Els estudiants contraris al Pla de Bolonya ocupen la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB
25 de novembre de 2008 a les 0:00
Continuen les mobilitzacions a la Universitat Autònoma de Barcelona en contra del Procés de Bolonya. Ahir era ocupada la Facultat de Filosofia i Lletres i demà, si no s'arriba a un acord, s'ocuparà la Facultat de Ciències de la Comunicació.
La Coordinadora d’Assemblees de Facultat i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans ha ocupat la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona i demà dimecres té previst ocupar la Facultat de Ciències de la Comunicació.
Amb aquest acte els estudiants reclamen tres aspectes bàsics: el reconeixement i la publicació del dèficit que té la UAB i la garantia de que aquest deute no s'eixugarà amb iniciativa privada, la retirada incondicional dels expedients incoats a 31 estudiants que es van manifestar en contra del Pla de Bolonya la primavera passada i la convocatòria d'un referèndum legal i vinculant sobre l'aplicació dels nous plans d'estudi. A més, a la Facultat de Filosofia i Lletres també es reclama la dimissió de la degana de la facultat, Helena Estelella, per la que consideren una aprovació irregular dels nous plans d'estudi i per la seva complicitat, segons l’assemblea, en la repressió que hi ha contra el moviment estudiantil.
La segona ocupació
Aquesta no és la primera ocupació que realitza la Coordinadora d’Assemblees. El passat 17 de novembre ocupaven la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia, una actuació que ja ha arribat al seu punt i final després d’una setmana.
Guifré Bonvilar, membre de l’Assemblea de la Facultat de Filosofia i Lletres, creu que la Universitat Autònoma de Barcelona hauria de congelar el Procés de Bolonya. Segons Bonvilar, en aquests moments estan negociant les seves reivindicacions amb els representants de la universitat. La Coordinadora d’Assemblees té previst continuar amb les mobilitzacions però els estudiants estarien disposats a anul·lar-les immediatament si s’accepten totes les seves peticions. Les expectatives, de moment, no són gaire bones. Les negociacions estan sent molt lentes i, segons Guifré Bonvilar, la universitat està cedint molt poc.
Segons l’Assemblea d’Estudiants de Filosofia i Lletres, unes 500 persones estan participant en les diverses activitats que s’organitzen a la facultat ocupada. Aquest matí, per exemple, dos treballadors de Nissan han protagonitzat una xerrada sobre la crisi econòmica.
Si les negociacions no ho impedeixen, demà dimecres serà ocupada la Facultat de Ciències de la Comunicació i la setmana vinent la Coordinadora d’Assemblees de Facultats té previst dues ocupacions més.
Comunicat de l'Associació Catalana d'Universitats
En relació amb aquestes ocupacions, l’Associació Catalana d’Universitats ha emès un comunicat en el que els rectors i rectores de l’entitat, d’acord amb la comissionada per a Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, volen fer constar el seu “compromís amb la universitat pública de qualitat i la convicció profunda que el procés de construcció de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES) contribuirà de manera molt rellevant a la millora de les universitats del país”.
En el mateix escrit, es mostren “disposats al diàleg sobre totes les qüestions que concerneixen a l’aplicació d’aquest espai però aquest diàleg no començarà mentre es mantinguin ocupacions forçades d’espais als campus universitaris i que, en cap cas, s’aturarà el procés de desenvolupament de l’espai ni es realitzarà cap referèndum vinculant al respecte”. Segons el comunicat, “aquesta decisió ja ha estat presa i ratificada pels representants legítims del poble (el Parlament de Catalunya i les Corts Generals d’Espanya), que són els garants i finançadors del sistema universitari públic”.