Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Elisa Arimany, artista humanista amb llegat inesborrable a Cerdanyola

Elisa Arimany, artista humanista amb llegat inesborrable a Cerdanyola

30 de novembre de 2023 a les 14:32

La mort d’Elisa Arimany aquest 29 de novembre suposa la pèrdua d’una de les artistes més destacades de Cerdanyola; l’autora d’un dels símbols de la ciutat, l’escultura Europa que suposa un missatge d’unitat en una de les entrades a Cerdanyola; i una de les personalitats més actives del panorama cultural de la ciutat al llarg de moltes dècades. El seu llegat a Cerdanyola és inesborrable.

Audios

30-10-02 Entrevista amb Elisa Arimany amb motiu del premi Cerdanyolenca de l'Any

Elisa Arimany naixia al 1933 a Sant Vicenç de Casteller -Bages- al 1933, però es va traslladar a Cerdanyola al casar-se amb l’empresari Ramon Sugrañes i va ser a la nostra ciutat on va començar la seva obra artística, primer treballant amb la ceràmica, abans de passar a l’escultura, i on va arrelar la seva vida amb cinc fills. 

Els especialistes, com l’historiador i crític d’art Francesc Miralles o el director del Museu d’Art de Cerdanyola Txema Romero, destaquen la capacitat d’Arimany de fer diàlegs entre materials aparentment contradictoris, com el fang i el ferro, fent que de materials durs extragués sensibilitat i càrrega simbòlica provocant emocions. La pròpia Arimany subratllava que, per exemple, del ferro li agradava la seva evolució natural, la capacitat de rovellar-se, de canvi.

L’artista apostava per la senzillesa, moltes vegades la línia recta, i una recerca d’allò essencial en la seva obra artística.

Però els especialistes insisteixen en la capacitat d’Arimany d’assolir un llenguatge propi i independent dins del moviment de les avantguardes, al mateix temps que mantenia un toc humanista en una obra d’una artista lligada als problemes de la societat del present i oberta a la interpretació de cada context històric. Aquest toc humanista també va tenir petjada a Cerdanyola amb la seva col·laboració amb iniciatives solidàries i la seva implicació en entitats com el Rotary Club de la ciutat.

Una artista sempre oberta a que l’espectador, la persona que mira les seves obres, faci una creació pròpia de la seva escultura amb la interpretació personal,

Com les interpretacions que es fa de l’escultura Europa, instal·lada a la plaça amb aquest nom en una de les entrades de la ciutat, davant el Parc Tecnològic del Vallès, una al·legoria de la unió d’Europa i l’entesa dels pobles.

Europa ha esdevingut un dels símbols de Cerdanyola, però petjada artística d’Elisa Arimany a la ciutat és molt més àmplia: des dels murals de la façana de l’Ajuntament o o del pavelló d’esports de can Xarau a les diferents exposicions que va realitzar -Migracions, Terra i foc, Sèrie pictòrica...- o la instal·lació d’obres com Diàleg al pati d’un Museu d’Art amb què sempre va tenir una estreta col·laboració o Punt de partida, a la plaça de la Pau, homenatge als cerdanyolencs que van ser deportats als camps d’extermini nazi.

Arimany tenia obra pública també al seu poble natal, a d'altres ciutats catalanes com Manresa, Sant Cugat o Terrassa; espanyoles com Melilla o Bilbao; i una destacad presència internacional amb exposicions a Alemanya, Holanda o uns Estats Units on hi ha escultures de l'artista cerdanyolenca a ciutats com Nova York, Atlanta o Miami.

Elisa Arimany va ser escollida Cerdanyolenca de l’Any 2002, en els desapareguts guardons que atorgaven els mitjans de comunicació en col·laboració amb la Comissió de Festes de Sant Martí, i va destacar en aquell moment el seu agraïment per un reconeixement al molt treball realitzat, un homenatge que va tenir continuïtat en diversos reconeixements que diverses entitats -Rotary Club o Artistes Plàstics, per exemple- o el propi Ajuntament li van fer al llarg dels anys.

El funeral en memòria d’Elisa Arimany s’oficiarà aquest 1 de desembre, divendres, a l’església de Sant Martí.

....................................................................................................................................

Crèdits del vídeo

  • Vídeo:

Cerdanyola.info

  • Fotografia:

Arxiu Cerdanyola.info

J.R.Urbano

Nuria Puentes

“Elisa Arimany: Obra 1977-2009”, editat per Marta Sugrañes

  • Música:

Pero a tu lado (E. Urquijo)

Interpretada per Jesús Acebedo

Entrevista

  • Realitzada per María José Ruiz a Cerdanyola Ràdio el 30 d'octubre de 2002

Galeria d'imatges