Els expulsats de la UAB podrien ser readmesos en altres universitats
18 de febrer de 2009 a les 0:00La comissionada d’Universitats i Investigació de la Generalitat, Blanca Palmada, ha afirmat que el seu departament iniciarà un procés de mediació per readmetre en altres centres catalans els estudiants expulsats per l’Autònoma (UAB) per la seva participació en les protestes contra el Procés de Bolonya. Els estudiants afectats, en canvi, insisteixen en ser readmesos per l’Autònoma.
Palmada manifesta que els estudiants han estat expulsats de la UAB, però no del sistema universitari ni de Catalunya" i tot indica que els alumnes podran reprendre els seus estudis aquest mateix curs, probablement, a la UB. Del sis estudiants expulsats, quatre han sol·licitat continuar estudiant i han demanat fer-ho a la UB. Palmada assegura tenir "la certesa personal que hi ha una via clara de solució".
La reclamació que les expulsions fossin anul·lades és una de les principals reivindicacions del col·lectiu estudiantil antibolonya i trobar una solució a aquest conflicte s’ha convertit especialment important per al Comissionat d’Universitats.
Els estudiants reclamen la readmissió a l’Autònoma
Un dels estudiants afectats, Josep Palomer, ha explicat avui a Cerdanyola Ràdio (105.3 FM) que a la mateixa expulsió ja es contemplava la possibilitat de matricular-se en qualsevol altre universitat de Catalunya. Palomer, però, insisteix en ser readmès per la Universitat Autònoma de Barcelona.
Palomer explica que, un cop expulsats, ara seran les assemblees d’estudiants i els sindicats els encarregats de defensar i sol·licitar novament la reincorporació a l’Autònoma dels sis expulsats.
Els estudiants asseguren no mantenir en aquests moments cap contacte ni conversa amb la nova rectora de la UAB, Ana Ripoll, per contemplar la readmisió dels expulsats.
Per la seva banda, el president de l’Associació d’Universitats Públiques de Catalunya (ACUP), Josep Joan Moreso, ha indicat que cada centre haurà de decidir si readmet els expulsats, ja que depèn de la competència de cada rector. Moreso ha indicat que ell mateix ha treballat en la recerca de mediadors per contribuir al final del conflicte amb els estudiants.
Els instructors dels 33 expedients disciplinaris a estudiants de la UAB van proposar a finals de novembre l’expulsió de 28 estudiants del centre universitari cerdanyolenc per uns períodes d’1 a 11 anys a causa de les protestes realitzades contra el Pla de Bolonya. Segons va informar aleshores la UAB, la instrucció indicava que el 18 d’abril es va intentar "impedir reiteradament i violentament la sessió del Consell de Govern" i el 29 i 30 de maig es va ocupar violentament el Deganat de Filosofia i Lletres, es va obstruir la sortida del cotxe de la degana del pàrquing, es va accedir violentament al rectorat amb la intenció d’impedir la realització de la Junta Permanent de Lletres, es va agredir a membres del Servei de Vigilància i es va accedir al despatx de la degana i accedir a la informació del seu ordinador. Els fets van ser en protesta pel desallotjament policial de la facultat de Lletres que s’havia ocupat com una mesura de rebuig del Pla de Bolonya el 4 de març.
Mediació per desocupar rectorats
D’altra banda, la comissionada d’Universitats i Investigació de la Generalitat també s’ha manifestat partidària de mediar per assolir la desocupació dels rectorats de les universitats de Barcelona (UB) i de Girona (Udg). Així ho ha explicat als 17 de 20 estudiants convocats a la constitució de la Mesa Nacional per la Universitat Pública.
En declaracions a la premsa, Palmada ha dit que la Conselleria d’Innovació, Universitats i Empresa entrarà en un procés de mediació "com a mecanisme preferent" per dialogar amb els "col·lectius discrepants" i anar resolent cas per cas les situacions enquistades "no normals" contra el Pla de Bolonya.