augmentaran des de mitjan març i podrien ser abundants, afavorits per les recents pluges. Les pol·linitzacions poden ser importants, si no és que plogui durant les hores de llum i el pol·len sigui arrossegat a terra. Per fer prediccions respecte a l’olivera i l’alternària, pel maig, cal esperar a conèixer l’evolució del clima.
Segons dades de la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC), el tipus de pol·len que més afecta els pacients al·lèrgics és el de gramínies, amb un 50% d'afectats, seguit del pol·len de plàtan d'ombra (25%), de parietària (20%), de cupressàcies (15%), d’olivera (15%) i de quenopodiàcies (10%).
En la dècada dels 90, la simptomatologia dels pacients al·lèrgics a pòl·lens es limitava als mesos de maig i juny. No obstant això, el perfil de l'al·lèrgia a pòl·lens s'ha modificat i, actualment, només el 10% dels al·lèrgics està sensibilitzat a un únic tipus de pol·len. La majoria són al·lèrgics a diversos pòl·lens, fet que complica tant el diagnòstic com el tractament Les seves molèsties comencen el mes de febrer i es prolonguen durant els mesos d'estiu. La clàssica al·lèrgia "estacional" es converteix gairebé en "perenne".
Des de la UAB destaquen que el treball col·laboratiu de la XAC i la SCAIC fa que patir una al·lèrgia "sigui una mica menys molest, ja que el diagnòstic és més fàcil, el període de prendre medicació queda més ben delimitat i les persones afectades poden mantenir-se informades en tot moment de la qualitat de l’aire i així intentar evitar l’exposició" a l’al·lergen.
Aplicació per a mòbils
La Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) ha creat una aplicació en col·laboració amb una empresa de Barcelona que permet als usuaris consultar el nivell de pol·len que hi ha a la seva ubicació.
Al K. Polen permet l’usuari seleccionar el tipus de pol·len que li interessi entre un ampli ventall d’opcions, des de les gramínies fins els xiprers o els pollancres, i veure’n en pantalla el nivell actual. El servei també mostra la tendència d’aquell factor concret: si augmentarà o disminuirà, o si es troba en estat d’alerta. Per tal de comprovar la precisió de la informació, un mapa mostra la distància que separa l’usuari de l’estació de captació de dades més propera.
De moment l’aplicació només es troba disponible per iPhone, tot i que s’espera fer-ne una versió per a Android aviat. Part dels beneficis obtinguts amb l’aplicació es destinaran a mantenir l’equip de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) i a millorar i ampliar els projectes que duen a terme. Al K. Polen també disposa d’un compte Twitter (@alkpolenapp) des d’on informarà de les dades més rellevants del servei
L'al.lèrgia
L’al·lèrgia és una reacció immunològica anòmala de l’organisme contra substàncies externes (al·lèrgens) introduïdes per inhalació (àcars, pòl·lens, epitelis, fongs, làtex, etc.), ingestió (aliments, fàrmacs), injecció (fàrmacs, picada d’insectes) o contacte amb la pell (fàrmacs, productes químics, etc.). L’al·lèrgia més freqüent és la respiratòria i les malalties que provoca són la rinoconjuntivitis i l’asma. En el nostre entorn, són produïdes principalment pels àcars de la pols domèstica i pels pòl·lens (parietària, plataner, gramínies, xiprer i olivera, entre d’altres).
El desenvolupament i l’agreujament de les malalties al·lèrgiques depèn de factors genètics de l’individu i de condicionants ambientals. El fet que la resposta al·lèrgica sigui una reacció immunològica comporta que en el mateix individu coexisteixin freqüentment l’al·lèrgia respiratòria, l’alimentària i la cutània. Els seus símptomes poden ser des de lleus, fins a quadres de risc vital com l’anafilaxi.
Les malalties al·lèrgiques s'han duplicat en els últims 15 anys en els països desenvolupats, tot arribant a afectar el 25% de la població.
Es preveu que en un parell de dècades puguin afectar la meitat de la població. Aquest increment és més important en la població pediàtrica, essent l’asma la malaltia crònica més prevalent al llarg de la infància i l’adolescència. A Catalunya ja hi ha un milió i mig de persones afectades
El projecte Xarxa Aerobiològica de Catalunya és possible gràcies al suport econòmic de la Diputació de Tarragona, l’AGAUR (2009 SGR1102), el Servei Meteorològic de Catalunya, la Sociedad Española de Alergología e Inmunología Clínica (CEAIC), la División de Alergia de Laboratorios LETI S.L. Barcelona, la Societat Catalana d’Al·lergia i Immnologia Clínica (SCAIC), STALLERGENS Ibérica S.A., J Uriach y Compañía, S.A. i la Fundació Catalunya La Pedrera.