Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Els estudiants abandonen l'edifici del rectorat de la UAB
Els estudiants abandonen l'edifici del rectorat de la UAB

Els estudiants abandonen l'edifici del rectorat de la UAB

17 de maig de 2013 a les 14:05

Els accessos al rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han estat desbloquejats aquest migdia amb l'abandonament de l'edifici per part dels estudiants que havien tancat l'accés des de dimarts i ocupaven l'edifici des del passat 17 d'abril. La mediació dels Mossos d'Esquadra ahir a la nit va finalitzar sense acord perquè el govern de l'Autònoma no va accedir a les condicions de la Coordinadora d'Assemblees de Facultats (CAF), però els estudiants afirmen que mantenir l'ocupació havia deixat de tenir sentit reivindicatiu i anuncien altres mobilitzacions.

L'Equip de govern de la UAB indica que el bloqueig de l'edifici ha impedit que els 546 treballadors no hagin pogut accedir-hi i això ha afectat àmbits tan importants com "la gestió de l’activitat acadèmica, la recerca, els recursos econòmics, les beques i ajuts" i impacte col.lectius com estudiants, personal docent i investigador i personal d’administració i serveis. L'impacte econòmic de l'ocupació, tant en despeses materials com en hores de treball, s'estima, en una primera valoració, en gairebé mig milió d'euros.

Les destrosses produïdes són, segons el govern universitari, de trencament dels rellotges de fitxatge, portes, vidres i altres accions violentes pel campus amb crema de contenidors, tallada temporal de l’Eix central, destrosses a les oficines bancàries i caixers automàtics del campus o pintades.

A més, els responsables del rectorat destaquen que des de l’inici de l’ocupació membres de la CAF "han dut a terme accions d’intimidació i violència verbal" contra membres de l’Equip de Govern, representants dels estudiants i treballadors de la UAB. I, el 25 d’abril passat, van impedir la celebració de la reunió del Consell de Govern que, entre altres punts, havia de tractar una de les mocions aprovades pel Claustre.

Des del 17 d’abril, el govern insisteix en què s’han produït diferents trobades amb associacions i consells d’estudiants per tractar les demandes sorgides al darrer Claustre de la Universitat. A les tres últimes, organitzades els dies 7, 8 i 13 de maig, el tema central va ser "la concreció de les mocions" aprovades pel Claustre, que segons ha manifestat repetidament l'equip de govern, "ja s'han aplicat o traslladat a les comissions competents" seguint els procediments regulars establerts per la Universitat. A la darrera reunió, el 13 de maig, "no s’havia donat per tancat el diàleg", fet pel qual l’Equip de Govern va expressar la seva "perplexitat davant del bloqueig" del rectorat iniciat el dia següent.

El govern de la UAB manifesta que la CAF és un col•lectiu minoritari amb 34 representants al Claustre de la UAB d’un total de 90 estudiants que formen part de l’òrgan i que "els altres col•lectius de representants dels estudiants estan treballant també, de manera més intensa i per les vies institucionals, per les mocions aprovades al Claustre".

Els estudiants

La versió dels alumnes és, però molt diferent. Javier Rubio, un dels portaveus del col.lectiu, manifesta que han abandonat l'edifici perquè el rectorat "com a espai estava esgotat per seguir duent a terme les reivindicacions" però es les mobilitzacions i accions reivindicatives mantindran a les facultats i el campus "comptant amb els estudiants que són qui ha de tenir la sobirania".

Tot i que no hi ha hagut intervenció de forces policials, els estudiants critiquen l'actitud del rector de la UAB, Ferran Sancho, ja que "ha donat ordre que vinguessin els Mossos, cosa que posa en evidència la postura del rector davant els estudiants que defensen la universitat pública".

Rubio considera que tot i que hi ha hagut diàleg no hi ha hagut cap voluntat de negociació. El portaveu estudiantil manifesta que les mocions aprovades al Claustre com a òrgan legítim de la Universitat "no són aplicades per un consell de govern sectari" i on considera que només tenen pes els responsables de l'Equip de govern i les empreses privades presents al campus. Rubió indica que les meses de negociació s'han obert sense "cap voluntat d'arribar a un consens" com demostraria que les demandes es baixaven de 16 a 5 mocions per abandonar l'ocupació i el govern universitari "només oferia comissions on no es permetia que la CAF tingués veu"

L'estudiant indica que la CAF el que reclama és que hi hagi transparència econòmica i es doni a conèixer el grau d'influència política i econòmica de les empreses privades, la insubmissió a l'increment de taxes universitàries del 65%, i la millora condicions laborals de personal d'administració i docent i investigador.

Rubio defensa que "no s'han produït fets violents" però si s'han pres "mesures de pressió per forçar les negociacions perquè ells tenen el poder i la política com a arma i els estudiants tenen altres", però, remarca, "no hi ha hagut ni violència ni coacció".