Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Els antiabocadors impugnaran el Pla del Centre Direccional si Can Planas no es d...
Els antiabocadors impugnaran el Pla del Centre Direccional si Can Planas no es declara sòl contaminat

Els antiabocadors impugnaran el Pla del Centre Direccional si Can Planas no es declara sòl contaminat

13 de març de 2014 a les 14:03

La Plataforma Cerdanyola sense Abocadors impugnarà el Pla Director Urbanístic (PDU) del Centre Direccional si no recull que la remediació de l'abocador de Can Planas passi obligatòriament per la declaració de sòl contaminat. Per als antiabocadors, l'anunci realitzat que l'actuació es farà d'acord a l'estudi hidrogeològic realitzat sobre l'abocador suposa tractar-lo com un abocador més amb un simple tractament de gestió que s'adequi als usos urbanistics previstos a la zona.

La plataforma, en la que s'inclouen entitats com Via Verda i partits com PP, Compromís per Cerdanyola i ERC, assegura que mentre l'estudi realitzat per la consultora IDOM al 2003 tractava Can Planas com a sòl contaminat, l'estudi hidrogeològic fet al 2012 per investigadors de la UPC i del CSIC és un informe de gestió que tracta Can Planas com un abocador més. Iñigo Enterría, portaveu de la plataforma, assegura que el que es planteja és com gestionar l'abocador d'acord als "usos previstos en la planificació urbanística i sense comptar amb el contingut tòxic i cancerígen" de l'abocador.

La plataforma considera que remeiar un abocador és "quelcom més que fer uns dipòsits de lixiviats, uns pous de bombeig per evitar l'entrada d'aigua o canalitzar el gas que es produeix" i asseguren que això és el que es farà en base a l'estudi hidrogeològic mentre que l'estudi de la consultora IDOM plantejava cinc opcions d'actuació directa que anaven des de l'extracció al segellat parcial o total.

Conveni de finançament no vinculant

La plataforma reclama a l'Ajuntament que declari com no vinculant el conveni de finançament de la remediació que suposa que el municipi ha de sufragar el 20% de l'actuació. Segons aquest col.lectiu, el conveni va expirar el 2010 i seria un insult que la ciutadania de Cerdanyola hagués de pagar part de la remediació d'un abocador amb residus tòxics que ha hagut de patir.

El col.lectiu destaca que el conveni no ha estat prorrogat per l'administració i avança que si el govern municipal ho hagués fet seria "un acte sense precedents i totalment il.legítim".

Enterría recorda que el Consorci del Centre Direccional no ha aprovat l'execució de les propostes de l'estudi hidrogeològic i es desconeix el seu cost. A més, mostra sorpresa que es parli que la remediació tindr`pa un cost de 10 milions d'euros quan l'actuació plantejada amb l'informe d'IDOM tenia un cost de 30 milions.

Els representants de la plataforma consideren que donar el Pla Director Urbanístic del Centre Direccional com aprovat quan no s'ha fet ni l'aprovació provisional i sense haver comunicat la resposta a les al.legacions plantejades per partits i entitats és un menys preu a aquests col.lectius.

En aquest sentit, Enterría apunta que hi ha presses per començar les obres d'urbanització i, molt especialment, del centre comercial a la part alta del sector, fóra dels límits de l'abocador, perquè és la manera d'aconseguir diners que subsanin el deute del Consorci del Centre Direccional.

La plataforma manifesta que intentarà fer una crida a la societat civil i col.lectius com els dels comerciants per tal de cercar punts de trobada que permetin una mobilització contra aquesta planificació.

L'abocador de l'argilera Elena

D'altra banda, la plataforma afirma que l'abocador Elena, que es va omplir amb bales d'ecoparc al clot de l'argilera de Ceràmiques Sugrañes, "s'enfonsa, perd l'estabilitat, pateix esquerdes i té fuites de gas metà sense control". Segons el col.lectiu, aquest abocador es va presentar com un model a seguir i el que demostra és la ineficàcia en el control i un obscurantisme informatiu per part de l'Ajuntament.

Rosa Guallar, portaveu del col.lectiu, indica que l'enfonsament fa que es produeixi un clot on s'estanca l'aigua de pluja i que hi ha informacions que apunten que "hi ha hagut escapaments de gas fóra del vas de l'abocador o un augment de lixiviats més enllà dels límits que marca la lllicència ambiental", tot i que no ho poden provar. Enterría, per la seva banda, destaca que sí es pot demostrar que hi ha moviments de terres o tubs i xemeneies de cremació de gasos que abans no existien.

La plataforma remarca que el govern municipal manté opacitat en relació a la gestió de l'abocador Elena i assegura que així ho demostra que no es fes cap referència a aquesta situació de moviments de terres en les respostes sobre l'abocador que va plantejar el grup d'ERC en el Ple municipal del mes de febrer.
 

Galeria d'imatges