Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • Els afectats per les ‘preferents verdes’ incrementen les seves mobilitzacions
Els afectats per les ‘preferents verdes’ incrementen les seves mobilitzacions LLuís López i Victòria Fernández, afectats de Cerdanyola.

Els afectats per les ‘preferents verdes’ incrementen les seves mobilitzacions

6 de març de 2024 a les 10:58

Els afectats, entre ells els de Cerdanyola, es manifestaran demà dijous dia 7 davant les oficines de Triodos Bank de Barcelona, l’entitat bancària que va emetre els CDA (Certificats de Dipòsit d’Accions).

La Plataforma d’Afectats per Triodos ha convocat una manifestació davant les oficines de l’entitat bancària a Barcelona i Saragossa per mostrar la indignació i repulsa d’aquestes persones al que consideren una estafa. A Barcelona la concentració serà a les 11.30h davant la Casa de les Punxes, a l’avinguda de Diagonal número 418.

Els seus estalvis estan bloquejats per la fallida d’aquest producte que oferia fins fa poc temps Triodos Bank. No es tracta d’accions a l’ús sinó que són certificats que es movien en un mercat intern en el que s’intercanviaven ordres de compra i venda. Aquests diners s’invertien en projectes socials i medi ambientals, amb finalitats ètiques i sense un caràcter especulatiu. Per aquest motiu, i per la similitud amb les preferents, els CDA també s’han donat a conèixer com “preferents verdes”. 

Segons la plataforma, hi ha 7.600 afectats a Espanya, alguns d’ells de la ciutat de Cerdanyola. Afirmen que van comprar els certificats amb la seguretat que era un producte vinculat al valor real del banc i que no existia risc mentre el banc no fes fallida. Aquestes circumstàncies, expliquen, no s'han donat i en els últims anys Triodos ha tingut beneficis històrics. Per aquest motiu, els afectats demanen que els retornin els seus estalvis.  

Lluís López, veí de Cerdanyola, és un dels afectats. Al novembre de 2019 va invertir part dels seus estalvis en els CDA i només 4 mesos després, al març de 2020, van quedar bloquejats. López fugia de la banca tradicional de la qual estava molt decebut ja que temps enrere havia patit una altra estafa, la de les preferents. És per això que es va declinar per un model alternatiu. Malauradament, la seva família tornava a patir un gran desengany.

Des de la plataforma lamenten que Triodos Bank d’hagi negat, fins ara, a trobar una solució. 

Triodos aposta per un Sistema Multilateral de Negociació (MSN)

Triodos Bank ha fet un comunicat en el que fa algunes matisacions al respecte. L’entitat afirma que els CDA són “un instrument d’inversió (risc 6/6) per permetre la participació d’inversors en el seu capital social i com a forma de promoure la seva missió social”. “El seu valor estava referenciat al valor net comptable de l’entitat” i, segons afegeix Triodos, al 2020, davant la incertesa econòmica provocada per la crisi de la Covid, “es va haver de suspendre la negociació dels CDA” i els titulars “van deixar de tenir accés a la seva inversió durant dos períodes”. 

Després d’un temps d’anàlisi, triodos Bank va considerar que “la cotització de los CDA en un Sistema Multilateral de Negociació (SMN) era la millor solució per a totes les parts interessades”. És per això que al 2023 es van reactivar les negociacions d’aquests certificats amb el nou sistema que “ja han celebrat més de 30 rondes de negociació”.