Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Eleccions UAB. Arboix defensarà un pressupost que garanteixi una universitat púb...
Eleccions UAB. Arboix defensarà un pressupost que garanteixi una universitat pública de qualitat

Eleccions UAB. Arboix defensarà un pressupost que garanteixi una universitat pública de qualitat

3 de maig de 2012 a les 0:00

La catedràtica en Farmacologia Margarita Arboix es presenta com a candidata a rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona en les eleccions del proper 24 de maig. En els propers dies el diari digital Cerdanyola.info publicarà la presentació de tots els candidats a aquests comicions, 4 en total.

La candidata a rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, la catedràtica en Farmacologia Margarita Arboix, afirma que el seu equip lluitarà pel manteniment d’un pressupost suficient que permeti desenvolupar els principis de la universitat pública. 

Per a Arboix la universitat és un servei públic dins la societat i per a la societat i el que es faci en ella està condicionant el nostre futur. En aquest sentit, considera que les retallades que estan aprovant els governs autonòmic i estatal “fan difícil la viabilitat de qualsevol universitat pública i, en concret, la viabilitat de la UAB”. 

Margarita Arboix es presenta a les eleccions del proper 24 de maig amb un equip que, segons indica, “té una alta capacitat de lideratge i de gestió”, “un equip de tindrà decisió, que decidirà de forma col·lectiva i consensuada”. 

La candidatura d’Arboix creu fonamental “fer un bon servei i gestió dels recursos públics” i és per això que aposten per “un pressupost equilibrat, eficient i valent”; un pressupost que es treballi des del consens i amb la responsabilitat de tota la comunitat universitària per fer front a la difícil situació econòmica. 

La catedràtica reconeix que l’Autònoma té un dèficit estructural intern que haurà d’eixugar però també reclama que la Generalitat pagui els 44 milions d’euros que, segons assegura, deu a la institució acadèmica.  

Arboix defensa l'autonomia de la universitat

L’autonomia universitària és un dels punts que Margarita Arboix considera clau per al model d’universitat catalana de qualitat que defensa. A més, proposa redefinir la universitat apostant per les persones, per la transparència, la participació, el diàleg i el consens; apostant per tot allò que, en definitiva, és la base d’un patrimoni al que no es pot renunciar: l’autonomia.  

La candidata a rectora afirma que les persones, professors i investigadors (PDI), personal d’administració i serveis (PAS) i alumnes, esdevenen una de les principals apostes del seu programa. 

Margarita Arboix considera un objectiu primordial garantir l’estabilitat d’aquells professors i investigadors que s’han format i fins i tot acreditat, que porten anys de dedicació a l’Autònoma i que són el relleu i el futur de la institució. Malgrat tot, reconeix que és necessària una reestructuració organitzativa i que s’hauran de prendre, des del consens, decisions difícils, un cop analitzades les necessitats. 

Pel que fa a l’alumnat, la candidata a rectora de la UAB considera que “les polítiques de taxes i beques no estan garantides” i és per això que es compromet “a fer tot el possible per garantir les beques” i trucar les portes que calgui, Generalitat o Govern de l’Estat, “per veure com es resol el problema de les taxes”. 

Currículum de la candidata a rectora, Margarita Arboix

Margarita Arboix té 61 anys i és catedràtica de Farmacologia. Es va incorporar a la UAB el 1976, al Departament de Farmacologia de la Facultat de Medicina. El 1985 va començar com a docent en els estudis de Veterinària.

La seva carrera docent i investigadora s'ha desenvolupat en l'àrea de farmacologia. Va aconseguir la càtedra el 1993. Dins de la farmacologia, ha dut a terme la seva recerca principalment en l'especialitat de farmacologia veterinària i ha codirigit el Grup de Recerca Consolidat de Parasitologia Clínica i Terapèutica (UAB i UB). En aquest àmbit de treball, ha format part del Comitè Europeu de Medicaments Veterinaris de l'Agència Europea de Medicaments (EMA, 1999-2006), ha estat presidenta del Grup Europeu de Resistències Antimicrobianes (EMA 2001-2004), membre del Panell d'Additius per Alimentació Animal de l'Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA 2003-2007) i membre del Comitè Científic de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i de la Nutrició (AESAN, 2003-2008).

És autora de més de 100 articles en revistes especialitzades i llibres. Ha participat en més de 40 projectes de recerca subvencionats per institucions públiques i per empreses privades, d'àmbit espanyol i internacional, que han donat lloc a publicacions científiques i a tesis doctorals. El 1995 va crear el Servei d'Anàlisi de Fàrmacs, que actualment forma part de la Xarxa de Centres de Suport a la Innovació Tecnològica.

A la UAB ha estat vicedegana i degana de la Facultat de Veterinària, cap del Departament de Farmacologia, Terapèutica i Toxicologia, claustral, presidenta de la Junta de PDI i membre de nombroses comissions. Des de 1991 a 1995 va formar part de la Junta de l'Associació Europea de Centres d'Ensenyament Veterinari. L'octubre de 2000 es va incorporar com a subdirectora general de Medicaments Veterinaris a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris del Ministeri de Sanitat i Consum. El 2005 va assumir la Direcció dels Serveis Territorials de Salut a Barcelona i el 2010 la Direcció General de Recursos Agrícoles i Ramaders del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí a Madrid. L'1 de gener de 2012 es va reincorporar a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Durant els anys en què la seva activitat professional es va desenvolupar a altres institucions públiques, va continuar vinculada a la UAB impartint classes en el grau de Veterinària i en diferents màsters i codirigint tesis doctorals.

En aquest repàs que fa Cerdanyola.info sobre els candidats al rectorat de la UAB, demà divendres serà el torn del catedràtic de Medicina Joaquim Coll.