Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Els Diables treuen al carrer, per primera vegada, al Boc Manyut en la Trobada de...
Els Diables treuen al carrer, per primera vegada, al Boc Manyut en la Trobada de Bèsties de Foc

Els Diables treuen al carrer, per primera vegada, al Boc Manyut en la Trobada de Bèsties de Foc

4 de desembre de 2017 a les 15:06

El Boc Manyut sortia dissabte pels carrers de Cerdanyola acompanyat de la Puput Diabòlica i Gorgui, les altres dues bèsties dels Diables de la ciutat. Però a l'acte, que partia de la plaça de l'Abat Oliba, també participaven La Martineta (de la colla que porta el mateix nom a Cerdanyola), el Poll Foll de Ripollet, el Ratpenat Infernal de Malgrat de Mar i La Bèstia de Parets del Vallès.

Audios

04-12-2017 Fran Ruiz

04-12-2017 Víctor Rodríguez

04-12-2017 Esaú Soto

Des del passat cap de setmana els Diables de Cerdanyola compten amb una nova bèstia. Construïda per l'escultor Salvador Mañosa i l'antic cap de colla de l'entitat, Miquel Saperas, el Boc Manyut és una cabra de 2,75m de llargada, feta de resina i fibra de vidre, de 25 kg i 4 punts de foc.

El Boc Manyut està inspirada en el passat iber de Cerdanyola ja que els antic pobladors del Turó de Ca n'Oliver enterraven les restes d'aquests animals sota les terres de les cases. I és que el sacrifici d'ovelles i cabres era un ritual per afavorir la fecunditat de la terra i satisfer les forces de la natura.

Dissabte sortien pels carrers de Cerdanyola el Boc Manyut, la Puput Diabòlica i el Gorgui dels Diables, a més de La Martineta (també de Cerdanyola), el Poll Foll de Ripollet, el Ratpenat Infernal de Malgrat de Mar i La Bèstia de Parets del Vallès. El foc i la pirotècnia d'aquestes espectaculars bèsties cremava en la freda tarda de dissabte amb un recorregut per alguns dels principals carrers de la ciutat.

Fran Ruiz, cap de pirotècnica dels Diables de Cerdanyola, es mostrava molt satisfet per poder treure en cercavila, per primera vegada, la nova bèstia en la que portaven anys treballant.

Fomentant la cultura del foc en colla

La trobada comptava amb la participació d'algunes colles ja tradicionals en els actes que s'organitzen a Cerdanyola, com els Diables de Ripollet, i algunes de noves, com la Colla de Diables de Parets que, segons el seu president, Joan Muela, és molt important poder fomentar i ampliar la cultura catalana del foc.

Treure les bèsties al carrer comporta tot un seguit d'implicacions i treball conjunt de tots els membres de l'entitat. Cal preparar l'itinerari, planificar la pirotècnia, carregar la bèstia, portar-la, fer l'acompanyament de percussió en els actes i moltes altres feines que, mol sovint, passen desapercebudes per al públic assistent. Gemma Rifé i Víctor Rodríguez, membres de la Colla de Diables de Ripollet, destaquen com la suma d'esforços de tots els integrants del grup fa possible que la bèstia llueixi espectacular.

La cercavila va transcorre aquest dissabte sense cap incidència remarcable acompanyats, com és habitual en aquest tipus d'actes, per voluntaris de Creu Roja. Un d'ells, Esaú Soto, explicava que la normalitat és la tònica dominant en les cercaviles i correfocs a la ciutat i no acostumen a donar-se casos de cremades. Tot i així, els participants han de prendre tot un seguit de mesures de protecció com, per exemple, portar roba de cotó, gorra i calçat vell, a més de no mirar cap amunt per evitar lesions oculars a causa de les espurnes o la cendra.

La trobada va finalitzar a la plaça de l'Abat Oliba amb un ball de lluïment amb totes les bèsties enceses. 

Galeria d'imatges