Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Els autors locals presenten un aparador literari força divers
Els autors locals presenten un aparador literari força divers

Els autors locals presenten un aparador literari força divers

23 d'abril de 2014 a les 10:04

Els instants de la vida quotidiana que acaben sent decisius, la reivindicació del paper de la dona en els canvis del món al llarg de la història, la millor manera d’explicar a un nen com viure el dol, la veritat novel.lada del bandolerisme català, la construcció de la memoria o versos entre escletxes són alguns dels temes que aborden les novetats literàries d’autors locals en aquest Sant Jordi. Isidre Grau, Maribel Cárdenas, Xusa Serra, Sílvia Fernández, Eduardo Ruiz o Miquel Sánchez són alguns dels escriptors locals que presenten novetat aquest 23 d’abril.

Isidre Grau és el gran narrador de Cerdanyola. Allunyat ja de Vinyes de Savall, la Cerdanyola literaria, Grau arriba cada any amb una novetat literaria a Sant Jordi. La d’enguany va ser molt matinera perquè es va presentar ja a finals de 2013. 'El dia de l’incident' és un recull de 13 històries que tenen com a punt de partida un fet d’aparença nímia que trasbalsa la quotidianitat dels personatges que hi van desfilant.
Isidre Grau explica que les 13 històries que conformen El dia de l’incident parteixen d’un ampli ventall de processos creatius, igual que el divers origen de cada relat, alguns totalment inventats, altres amb la base d’una incidència real. El denominador comú de tots ells és, segons explica el mateix autor, "aquest instant inesperat que trastoca, defugint els grans drames, la vida pautada i fins i tot monòtona de qualsevol".

Grau utilitza, com ja és habitual, una sòlida estructura narrativa a tots els relats, jugant en ocasions amb diverses perspectives, de manera fluida. En l’origen d’algunes històries hi ha fets reals, o desencadenats per fets reals propers a l’autor, però en cap cas hi trobarem components autobiogràfics.

No hi ha vivències personals, però si "una projecció de les preocupacions de l’autor que segurament faran pensar al lector, que també es veurà amb els sentiments i les emocions d’un seguit de personatges que veuen com la seva vida pot canviar en un instant".

El dia de l’incident, el darrer llibre d’Isidre Grau, està publicat per l’editorial Meteora.

Ideas que cambian el mundo. Maribel Cárdenas

La cerdanyolenca Maribel Cárdenas és una de les autores del llibre 'Ideas que cambian el mundo', escrit conjuntament amb Sara Berbel i Natalia Paleo. L'obra repassa les aportacions individuals i col·lectives de les dones, des del segle XVIII fins a les primeres dècades del segle XX, que van ser essencials en els canvis viscuts a la societat occidental.

Ideas que cambian el mundo recupera el pensament i les actuacions de moltes dones en la lluita per un món basat en la igualtat, amb capítol dedicat a aquesta lluita a l'Estat espanyol. Una lluita que ha conquerit alguns drets i deixa una extensa agenda pendent. Maribel Cárdenas explica que el llibre pretén recuperar i reparar les veus de les dones que van ser part activa i fonamental del moviment obrer i revolucionari europeu, "responent a un deute ètic i d'amor envers unes dones condemnades a l'oblit". Cárdenas parla del llibre com "d'una rebel·lió contra la mutilació del record d'aquestes dones".

El llibre parteix de l'afirmació d'uns valors ètics i principis polítics que sempre han estat presents en la vida de les autores, com són la igualtat, la justícia, la fraternitat, l'internacionalisme o l'amor. Uns valors que les tres autores consideren fonamentals en la construcció de la societat "i avui en dia més imprescindibles que mai, en uns moments d'imposició de les idees neoconservadores que erosionen drets i advoquen per una societat individualista i egoista".

'Ideas que cambian el mundo', de Maribel Cárdenas, Sara Berbel i Natalia Paleo, està publicat per Ediciones Cátedra.

I jo, també em moriré? Xusa Serra

La infermera especialitzada en processos de dol Xusa Serra presenta també una novetat iterària força interessant aquest Sant Jordi. "I jo, també em moriré?" pretén explicar als adults com ensenyar a nens i joves a expressar els seus sentiments o a acomiadar-se d’algú que s’ha mort, però també a afrontar adevrsitats com la separació dels pares o una malaltia a la família.

La infermera i tanatòloga cerdanyolenca dóna claus al llibre per ajudar els fills a desenvolupar eines emocionals per afrontar una pèrdua, ja sigui una mort, una separació, una malaltia greu, i arribar a l’edat adulta sabent gestionar les pèrdues de qualsevol tipus.

Xusa Serra destaca que els adults d'avui en dia hem perdut el contacte amb la mort que es tenia a les societats antigues. Això, indica la terapeuta del dol, dificulta que es pugui ajudar a un nen a afrontar les adversitats i les pèrdues. Serra remarca que els silencis a la família davant una preocupació són perjudicials perquè aïllen.

L'autora remarca que aquesta sobreprotecció que buscar evitar aflicció en els nens provoca que els infants aprenguin un model de contenció que l'incapacitarà emocionalment per afrontar les pèrdues com adult. Segons Serra, aquesta incapacitació porta a viure en soledat, por i desconfiança davant la mort.

Xusa Serra explica que "les adversitats i les pèrdues són una font d'aprenentatge" per al nen que ha de saber que plorarà una mort perquè estima i que enyorarà la persona morta perquè estima. De fet, Serra insisteix que els nens estimen igual que un adult i no volen estar sols. Per això, manifesta la terapeuta, cal que les seves preguntes sobre la malaltia o la mort es responguin "de manera clara i senzilla".

