Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Els bellaterrencs se senten més propers a Sant Cugat que a Cerdanyola
Els bellaterrencs se senten més propers a Sant Cugat que a Cerdanyola

Els bellaterrencs se senten més propers a Sant Cugat que a Cerdanyola

22 de gener de 2014 a les 14:01

Un 60% del veïns de Bellaterra s’identifiquen amb Sant Cugat, un 20% amb Sabadell i el 9% amb Cerdanyola. Aquesta és una de les principals dades estretes de l’enquesta sobre els hàbits de consum dels bellaterrencs encarregada per l’EMD de Bellaterra i la Unió de Veïns.

Amb l’objectiu de conèixer amb més detall les preferències i usos de serveis dels veïns de Bellaterra i també els seus vincles quotidians i identitaris s’ha encarregat aquest estudi que, segons el president de l’EMD de Bellaterra, Ramon Andreu, vol esdevenir “una eina de treball per millorar els serveis que s’hi ofereixen i ajustar-los a les demandes reals”.

Andreu, acompanyat per la presidenta de la Unió de Veïns, Belén Larburu, i la directora de la investigació, Anna Argila, presentaven ahir al Centre Cívic de Bellaterra els principals resultats de l’enquesta que s’ha fet mitjançant 184 entrevistes, el que representa un 17% de les llars, i sempre a persones majors de 18 anys.

D’entre les dades més significatives, cal assenyalar que un 70% de les persones enquestades es desplacen a Sant Cugat amb freqüència diària o setmanal, el 48% ho fan a Sabadell i el 20% a Cerdanyola. Aquesta dada es correspon també amb el sentiment identitari dels bellaterrencs que, segons l’estudi, està molt més proper a Sant Cugat i Sabadell que no pas a Cerdanyola, tal i com explicava Anna Argila.

L’estudi planteja qüestions com on realitzen les seves compres d’alimentació i roba els veïns, les compres de parament de llar, on realitzen les gestions bancàries, on van al gimnàs, al cinema i als restaurants i on acudeixen per fer ús de la sanitat pública i la privada, entre d’altres.

De les respostes dels bellaterrencs es pot arribar a la conclusió que aquells serveis que sí s’ofereixen a Bellaterra hi ha tendència a usar-los, com és el cas de les compres d’alimentació, gestions bancàries o activitats esportives. Pel que fa als serveis que no estan disponibles, en aquests casos hi ha un desplaçament de població que, en la seva majoria opta, en primer lloc per Sant Cugat i en segon per Sabadell. A Cerdanyola, segons explica Ramon Andreu, es traslladen per fer aquelles gestions que es consideren “d’imperatiu legal”, com pot ser la sanitat pública.

Els bellaterrencs fan més vida a Sant Cugat

Així, tot i pertànyer a Cerdanyola, els ciutadans de Bellaterra tenen més proximitat i fan més vida a la ciutat de Sant Cugat. Les raons, segons explica el president de l’EMD, les podem trobar en la distància geogràfica amb el nucli urbà de Cerdanyola que es va incrementar i va ser molt més difícil de salvar amb la construcció de l’AP7 i la Universitat Autònoma de Barcelona.

Ramon Andreu considera que aquests resultats han de fer reflexionar sobre “si es podria parlar de Bellaterra com a una anomalia territorial” ja que hi ha pocs lligams relacionals amb el municipi al que es pertany. Andreu considera que aquestes conclusions han de servir “per ser més rigorosos a l’hora de decidir coses” i posa com a exemple la necessitat de promoure els lligams comercials amb Sant Cugat ja que és allà on la majoria de bellaterrencs es desplacen per comprar i no pas a Cerdanyola.

Finalment, la presidenta de la Unió de Veïns de Bellaterra, Belén Larburu, explicava que l’estudi demostra científicament un fet que era “vox populi” i és que els ciutadans de Bellaterra se senten més identificats amb altres poblacions. És a dir, “una cosa són els vincles administratius i altra els vincles reals”. Per a Larburu, els resultats han d’ajudar a l’EMD i als veïns “a treballar diverses vies per dirigir-nos cap al sentir de la població en general”. 

Algunes dades concretes de l’enquesta indiquen que les compres d’alimentació els veïns les fan en un 36,41% a Bellaterra, en un 35,23% a Sant Cugat, el 14,67% a Sabadell i el 4,89% a Cerdanyola; les compres de roba un 42,93 a Barcelona, un 26,09 a Sant Cugat un 1,63% a Cerdanyola; les gestions bancàries un 29,67% a Bellaterra, un 19,23% a Sant Cugat i un 7,14% a Cerdanyola; i una situació molt similar es repeteix amb la pràctica de l’esport ja que un 39,13% la fan a Bellaterra, un 20,11% a Sant Cugat i un 3,80% a Cerdanyola.
 Pel que fa als bars i restaurants la preferència és Sant Cugat, amb un 40,22%, seguit de Barcelona, amb un 27,72%, i a Cerdanyola es registra un 3,26%. Només a l’ús de la sanitat pública, la majoria de veïns es traslladen fins a Cerdanyola, un 51,63%, mentre que a Sant Cugat ho fan un 13,04%.      

Galeria d'imatges