Elena Jaumandreu participa al nomenament de la Col·legiata de Cardona com a Tresor Cinematogràfic Europeu
21 d'octubre de 2016 a les 9:59La cerdayolenca Elena Jaumandreu participarà demà, 22 d’octubre, a l’acte de nomenament de la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona com a Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea. Jaumandreu assisteix com a reconeixement a la seva tasca com a muntadora en la pel·lícula Chimes at Midnight, film que va tenir la col·legiata com a escenari i que esdevindrà així símbol permanent d’homenatge a Orson Welles.
Entre els convidats a l’acte destaquen els muntadors de la pel·lícula, Elena Jaumandreu i Frederick Muller. La cerdanyolenca Elena Jaumandreu muntadora d'una vintena de pel·lícules, va iniciar la seva carrera justament amb Chimes at Midnight. El 1965 tenia 29 anys i vivia a Madrid. Després va participar, entre d'altres, a Las Vegas, 500 millones, d'Isasi-Isasmendi, Interior Roig, d'Eugeni Anglada, i a d'altres produccions rodades a Catalunya i a l'Estat espanyol. Frederick Muller va treballar com a muntador a pel·lícules com Ben-Hur (1959) i The Nun's Story (1959). Amb Orson Welles, a més de Chimes at Midnight, va muntar The Trial (1962).
L’acte començarà aquest dissabte a les 18h amb la descoberta d’una placa commemorativa a l’interior de la Col·legiata, i comptarà amb representants de les entitats promotores de la candidatura: Acadèmia del Cinema Català, Ajuntament de Cardona, Filmoteca de Catalunya i Agència Catalana del Patrimoni Cultural.
Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea
L'objectiu del reconeixement és convertir la Col·legiata de Cardona en símbol d’homenatge permanent a Orson Welles i un destí de turisme cinematogràfic pels fidels seguidors de les seves petjades arreu del món. L’objectiu de la distinció “Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea” concebuda el 2015 pels
acadèmics europeus Naum Kleiman i Urich i Erika Gregor, és assenyalar espais i localitzacions
cinematogràfics de naturalesa simbòlica de gran valor històric, preservar-los i protegir-los no només pels
presents sinó per a les futures generacions, tal i com fa la UNESCO amb el patrimoni natural i cultural
mundial.
A dia d’avui, les plaques commemoratives s’han instal·lat en set espais: el Centre Bergman a Fårö, lloc
consagrat a la vida i obra del llegendari director suec Ingmar Bergman; el Centre Memorial Eisenstein a Moscou, creat per custodiar les pertinences i difondre la producció del director soviètic; la casa dels germans Lumière a Lió, seu de l’institut dedicat a la promoció i preservació de la cinematografia d’Auguste i Louis Lumière, inventors del cinematògraf i pares del cinema; el museu El món de Tonino Guerra, espai dedicat a l'obra del poeta situat a les catacumbes de Santa Maria della Misericordia de Pennabilli, a la regió d'Emília-Romanya; les escales d’Odessa, localització emblemàtica de la ciutat ucraïnesa immortalitzada per Sergei Eisenstein a El cuirassat Potemkin; la Noria gegant de Viena, el Riesenrad del Prater, escenari d’una altra pel·lícula inoblidable interpretada per Orson Welles i el Museu Sergei Paradjanov de Yerevan, dedicat a un dels més fascinants cineastes europeus.
Acte d'homenatge
A l'acte de reconeixement hi haurà símbols de la nostra cultura. Un capgròs d’Orson Welles – Falstaff, realitzat per Dani Garrido de Creacions Tallaferro, regal de l’Acadèmia del Cinema Català a la vila de Cardona, acompanyarà la descoberta de la placa, així com el Grup de clarinets de la Banda Municipal de Cardona, dirigit per Xavi Ventosa, que interpretarà ‘Gabriel’s Oboe’, de La Misión, i ‘La vida es bella’. A les 18h, per senyalar l’inici de l’acte, sonaran les campanes de l’Església de Sant Miquel, situada al nucli antic de la vila, a la Plaça de la Fira de dalt.
L'homenatge compta amb el suport d’altres institucions com la Diputació de Barcelona, l’ICEC i la Barcelona Film Commission.