Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Els alcaldes vallesans acorden una actuació conjunta per acollir persones refugi...
Els alcaldes vallesans acorden una actuació conjunta per acollir persones refugiades

Els alcaldes vallesans acorden una actuació conjunta per acollir persones refugiades

16 de setembre de 2015 a les 12:11

El Consell d’alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental ha acordat una actuació conjunta per planificar l'acollida de persones refugiades que provenen de territoris en conflicte a la Mediterrània i fer-ho amb garanties que tinguin accés als mateixos recursos sigui al municipi en què sigui la seva acollida.

El Consell dels màxims representants municipals 2015-19 s'ha constituït aquest matí de dimecres, amb la participació de l'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, a la seu del Consell Comarcal i ha decidit que una Comissió tècnica treballarà per crear un Pla Comarcal d’Acollida de Refugiats. Aquest pla ha d'identificar les necessitats, la disponibilitat dels municipis i el mapa de recursos comarcals, i orientar de forma unificada la ciutadania i sensibilitzar la població.

Segons expliquen els dirigents locals, unes 322.000 persones han creuat la Mediterrània durant 2015 i la majoria d'elles eren persones refugiades que fugien de la violència i la persecució, la meitat de les quals provenien de Síria. Segons aquestes dades, facilitades per l'ACNUR, unes 2.750 persones han desaparegut o mort en els primers 8 messos de l'any.

Ajudes directes i d'altres administracions

Els alcaldes plantegen oferir ajudes directes en funció de la disponibilitat pressupostària de cada municipi per ajudar les entitats que treballen en ruta i, segons ha explicat el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, alcalde de Castellar, han acordat també reclamar al govern de l’Estat que "s’apliqui un contingent de persones per acollir i que es pugui ampliar el termini d’acollida de 6 a 24 mesos”.

Els alcaldes i alcadesses consideren que no caldrà crear nous serveis per atendre les persones refugiades, sinó reforçar els ja existents per potenciar recursos de tot tipus que es necessitaran, entre ells sanitaris, d’assessorament jurídic, serveis socials, educació i temes lingüístics. Giménez manifesta que és important que cada municipi faci una proposta de quines possibilitats d’acollida tenen "en funció de molts paràmetres, com la seva població, la taxa d’atur, el parc d’habitatge, els serveis existents..."

Ajut de 100.000 euros de la Diputació

A la reunió dels alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental també hi ha assistit presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat, que ha concretat un ajut d’emergència econòmic de l'organisme provincial  al Fons Català de Cooperació. Aquesta partida se situarà "al voltant dels 100.000 euros per l’ajut les entitats que estan treballant en ruta, sobre el terreny”. Conesa també ha explicat que “es treballa en els ajuts de continuïtat amb la creació d’una borsa de fons a través de la línia d’ajuts d’atenció a les persones, per als municipis que tinguin persones en acollida” i ha remarcat que el paper dels Consells Comarcals en l’acollida serà important ja que molts tenen competències en serveis socials en els municipis més petits.

El Consell d’alcaldes i alcaldesses d’aquest matí ha aprovat un acord on també s’aprova l’adhesió a la “Moció de Suport a l’acollida de la població refugiada víctima dels conflictes armats a la Mediterrània”, impulsada pel Fons Català de Cooperació i les entitats municipalistes FMC i ACM. L’acord també insta els ajuntaments i el propi Consell Comarcal a aprovar la citada moció als respectius plens municipals.

Galeria d'imatges