Elena Jaumandreu, la muntadora d'Orson Welles a 'Campanades a mitjanit'
25 d'octubre de 2016 a les 10:16La cerdayolenca Elena Jaumandreu ha estat una de les convidades a l’acte de nomenament de la Col•legiata de Sant Vicenç de Cardona com a Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea. Jaumandreu va rebre reconeixement a la seva tasca com a muntadora en la pel•lícula Campanades a mitjanit, un dels cims creatius d'Orson Welles, rodada en part a la col•legiata.
Audios
25-10-2016 Entrevista Elena Jaumandreu
Elena Jaumandreu es mostrava orgullosa d'haver participat en un acte de reconeixement a una pel·lícula extraordinària que va implicar a molta gent, tot i lamentar que ja només han pogut explicar part d'aquella meravellosa experiència l'altre muntador, Frederick Muller, la perruquera de rodatge i ella mateixa. Tots tres formen part de la història del cinema en els crèdits de la que el propi Welles considerava la seva millor pel·lícula.
Jaumandreu recorda el rodatge de Campanades a mitjanit "com una successió d'esgotadores jornades, amb un Orson Welles que tenia la pel·lícula perfectament muntada al seu cap i que es limitava a supervisar el treball de muntatge assentint amb un somriure". Jaumandreu no recorda haver tingut mai cap tipus de problemes amb Welles.
Jaumandreu recorda Welles com una persona de poques paraules, "molt exigent a la feina i afable en el tracte personal". Treballar amb ell li va servir a Elena Jaumandreu per a que li obrissin les portes a treballar en la limitada indústria espanyola, "amb menys mitjans tècnics i amb directors amb potser una visió més funcionarial de l'art cinematogràfic".
Elena Jaumandreu es va començar a introduir en el món del cinema ajudant al seu pare, accedint a una disciplina, el muntatge, per a la qual les dones semblen més dotades, "per una banda per una qüestió d'habilitat manual, més en aquella època, i després per una visió més creativa de les imatges a muntar".
Elena Jaumandreu reivindica el cinema com a obra col·lectiva, on "cada pel·lícula és una suma d'aportacions de molta gent que la fa seva si és capaç de treballar amb una barreja de tècnica, passió i amor per allò que s'està construint". Jaumandreu manté aquesta passió pel cinema al Taller de Cinema de Cerdanyola, una experiència activada pel col·lectiu de la gent gran que va debutar amb un curtmetratge projectat al Fantosfreak i que ara prepara una presentació pública, amb l'estrena d'un segon curt, per al proper 18 de novembre al MAC Can Domènech.