Elisa Arimany mostra l'essència humanista de la seva obra al Museu de Montserrat
17 de febrer de 2017 a les 13:27El Museu de Montserrat presenta una mirada retrospectiva a l’obra de l’escultora Elisa Arimany amb divuit obres que exemplifiquen l'essència humanista d'una trajectòria artística que interpel·la els grans interrogants i problemes de la societat.
De formació autodidacta, Elisa Arimany va començar la seva carrera artística com a ceramista, i ben aviat incorpora altres materials com la pedra, el ferro i el paper fet a mà. L'artista cerdanyolenca combina l’escultura de format petit i mitjà amb peces monumentals a l’espai públic, com la instal·lada a la plaça d'Europa d'entrada a la ciutat i al Parc Tecnològic del Vallès, amb creacions que són presents a ciutats i museus a nivell internacional.
Els organitzadors de la mostra al Museu de Montserrat, oberta fins l'11 de juny, destaquen que la seva escultura és fonamentalment abstracta i es caracteritza per "la recerca constant d’un humanisme profund que interpel·la els grans interrogants de l’home actual, a partir de formes geomètriques carregades de simbolisme". Arimany combina "la rotunditat de la pedra amb la fredor del ferro i la textura delicada de la ceràmica".
Aquesta mostra d’Elisa Arimany, comissariada per Francesc Miralles, presentarà divuit obres de la col·lecció personal de l’artista que exemplifiquen l’essència del seu treball escultòric. Per a Miralles, les obres exposades de les sèries Pressions i Catedrals exemplifiquen l’humanisme que "traspua tota l’obra de l’artista: l’opressió i la llibertat junt al sentiment d’espiritualitat que mou la vivència de l’home". Pel que fa a la vessant tècnica, el comissari de l'exposició explica que la contraposició de materials i la línia recta són la constant en tota l’obra.
El comissari de l'exposició, l'historiador Francesc Miralles, ja va participar l'any passat en els homenatges que la ciutat de Cerdanyola dedicava a una de les artistes contemporànies més destacades que ha tingut. Durant l'acte de reconeixement a Arimany organitzat pel Rotary Club de la ciutat -que a més va ajudar a recaptar fons a benefici de l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer- Miralles destacava tres aspectes de l'obra d'Elisa Arimany: l'autodidactisme, la relació amb l'art d'avantguarda i el seu pensament lligat al classicisme.
Segons Miralles, resulta sorprenent que una persona autodidacta arribi a ser una artista de ressó internacional i destaca que Arimany ha estat capaç d'entendre que el llenguatge d'avui dia era el llenguatge de les avantguardes amb una obra lligada als problemes que té avui dia la societat i connecta amb els grans artistes de la història.
L'any passat, al març de 2016, Arimany va rebre un altre homenatge a Cerdanyola amb motiu de l'exposició Sèrie pictòrica que es va muntar al MAC en què el director del Museu d'Art de la ciutat, i comissari de la mostra, Txema Romero, qualificava Elisa Arimany com "l'artista contemporània més important de la segona meitat del segle XX que hem tingut a Cerdanyola".