Els 45 habitatges d'Els Maiols: crònica d'un sorteig
12 de juliol de 2004 a les 0:00Dissabte i al Pavelló Municipal d’Esports, es feia el sorteig dels 45 habitatges de protecció oficial promoguts per l’IMPSOL i l’Ajuntament de Cerdanyola, una ciutat jove, en creixement. Una realitat que es visualitzava dissabte passat amb l’assistència d’unes 600 persones al sorteig dels habitatges protegits que es construiran al sector d’Els Maiols.
Hi havia tanta gent com sol·licituds per accedir a les noves llars. Posant-ho en xifres, un total de 612 sol·licituds per als 45 habitatges de protecció oficial d’Els Maiols. La normativa del sorteig evidenciava que és en el sector de menors de 32 anys on hi ha més demanda d’un habitatge. Així entraven en el sorteig 558 sol·licituds per als 18 pisos destinats a aquest segment d’edat. 52 ho feien per els 26 habitatges previstos per a majors de 32 anys i les 2 restants optaven a l’únic habitatge per a persones amb mobilitat reduïda.
El regidor de territori, Rafael Bellido, va presidir l’acte per delegació de l’alcalde, Antoni Morral. Destacava en el seu parlament que el govern local té plena consciència que “les bases aprovades pel govern anterior han suposat dificultats per a la gent menor de 32 anys [per accedir al sorteig] i de cara a futures bases està clar que això ho hem de corregir perquè la gent més jove tingui més facilitat per adquirir un habitatge”. Bellido recordava que “l’accés a l’habitatge és una necessitat claríssima” i que “totes les administracions s’han de posar les piles” per a facilitar-lo.
El responsable de territori ha explicat que la política de l’Ajuntament respecte al tema de l’habitatge s’articula en tres grans línies. D’una banda s’ha posat en marxa una borsa d’habitatge de lloguer per a gent jove, amb l’objectiu de treure al mercat habitatges actualment tancats a preus raonables. Tot i que el servei funciona des del passat mes de juny, Bellido constatava que l’acollida de la població ha estat bona a aquesta iniciativa i que el govern local espera que ben aviat doni fruits. En aquest sentit explica que en comunicar-li a la Generalitat la idea de tirar endavant aquest projecte, l’executiu nacional els va dir que si no ho hagués fet l’Ajuntament, la Generalitat s’hauria posat en contacte amb el municipi per impulsar aquesta idea. De fet, l’associació que gestiona la bossa local, Prohabitatge, és la mateixa que gestiona la bossa de lloguer per a gent jove de la Secretaria General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, amb una experiència àmplia en aquests temes.
La segona línia que treballa l’Ajuntament amb la Generalitat i altres administracions supramunipals és la promoció dels habitatges de la Plana del Castell. S’han previst 1200 Habitatges de Protecció Oficial, HPO, dels quals el 25 percent seran en règim de lloguer. Una promoció, que segons Bellido, es vol fer al llarg d’aquest mandat de comú acord entre administracions.
La darrera línia de treball passa per promocionar HPO dins la trama urbana promogudes per l’Ajuntament de Cerdanyola, a través de l’empresa pública Cerdanyola Opcions.
El Conseller Delegat de l’IMPSOL, Jaume Vendrell, destacava en el seu parlament la “satisfacció” de tornar a Cerdanyola perquè darrerament s’han promogut molts habitatges públics a la ciutat. Una feina feta colze a colze amb l’Ajuntament, qui ha cedit a l’IMPSOL sòl on edificar.
Vendrell va recordar que la darrera dècada ha estat “especialment fosca” en la promoció d’habitatge públic, comportant que “l’Estat s’estalviés molts diners i que, probablement, que no hi hagi despesa suficient en els pressupostos de la Generalitat”. En xifres i en una dècada, l’HPO ha passat de significar un 50 percent del total construït al 6 percent l’any passat. Unes dades que evidencien, segons Vendrell, la “deixadesa” de les administracions grans, que són “les que tenen competències en matèria d’habitatge durant la darrera dècada per posar habitatge assequible a l’abast de tots els ciutadans”. Les quotes de construcció s’haurien mantingut gràcies a l’empenta dels ajuntaments.
El sorteig, tal i com va passar en el dels habitatges del sector Uralita, va produir cares d’alegria i manifestacions externes de joia per saber-se adjudicataris d’una nova llar i una decepció continguda per part de la gran majoria, en veure’s bandejats per la sort aleatòria de les boles del bombo. El muntatge pel sorteig va ser més sofisticat en aquesta ocasió, doncs a banda del bombo es van instal·lar dues grans pantalles i un sistema informàtic que permetia conèixer en el mateix moment el nom de la persona agraciada amb l’habitatge. L’acte va transcórrer amb normalitat, llevat dels xiulets d’una minoria en llegir-se a la pantalla el nom d’alguns adjudicataris, d’origen no peninsular. El brot, probablement qualificable de xenòfob, va ser respost en tot moment pels aplaudiments de la gran majoria dels ciutadans i ciutadanes de Cerdanyola aplegats al Pavelló Municipal d’Esports.
El sorteig va ser presidit per Rafael Bellido, regidor de territori de l’Ajuntament de Cerdanyola, i Jaume Vendrell, conseller delegat de l’IMPSOL. També hi assistiren el regidor de Drets Civils, Josep Balcells; el d’Ocupació, Josep Maria Mallafré i el Director – Gerent de l’IMPSOL, Amadeu Iglesias. Donaren fe de l’acte Gemma Rodríguez, Cap del Servei Jurídic i Administratiu de l’IMPSOL, i el secretari de l’Ajuntament de Cerdanyola, José Gil.
Els llistats definitius del sorteig s’exposaran a l’Oficina d’Habitatge Protegit de l’Ajuntament, ubicada al Passeig de Cordellas.