Els evangelistes debaten la polèmica d'El Codi da Vinci a Cerdanyola
13 d'abril de 2005 a les 0:00El Codi da Vinci, de Dan Brown, és un dels llibres més populars dels darrers temps. Lloat per uns, menyspreat per altres, ha aconseguit vendre milions de còpies arreu del món i sembla, aviat arribarà a la gran pantalla a través d’una adaptació cinematogràfica.
Les jornades Bíblia i Cultura, organitzades per l’Església Evangèlica local, han volgut acostar-se a aquest llibre. El pastor Robert Velert ha pronunciat una conferència en la qual ha exposat les grans vuit errades que conté el llibre, fruit d’una mala documentació, desconeixement de les font bàsiques o la voluntat de l’autor perquè la narració funcioni com a ell l’interessa.
Robert Velert ha atès Cerdanyola Ràdio 105,3 FM, explicant el que pensa l’església a la qual pertany d’un llibre que fa ben poc prohibia el sector més ortodox de l’església catòlica. Atenent aquesta informació i coneixedor de la realitat nord-americana perquè allà s’hi graduà, Velert explicava que El Codi da Vinci és, per damunt de tot, el fruit d’una gran campanya de màrqueting. El pastor constata que el llibre de Dan Brown no es basa, de cap manera, en la Bíblia.
Errors d'un llibre de ciència-ficció
L’aparició d’aquesta obra als Estat Units, tot coincidint en el temps amb uns escàndols de pederastia que afectaven alguns capellans catòlics, va fer augmentar l’interès per treure al mercat productes que ataquessin l’església d’obediència romana i a l’Opus Dei. Els productes sorgits d’aquest moment, entre d’ells el llibre, es feren en molts casos sense conèixer de què es parlava. Velert explica que hi ha grans vuit errors, qualificats de “blasfèmies” pel pastor, d’entre els quals en destaca dos: - un dels protagonistes és un monjo de l’Opus Dei. Ell pot desvetlla el matrimoni de Jesús i Maria Magdalena, fet “blasfem” segons Velert. L’errada i el desconeixement rauen en el fet que l’Opus Dei no té monjos. Una altra errada és que un altre dels protagonistes és catedràtic de la Universitat d’Harvard en Simbologia Religiosa. Una càtedra que no existeix.
Si sectors de l’església catòlica, com ara l’arquebisbe de Gènova, han prohibit la lectura del Codi da Vinci, quina és la posició que pren l’Església Evangèlica respecte al llibre?. La localització de l’autor, uns Estats Units amb forta presència de les esglésies protestants, condicionen, per exemple, que no hi hagi atacs contra aquestes creences. Vistos els errors documentals i volguts, els evangelistes recomanen prendre’s el llibre com una novel·la de ciència ficció.