"I jo, també em moriré?" amb moltes aportacions en forma de dibuixos o testimonis de nens i nenes que participen en els tallers sobre el dol que fa quatre anys que Xusa Serra realitza a diferents centres educatius.

I jo, també em moriré? està publicat per l’editorial Columna.

La veu del Pedrenyal. Sílvia Fernández

La més jove de les autores locals d’aquest Sant Jordi presenta una novel.la histórica que viatja en el temps per desmitificar el bandolerisme català que va dividir el país entre nyerros i cadells al llarg del segles XVI i XVII. 'La Veu del Pedrenyal' és una intensa novel·la històrica escrita per la veïna de Cerdanyola Sílvia Fernández que situa la seva acció a Vilalleons, vegueria de Vic, l’any 1602.

La vida dels germans Arnau i Miquel no és diferent a la de qualsevol pagès humil de l’època: sobreviuen treballant la terra, es diverteixen en els aplecs i la taverna del poble, i s’avenen més amb uns veïns que amb uns altres. Un dia qualsevol, els bandolers nyerros es presenten a casa seva per oferir-los una proposta. Empesos a acceptar-la sense cap altra alternativa, els joves camperols avançaran, a partir de llavors i quasi involuntàriament, per un camí que mai havien previst, condicionant alhora el destí d’una amiga comuna: la Violant.

Nascuda a Sant Jordi de Cercs però veïna de Cerdanyola des de fa 6 anys, Sílvia Fernández va trigar 15 anys en recopilar tota la informació necessària per escriure la història de 'La Veu del Pedrenyal'. Fernández explica que quan va començar a documentar-se va veure que la realitat no tenia res a veure amb la llegenda que dels bandolers havia arribat a nosaltres i va creure interessant parlar de com eren les coses realment.

L’autora va fer tres esborranys i confessa que va ser molt difícil haver de renunciar al que ja havia escrit per tal d’adequar-lo millor a la història.

El pedrenyal que dóna títol al llibre és una arma de l’època que per a l’autora “és un símbol i una crítica a la violència d’aquells temps, quan la gent aconseguia el que volia a través de la força bruta, cridant, humiliant i fent mal a altres persones”.

Tot i que es tracta d’una novel·la coral, els protagonistes principals són els germans Miquel i Arnau i la seva veïna Violant, un personatge que l’autora volia que fos “vital i destacat a la història” ja que era una època “molt masclista” i, per tant, el repte d’aquesta novel·la era “agafar un personatge femení i convertir-lo en un personatge fort, transgressor i que no deixi indiferent”.

La veu del Pedrenyal, de Sílvia Fernández, l’ha pubicat l’Editorial Sunya.

Anatomía de la memoria. Eduardo Ruiz

Anatomía de la memoria és la primera novel.la d’un autor d’origen mexica arrelat a Cerdanyola, on viu ja fa 8 anys. Eduardo Ruiz, natural de Culiacán, acaba de presentar la seva segona obra a la ciutat després del llibre de contes La voluntad de marcharse.

Anatomía de la memoria és un llibre que pretén investigar com construïm la memòria i com la memòria ens construeix a nosaltres mateixos.
El context de la història està situat al nord de Mèxic en una època en la que hi havia molts moviments estudiantils en contra del govern, a finals dels anys 60 i principis dels 70. D’aquí va sorgir un grup d’universitaris anomenats Los enfermos que va intentar un aixecament armat per derrocar el govern i que va acabar de manera violenta quan l’exèrcit va entrar a la ciutat.

El llibre parteix d’aquests fets, amb un personatge de més de 70 anys, que els va viure en primera persona i molts anys després comença a recordar-los. Per això, la novel·la tracta de com construïm la memòria i del que la memòria construeix en nosaltres a l’hora d’avançar en la vida.

Eduardo Ruiz remarca que la barreja entre realitat i ficció en la novel·la està a tot arreu. De fet, el nom de la ciutat protagonista de la novel·la ja és part de la ficció. Alguns dels fets que s’expliquen són verídics i també hi ha una gran part de ficció.

Estructurat a la manera d’un tractat anatòmic i en estreta relació amb Anatomía de la melancolía, de Robert Burton, Anatomía de la memoria és la historia de la descomposició i recomposició dels records, de com ens aferrem a allò perdut.

L’autor explica que la història està dividida en cinc parts i que cada una té el nom d’una part del cos o d’una dissecció anatòmica i és “com anar fent una dissecció del cos de la memòria”.

Anatomía de la memoria, el segon llibre d’Eduardo Ruiz, està publicat per l’editorial Candaya.

Entre escletxes. Miquel Sánchez

La darrera de les novetats, tant que encara no s’ha presentat oficialment però si que es pot trobar a les parades de llibres de Cerdanyola, és el darrer poemari de Miquel Sánchez. El també conegut com historiador, un dels estudiosos de la historia local, presenta aquest Sant Jordi Entre escletxes, un volum que consta de 44 poemes de l’autor cerdanyolenc, però també ofereix 49 pintures de Susana Cos i un pròleg del profesor Francesc Parcerisas, també poeta.

La presentación oficial del llibre será el 28 d’abril a l’Ateneu de Barcelona i el 21 de maig al MAC-Can Domènech de Cerdanyola, En aquest acte, a més de Sánchez, intervindran Josep Fatjó, Esperança Castell i Artur Arias i l’arpa de Josep-Maria Ribelles posarà música al recital de poesia que comptarà amb les veus, entre d’altres, d’Ester González.