Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • Els desnonaments invisibles i l’estrès financer generen una gran vulnerabilitat...
Els desnonaments invisibles i l’estrès financer generen una gran vulnerabilitat als llogaters de l’àrea metropolitana

Els desnonaments invisibles i l’estrès financer generen una gran vulnerabilitat als llogaters de l’àrea metropolitana

8 de juliol de 2021 a les 9:48

Un informe elaborat per La Hidra Cooperativa, l’Agència de la Salut de Barcelona i l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la UAB, amb la col•laboració del Sindicat de Llogateres i Llogaters; revela un mercat de lloguer amb preus desorbitats, la pràctica habitual dels anomenats desnonaments invisibles i de l’assatjament immobiliari i l’estrès econòmic i emocional que provoca viure de lloguer a l’àrea de Barcelona.

Des de l’any 2008, la població que viu de lloguer ha crescut inexorablement. La fi del darrer boom immobiliari (1997-2007) va ser també l’inici d’un canvi de tendència, després de 50 anys d’expansió de l’habitatge en propietat. Una enquesta centrada en el cicle alcista entre els anys 2014 i 2019, etapa durant la qual els preus van augmentar sense precedents, superant el seu màxim històric, aporta dades sobre les condicions de vida de les llars llogateres i els impactes del mercat de lloguer a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Un 46% de les llars han patit desnonament invisible que les dades oficials no registren. La gairebé meitat dels canvis d’habitatge de lloguer es produeixen perquè el pis no està en bones condicions i el propietari es nega a intervenir; perquè l’arrendador no vol renovar el contracte de lloguer o perquè n’apugen el preu. Tot plegat, en paraules de Jaime Palomera, investigador de la cooperativa La Hidra, indica clarament que "viure de lloguer implica una gran vulnerabilitat, amb un gran estrés financer".

L’estudi mostra que un de cada cinc inquilins comparteixen pis per poder-lo pagar i que el 80 % dels enquestats destinen més del 30 % dels ingressos a fer front a les despeses del lloguer. Les dificultats econòmiques i la incertesa acaben provocant problemes cardíacs i del son i una augment de les probabilitats de patir trastorns d’ansietat, estrès i depressió.

Davant de la vulnerabilitat que l’actual legislació genera, l’informe recomana introduir canvis legislatius que donin seguretat de tinença per a la persona arrendatària, sense posar en risc la seguretat de cobrament per a la persona arrendadora i la recerca de fórmules que acabin amb la volatilitat dels lloguers de mercat.

També s’apunta que tenint en compte la influència que les agències immobiliàries i els administradors de finques tenen en el sistema de lloguer, sembla recomanable modificar la legislació per regular la seva activitat i evitar que es cometin abusos. Finalment, d’acord amb la recent resolució del Parlament Europeu, es considera vital garantir que entitats que defensen el dret a l’habitatge puguin seguir creixent i arribant a la ciutadania.