Els antiantenes fan 3 anys amb una crida a mantenir l'activisme ciutadà per controlar les ràdiofreqüències
9 de març de 2018 a les 12:50Fa tres anys, veïns de Serraperera es mobilitzaven contra l'intent de posar en marxa una antena de telefonia mòbil al carrer de Renaixement. Pocs mesos després sorgia una protesta similar al Turonet, el carrer de Pompeu Fabra. Tres anys després, les antenes no han entrat en funcionament i la plataforma veïnal reclama el manteniment de l'activisme ciutadà per controlar les emissions de ràdiofreqüència al municipi.
Audios
09-03-2018 Juan Rodríguez
L'Associació de Consumidors Actius de Cerdanyola (ACAC) per la salut i el control de les ràdiofreqüències celebrava ahir, 8 de març, una assemblea especial per commemorar els tres anys de l'inici de les protestes per aturar la posada en funcionament "d'instal·lacions nocives per a la salut" de les persones. Els integrants d'aquells col·lectius veïnals, ja transformats en associació, mostren la seva satisfacció perquè les antenes de Serraperera i Turonet no s'han posat en marxa, però fan una crida a mantenir l'activisme ciutadà.
El col·lectiu recorda que les mobilitzacions veïnals han comportat la realització de campanyes de sensibilització, la presentació de més de 6.000 instàncies veïnals i l'impuls a una col·laboració entre entitats ciutadanes amb objectius similars. Juan Rodríguez, un dels portaveus del col·lectiu, apunta que "Cerdanyola està molt bé" però si es vol millorar en qüestions de contaminació ambiental en una ciutat que ha patit episodis com el de l'amiant o els abocadors "es necessita una sensibilització ciutadana activa" que mantingui la pressió sobre els polítics.
L'entitat es congratula del suport municipal al seu posicionament i que s'hagi aconseguit aturar la posada en funcionament que, especialment en el cas de l'antena del carrer de Pompeu Fabra, semblava imminent, però destaca la necessitat de noves mesures preventives. Rodríguez indica que, tot i que la llei lliga de peus i mans als Ajuntaments des de 2014, a Cerdanyola es prepara una normativa que augmenti la capacitat municipal d'ordenar les ràdiofreqüències bucant nous referents després del fracàs de la normativa aprovada a l'Ajuntament de Madrid i que han anul·lat els tribunals.
Rodríguez manifesta que un pas positiu s'ha donat en el disseny d'un mapa local d'antenes que l'Ajuntament ha anunciat que els presentarà en breu i que s'ha realitzat d'acord als requeriments que defensa l'entitat, "que són els criteris europeus" de millor distribució d'unes antenes molt més petites.
L'entitat, que compta amb l'assessorament jurídic del mateix equip del Col·lectiu Ronda que porta la defensa dels afectats per l'amiant de Cerdanyola, anuncia que enguany es tornarà a realitzar una jornada ciutadana sobre les problemàtiques ambientals, que l'any passat va tenir com a protagonista la protesta pels efectes sobre la salut de les antenes de telefonia mòbil. Aquesta nova edició es centrarà en la problemàtica de l'amiant.